Do as the locals do

Om in te haken op de trend dat we steeds meer een gezonde en actieve vakantie willen, nemen we je mee naar het Oostenrijk volgens de Oostenrijkers. Even terug naar de basis, de natuur in. Van paragliden tot boogschieten: do as the locals do in de Oostenrijkse bergen.

Aankomst Flughafen Innsbruck

Aankomst Flughafen Innsbruck

We zijn vroeg vertrokken van Schiphol naar Innsbruck. Aankomst om ongeveer negen uur. Heerlijk weer en mooie vergezichten op de Alpen. Her en der nog was nog wat sneeuw te zien als herinnering aan het wintersportseizoen. Maar daar zijn we hier niet voor.

Innsbruck heeft een lekker klein kneuterig vliegveld. De tassen worden zo vanuit het laadruim op de bagageband gegooid en we staan binnen een kwartiertje buiten. De taxi staat al te wachten. Een Oostenrijkse mix van Jules Deelder en Jos Verstappen brengt ons naar hotel Adler in Kirchberg. Dit uurtje laagvliegen richting Brixental wordt gevuld door mooie uitzichten en aangenaam gezelschap. Iedereen heeft er zin in om een paar dagen door de Brixentaler Alpen te worden geloodst door het Oostenrijkse toeristenbureau.

Vanaf de maand april kleuren de Oostenrijkse bergen langzaam groen en maakt de après-ski toerist plaats voor de lokale Oostenrijker. Ons motto voor de komende dagen is “do as the locals do”.

Hotel Adler heeft de kamers nog niet klaar, maar er wordt ons wel ruimte geboden ons even om te kleden en de spullen weg te zetten. Het hotel ziet er mooi uit. Fitnessruimte, zwembad, sauna, zonnestoelen, bar en restaurant.

****Alpenresidenz Adler - Hotel in Kirchberg

Alpenresidenz Adler, ons hotel in Kirchberg

Like a local
Wat doen de locals in Oostenrijk nou eigenlijk als de sneeuw en de bijbehorende wintersporters plaats maken voor rust en ruimte in de Alpen, plaats voor de lokale Oostenrijker? Tijd om daar achter te komen!

  1. mountainbiken: met een e-bike fiets je net zo makkelijk de berg op als eraf
  2. eten bij lokale restaurants: geniet van de Brixentaler KochArt
  3. paragliden: ontdek het Brixental van bovenaf
  4. hiken: ontelbaar veel wandelpaden met veel themawandelingen
  5. jodelen: hoe kunnen wij dat beter doen dan met een jodelleraar?
  6. boogschieten: Kirchberg wordt ook wel het boogschietdorp genoemd
  7. schnapps drinken: bezoek een lokale branderij
  8. zwemmen in de meren: bijvoorbeeld de Filzalmsee bij Hochbrixen
  9. kaas eten: leer kaas maken bij een kaasfabriek
  10. vissen, golfen, paardrijden of bezoek de berg-avonturenwerelden

Mountainbiken in de Alpen
We beginnen met een fietstocht door het Brixental. Op een e-bike. Een degelijke mountainbike met veel vermogen om je de berg op te helpen. Het is fantastisch om zonder veel moeite door de bergen te trekken en heerlijk van de omgeving te genieten. Nooit geweten dat Oostenrijk zo groen kon zijn.

Zelfs voor de astmapatiënt is het met deze fietsen mogelijk om de bergen in te trekken. Een klim van 500 meter voelt als een milt briesje tegen.

Als fanatieke wintersporter ben ik nooit in de zomer naar Oostenrijk geweest. Dacht echt dat de wintersport alles is wat deze regio te bieden had, maar daar had ik het mooi mis. Ik kan iedereen een dagje fietsen in de Kitzbüheler Alpen aanraden. Neem een gids mee om je de echte juweeltjes van het Brixental te laten zien.

mountainbiketocht brixental

Aanrader: fietsen in de Kitzbüheler Alpen

Kochart in Brixental
De regio is rijk aan traditionele restaurants die typisch Tiroolse kookkunsten toepassen. Een tiental daarvan is benoemd tot echte Brixentaler Kochart bedrijven. Met dit keurmerk kun je er zeker van zijn dat je de lekkerste producten uit het omliggende almgebied geserveerd krijgt. Alle producten, dit zijn er genoeg, worden namelijk geleverd door lokale, vaak biologische boerderijen. Een heerlijk culinair hoogstandje en je steunt er de lokale economie mee. Bij het toerismebureau kunnen ze je haarfijn uitleggen waar deze restaurants te vinden zijn.

