Een werkvakantie op Tenerife

Werk je vaak vanuit huis of een koffietentje? Maar kun je eigenlijk overal werken waar WiFi is? En ben je de winter ook zo zat? Dan is een werkvakantie misschien iets voor jou!

Een werkvakantie. Het woord zegt het al, het is een combinatie van werk en vakantie. Hoewel sommige mensen mij vol medelijden aankijken omdat ik “moet werken op vakantie”, bekijk ik het liever omgekeerd. Als ik toch moet werken, waarom dan niet op een tropische bestemming? En ik ben niet de enige die er zo over denkt.

Op een uurtje rijden van Puerto de la Cruz vind je mooie zandstranden

Voor wie is een werkvakantie?

Iedereen die in principe niet is gebonden aan een vaste werklocatie kan een werkvakantie houden en velen gingen mij al voor. Dit zijn vaak freelancers of mensen die telewerken, zoals bijvoorbeeld grafisch ontwerpers, tekstschrijvers of softwaredevelopers, maar eigenlijk kan iedereen die niet dagelijks op kantoor hoeft te zijn een werkvakantie houden. Je kunt natuurlijk zelf ergens accommodatie regelen met goede WiFi en van daaruit werken, of je gaat naar een internetcafé of bibliotheek, maar er zijn ook coworking spaces, gedeelde kantoorruimtes waar je een bureau huurt per dag, week of maand. Soms bieden deze coworking spaces ook accommodatie. Je deelt dan een appartement met andere coworkers.


Werkvakantie Tenerife

Mijn keuze viel op Tenerife. Het voordeel van dit Canarische eiland is dat het er het hele jaar lekker weer is en ook niet al te ver weg is. Daarnaast is het leven er niet al te duur en, niet onbelangrijk, het is er maar 1 uur vroeger dan in Nederland, zodat ik toch nog op kantoortijden met mijn klanten zou kunnen communiceren. Ik besloot om er de maand november door te brengen.

Na wat speurwerk op Google vond ik een coworking space in Puerto de la Cruz, in het noorden van het eiland. Het regent er net iets vaker dan in het zuiden, waardoor de omgeving mooi groen is. Met ‘iets vaker’ bedoel ik dat het er in de hele maand drie keer geregend heeft, dus laat je hierdoor niet afschrikken. De meeste badplaatsen bevinden zich in het zuiden van het eiland, waardoor het daar veel drukker is en, vanwege het weer, ook erg droog en dor. In november was het in Puerto de la Cruz tussen de 23 en 26 graden overdag, een prima temperatuur dus.

Puerto de la Cruz

Hoewel het stadje niet zo groot is, is er wel van alles te doen. Zo kun je er surfen bij Playa Martiánez, op het vulkanische strand Playa Jardín liggen, een hele dag doorbrengen in de grootste dierentuin van Europa, genieten van de mooie botanische tuin, zwemmen in de natuurlijke zoutwaterbaden en lekker en goedkoop eten en drinken in de vele bars en restaurants die het Puerto de la Cruz rijk is. Of loop naar boven, de heuvel op, om onder het genot van een kopje koffie op het terras van een hotel te genieten van het uitzicht.

Het zwarte lavastrand Playa de Martiánez

Vanuit Puerto de la Cruz kun je bovendien heel makkelijk een bus pakken naar andere plaatsen. Zo ben je binnen drie kwartier in Santa Cruz, de hoofdstad van het eiland, en in een half uur in La Laguna, een historisch stadje dat vroeger de hoofdstad was. Orotava is een klein stadje op tien minuten met de bus waar je nog veel voorbeelden van de typische Canarische architectuur vindt. Er rijden zelfs bussen helemaal naar het zuiden, naar de badplaatsen Playa de las Americas en Costa Adeje. Al met al is Tenerife dus een hele veelzijdige bestemming waar veel te beleven is.

Op de vulkaan El Teide sta je zelfs boven de wolken

Coworking in the Sun

De coworking space Coworking in the Sun biedt een gedeelde kantoorruimte waar je een plekje huurt en je kunt er ook accommodatie boeken. Heel handig als je niet zelf accommodatie wilt regelen, maar het hele pakket in één keer wilt boeken. Je kunt er zolang blijven als je wilt. Sommige freelancers komen maar een week, andere zes maanden. Als je de accommodatie ook via Coworking in the Sun huurt, ben je ervan verzekerd dat je accommodatie vlakbij de coworking space ligt. Ik betaalde voor 4 weken accommodatie € 488,- en 4 weken een plek in de coworking space kostte me € 195,-.

De kantoorruimte zelf biedt genoeg plaats voor een stuk of twintig personen, airconditioning, WiFi, gratis koffie en thee en zelfs een geluiddichte ruimte voor als je wilt Skypen of bellen, zodat je de anderen niet stoort. Verder is er in het gebouw een café waar je heerlijke koffie en ’s avonds ook cocktails kunt drinken. Voor een paar euro heb je er bovendien een lekker menu del día (dagmenu) van drie gangen. De coworking space ligt overigens net buiten het centrum, iets de heuvel op. Als je elke dag even naar het centrum loopt, train je dus vanzelf je billen en kuiten, vooral op de terugweg.

Coworking in the Sun deelt een gebouw met een taalschool, dus wil je naast je werk ook je Spaans verbeteren, dan kun je gewoon in hetzelfde gebouw terecht. Verder bieden ze elke week activiteiten zoals salsales, flamencoles, beach volleybal en weekendexcursies, bijvoorbeeld naar de vulkaan El Teide. Genoeg te doen dus voor als je even iets anders wilt doen dan werken.

Uitzicht op de vulkaan El Teide

Conclusie: werkvakantie, doen of niet doen?

In één woord: doen! Je kunt erg productief zijn omdat je een prima werkplek hebt met alle voorzieningen die je nodig hebt om te kunnen werken. Zorg er wel voor dat je genoeg vrije tijd hebt om leuke dingen te doen, het is tenslotte ook een beetje vakantie. Omdat de meeste mensen alleen komen, maak je bovendien al snel vrienden, dus is er altijd wel iemand die jou uitnodigt om wat leuks te gaan doen. Bovendien is het heerlijk om in de winter voor wat langere tijd naar de zon te gaan. Kortom, een werkvakantie is een echte aanrader!

Je kunt heerlijk zwemmen in de natuurlijke zoutwaterbaden in Puerto de la Cruz

Lijkt het jou ook wat om als digital nomad te gaan werken? Kijk eens op Jobfluent voor een lijst met coworking spaces in Europa, op Nomad List voor de meest populaire bestemmingen met daarbij informatie over zaken als de kosten voor het wonen, internetsnelheid, veiligheid en klimaat, of op Desksurfing voor een directory met coworking spaces over de hele wereld.

Tekst en foto’s: Silvie van der Zee

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>