Paragliding: ontdek Brixental van bovenaf
Maandagmorgen een heerlijk ontbijtje weggewerkt bij het hotel. De taxi staat om negen uur klaar. Er is wat onweer opgegeven en dat geeft schijnbaar problemen met springen. Het is een half uurtje rijden naar de vliegschool van de familie Kahn in Westendorf. Daar aangekomen ziet het weer er goed uit. Beetje mist, de top is niet te zien, maar we krijgen te horen dat het allemaal doorgaat.

paragliden in de alpen

Bucket list material: paragliden in de Alpen

Gierend van de adrenaline land je een kwartiertje later zachtjes weer op de grasmat. Heerlijk, weer eentje van de bucketlist, paragliden in de Alpen! En een grijns op je gezicht die er de rest van de dag niet af te krijgen is. Wil je zelf een tandemsprong wagen of je brevet halen? Mail de familie Kahn via flugschule@para.at.

Wandelen en relaxen op de Wohlfühlweg
De ochtend is nog niet voorbij, dus kan er een rondje worden gelopen. Achter het gondelstation klauteren we steil omhoog naar de Wohlfühlweg van Westendorf. Langs het dal zijn door de Oostenrijkse bosbouwers moderne relaxhoekjes gebouwd om van de natuur en het uitzicht te genieten. Heerlijk op het gemak door de heuvels stiefelen en af en toe op een loungebank of hangmat uitrusten. Wat een verschil met de adrenaline van de ochtend, maar heerlijk. Gelukkig komt de zon nog even tevoorschijn en is het genieten geblazen.

Een wandelspeurtocht (+- 2 uur) dwars door de natuur, het bos en in de bergen. Rotsblokken met een archaïsche zonnewijzer wijzen je de weg.

Een wandelspeurtocht (+- 2 uur) dwars door de natuur, het bos en in de bergen

Het weer zat mee en we konden heerlijk buiten op het terras bij Vital Landhotel Schermer in Westendorf plaats nemen. Heerlijk genieten van het eten en zonnetje met een pintje erbij. Als kers op de taart hebben we uitzicht op de landingsbaan van de paragliders. Af en toe worden we getrakteerd op de mooiste capriolen. Volgens mij zijn al die paragliders stuntvliegers in hart en nieren. De ene kurkentrekker na de andere komt de lucht uit zetten. Ben blij dat ze met ons nog wel voorzichtig hebben gedaan.

Jodelen voor dummies
In lijn met de reistrend van 2015 om met locals in contact te komen en kennis te maken met lokale tradities, kun je in de Kitzbüheler Alpen tijdens je welverdiende vakantie een crashcourse jodelen volgen! JODELAHITI! Peter Aschaber liet ons boven aangekomen niet rustig op adem komen, maar begon direct boekjes met tekst uit te delen. Hij zou ons wel even de traditionele Tiroolse jodelskills bijbrengen. Hij riep de gastvrouw van het restaurant en al snel zaten we allemaal aan de schnaps om de keel te smeren. De hele middag wist hij ons te vermaken met allerlei instrumenten die wij zelf ook mochten bespelen.

In de Kitzbüheler Alpen kun je tijdens je vakantie kennis maken met deze traditionele zangcultuur.

Maak tijdens je vakantie kennis met deze traditionele zangcultuur

Kirchberg: het boogschietersdorp in de Alpen
Het weer zat wat tegen en de klim naar de top van de Spießnagel wordt afgeblazen. We hebben wat motregen in het dal en volgens de gidsen is het dan echt rotweer boven. Het is dus te glad om naar boven te stampen. Het alternatief programma wordt ingezet. Schuin tegenover het hotel in Kirchberg is een gloed nieuw indoor sportcentrum geopend. Wij zijn uitgenodigd om te gaan boogschieten. In het sportcentrum zit een professionele winkel gespecialiseerd in het boogschieten. Nooit gerealiseerd dat er zoveel bij komt kijken. Er zitten alleen al in het Brixental drie boogschietverenigingen en zo te zien gaat er heel wat geld in om. Veel Oostenrijkers beoefenen dit als een serieuze sport. We worden naar een hal met schietbaan gebracht. Even een bescherming om de arm en je krijgt een boog uitgereikt.

bogensport

De indoor schietbaan van Bogensport Gigl

Er gelden drie regels: niet op elkaar schieten, alleen op de diertjes schieten die bij jou in de baan staan (dit is met een kleurcode aangegeven) en je mag alleen de baan op om je pijlen te halen als de lamp groen is. Nu maar hopen dat iedereen zich daaraan houdt. Laatste instructies: de armen wijd en dan naar het doelwit draaien, boog tot tegen de wang aanspannen en schieten maar. Hij doet er een paar voor. Ziet er gemakkelijk uit. Dan wordt het startsein gegeven. Man, wat kun je hier fanatiek van worden. Na de eerste tien pijlen gemist te hebben maar op het grootste stuk plastic gaan schieten. Er staat in het midden achterin een grote bruine beer die te raken is. Na een paar beurten zeker één op de drie in het plastic achterwerk van de beer. Heerlijke vulling voor een halve dag als het slecht weer is. Of doe het buiten op een boogschietparcours als het weer beter is. Goed voor het hele gezin en groepen. Je kan er een mooie competitie van maken.

boogschieten kirchberg

Boogschieten ziet er makkelijker uit dat het is

Lunch bij Jausenstation Ruetzenhof
Na het boogschieten was het tijd voor een lunch bij een mooie authentieke berghut. Even van het prachtige uitzicht genoten voor we naar binnen gingen. De hut zit vol met de lokale bevolking die hier de lunch komt nuttigen. Ik ben voor de snoekbaars gegaan; echt een aanrader. In het dorp is een vijver en de kok zou zelf zijn gaan vissen. Of dit waar is weet ik niet, maar dat visje is echt heerlijk. Er wordt ook hier weer eens overdreven met porties. Kan geen pap meer zeggen en zit dan ook tjokvol. Hoe iemand een voorgerecht en toetje weg kan werken is mij volledig onduidelijk. Bakkie koffie er achteraan en tijd voor de afdaling.

Jausenstation Ruetzenhof

Lunch bij Jausenstation Ruetzenhof

We hebben tijd over en na overleg wordt de taxi afgebeld en nemen we de benenwagen naar beneden. Mooi weer een volle buik en mooie uitzichten maakt het erg aangenaam. Neem vooral de tijd, zo’n maaltijd verteer je niet in een kwartiertje.

Schnäpse proeven bij Tiroler Brennerei Erber
Na een uurtje weer beneden en we worden opgehaald voor een rondleiding door de Edelbrenner in Brixen im Thale. De Erber branderij is niet te missen in de hoofdstraat met al die koperen ketels in de etalage. We krijgen een rondleiding van een oud-Rotterdammer die al jaren in Oostenrijk woont. Hij geeft ons een spoedcursus schnaps en een rondleiding door de branderij. We krijgen de ketels en oorkondes van de branderij te zien. Aanzienlijk, zou ik zeggen, maar ze doen dit dan ook al sinds 1651. Maar nooit geweten dat schnaps minimaal 25% alcohol moet hebben en het een heldere vloeistof moet zijn. Heb ik heel mijn leven de verkeerde drankjes schnaps genoemd. Bij de proeverij kunnen we de schnaps zelf testen. Ik ben meer een bierdrinker en geen grote liefhebber van sterke drank, maar er zit toch wel een aantal drankjes bij die te drinken zijn. In de winkel is er voldoende keus en er zit er voor iedereen wel eentje tussen. Altijd goed voor een souvenir.

Erber Edelbrand

Tiroler Brennerei Erber in Brixen im Thale

Zwemmen in de bergmeren
We hebben een paar uur over. Heerlijk even de wandelschoenen aan en aan de achterzijde van het hotel de heuvels in gelopen. Tien minuten omhoog en je staat in het bos. Ook hier zijn weer van die relaxhoekjes aangebracht. Rondje door het bos en langs het buitenzwembad. Glijbaan, springplank, voetbal velden, speeltuin, ligweide en een peuterbad aanwezig. Vandaag volledig uitgestorven. Het is niet al te best weer en het water zal wel te koud zijn. Door het dorp weer terug naar het hotel. Die twee vrije uurtjes zijn zo voorbij en de taxi staat alweer te wachten voor ons diner.

kirchberg tirol

Recreatie-zwembaden met glijbanen voor kinderen

Tijdens het mountainbiken kwamen we ook langs zo’n mooie plek om te zwemmen. De Filzalmsee bij Hochbrixen, een meertje met oneindig veel kinderspellen. Van een modderbad tot een monster dat uit het water tevoorschijn komt.

Filzalmsee Hochbrixen

De Kitzbüheler Alpen bieden een geweldig decor voor een actieve vakantie in Tirol

Culinair genieten
Als afsluiting van onze dagen in Oostenrijk gaan we nog eens uit eten bij een Kochart restaurant, Restaurant Thalhof in Brixen im Thale. Heerlijk gegeten, met carpaccio gestart en hert als hoofdgerecht. Het aperitief, een gifgroen drankje, smaakte heerlijk, maar ik heb geen idee wat het was. IJsje na en we zijn weer volledig gevuld. Als afsluiting nog naar de lokale kroeg “Boemerang” geweest en zo vloog een klein weekje Oostenrijk voorbij.

Restaurant Thalhof in Brixen im Thale

Restaurant Thalhof in Brixen im Thale

Wandelen naar de kaasmakerij
Vanaf Kirchberg is het een kleine drie kwartier rijden naar Aschau. Op de parkeerplaats staat onze begeleiding al klaar met hond en peuter, dus erg avontuurlijk zal het niet worden. Aschau is schijnbaar het geografisch middelpunt van de Kitzbüheler Alpen. Het is één van de doodlopende valleien die deze regio rijk is. Het pad begint onderaan de Hintenbachalm. Er is een goed onderhouden gravelpad dat door de bergen slingert. We gaan omhoog, maar daar merk je eigenlijk weinig van.

Als je aan de Oostenrijkse bergen denkt, dan is dit wel het plaatje. Glasheldere rivier, mooie vergezichten en her en der een kudde koeien grazend op de helling. We slingeren ons een weg omhoog en ontwijken de (meeste) koeienvlaaien. We komen borden tegen met verwijzingen van 4 uur lopen tot hoogten van 2.300 meter, maar die doen we vandaag niet aan. En voor je het weet zitten we op het terras. Biertje erbij en ontspannen na al dat harde werk. We krijgen de lokale kazen voorgeschoteld die in deze hut worden gemaakt. Tip: voor wie van ongerepte natuur en Alpenbloemen houdt, is doorlopen naar de Spießnägel op 1.880 meter een absolute must! De inheemse bevolking noemt deze berg ook wel de “bloeiende berg”.

Schaukäserei Kasplatzl

Schaukäserei Kasplatzl

Tijdens een rondleiding in Schaukäserei Kasplatzl, de kaasfabriek, zien we hoe de kaas uit deze regio wordt gemaakt. Daarna gaan we weer naar beneden en is het bezoek definitief afgerond. Nog even naar het hotel om de spullen op te halen en we worden weer verscheept naar het vliegveld. Ik kan alleen zeggen Oostenrijk is meer dan een bezoekje waard in de zomer.

We moeten toegeven dat je in Oostenrijk veel meer kan dan alleen maar wintersporten! Heb jij nog leuke tips die wij gemist hebben? Let us know!

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>