Mijn jaar in Rijeka, Kroatië

Van september 2013 tot en met augustus 2014 woonde ik een jaar in Kroatië. In Rijeka, om precies te zijn. Een jaar waarin ik interessante mensen heb ontmoet, bijzondere plekken heb bezocht en heb kennisgemaakt met een cultuur die in veel opzichten erg verschilt van de Nederlandse. In dit artikel een kort overzicht van mijn eerste 6 maanden in Kroatië. In een volgend artikel de laatste 6 maanden.

September: het beste uitzicht van Rijeka

Mijn vriendin en ik vertrekken in september naar Rijeka. Zij heeft een baan gevonden als Duits docent aan de universiteit en ik ga met haar mee. Zo hadden we het afgesproken na onze studie: wie als eerste een baan vindt, bepaalt daarmee ook waar we samen gaan wonen. Kroatië dus. We hebben een appartement in de wijk Trsat gevonden, op een heuvel boven de stad. Het kasteel van Trsat in onze achtertuin. Ik kan mijn ogen niet geloven als ik ons balkon opstap en over de stad, de haven en de eilanden in de verte uitkijk. Wat een prachtig uitzicht! Ook de rest van het jaar kan ik er geen genoeg van krijgen. Erg goed in combinatie met een glas witte wijn. Of twee.

beste uitzicht Rijeka

Elke ochtend wakker worden met dit uitzicht… mij hoor je niet klagen

Oktober: boodschappen doen op de markt

In het centrum van Rijeka, bij de haven, wordt elke ochtend een markt gehouden. Drie markthallen voor zuivelproducten, vlees en vis. Tussen die gebouwen tientallen dicht op elkaar gepakte kraampjes met een enorm aanbod aan verse, lokale producten: groente, fruit, eieren, noten, kruiden en planten. Mijn favoriete plek voor de dagelijkse boodschappen. Vooral de door elkaar schreeuwende marktvrouwtjes in een voor mij onbegrijpelijke taal zorgen elke keer weer voor een glimlach op mijn gezicht. Het gevoel alsof ik op vakantie ben, maar ik woon hier gewoon!

markt Rijeka

Zoiets kun je dus ook kopen op de markt

November: de verwoestende werking van de Bora

11 november 2013. Er brokkelt verf van het plafond en ons appartement trilt wat. Ik kijk uit het raam en zie een woeste zee, dingen die door de lucht vliegen. De wind knalt gewelddadig tegen de muren. In de verte loeit een sirene. Alles is gesloten en iedereen wordt verzocht binnen te blijven. Er worden windstoten van 170 km/uur gemeten. De volgende dag zien we tientallen omgewaaide bomen, beschadigde huizen en kapotte auto’s. Er zijn zelfs enkele gewonden gevallen. Een paar keer per jaar worden de inwoners van Rijeka hiermee geconfronteerd, al heb ik vernomen dat het bijna nooit zo erg is als op die 11e november 2013. De Bora is eigenlijk gewoon een hele harde wind, die zich vooral laat voelen tijdens de winter over de Adriatische Zee en de kustgebieden tussen Triëst en Dubrovnik. En laat Rijeka nu net precies daar tussen in liggen. Wel een bijzondere ervaring.

Bora Kroatië

Ik ben voor de zekerheid maar niet te lang op het balkon blijven staan voor een goede foto

December: Tomislav, het beste bier van Kroatië

Aan het begin van onze straat staat het café waar ik inmiddels vaste gast ben. De ober hoeft me niet eens te vragen wat ik wil drinken, want dat is toch altijd hetzelfde: Tomislav, natuurlijk. De Kroaten zijn trots op hun bieren, maar ik ben Belgische bieren gewend en daarom niet zo onder de indruk van de Kroatische. Tomislav is daar een positieve uitzondering op. Simpelweg het beste bier van Kroatië!

Tomislav

Tomislav dus

Januari: de trots van de Kroaten

Na een paar maanden is het me wel duidelijk: de Kroaten zijn trotse mensen. Trots op alles wat ook maar een beetje met Kroatië te maken heeft. Nu moet ik zeggen dat ze hier inderdaad ook wel veel hebben om trots op te zijn. De watervallen van Plitvice en de oude kuststeden Trogir, Split, Dubrovnik en Rovinj bijvoorbeeld. Of de meer dan duizend eilanden in de Adriatische Zee, waaronder het prachtige Mljet, Korčula en Hvar. Lekkere wijnen, goed eten, vriendelijke mensen… kortom: die trots is volkomen terecht. Al slaat die soms wat door, zoals ik in dit artikel heb omschreven.

Hvar, prachtig toch?

Februari: carnaval vieren in Rijeka

Rijeka is niet direct de eerste bestemming waar je aan denkt als je naar Kroatië gaat. Maar er zijn echt wel goede redenen om de stad te bezoeken. Een van de dingen waar Rijeka om bekend staat, is carnaval. Volgens de lokale bevolking is het een van de grootste carnavalsfeesten ter wereld. En inderdaad, in bepaalde opzichten een groots carnaval. Zo zijn ze al vanaf januari bezig met allerlei feestelijke evenementen als een gekostumeerd bal, een optocht voor kinderen en een race met carnavalswagens. Niet elke dag, maar we hebben in de weken voor carnaval op ons balkon geregeld kunnen genieten van flitsende lichten en orkestlawaai vanuit de binnenstad. Het absolute hoogtepunt is de grote carnavalsoptocht. Die duurt maar liefst 8 uur. Mij iets te lang, maar met een biertje (Tomislav) langs de kant heb ik me toch een paar uur prima vermaakt.

carnavalsoptocht Rijeka

De carnavalsoptocht in Rijeka

Een eerste indruk van mijn leven in Kroatië

Hierboven heb ik geprobeerd een indruk te geven van mijn eerste 6 maanden in Kroatië. Het geeft geen compleet beeld natuurlijk, maar misschien krijg je wel een beetje een idee over hoe mijn leven in Kroatië was. In een volgend artikel ga ik in op de laatste 6 maanden. De lente- en zomermaanden zijn dat, dus wat meer zon, zee, strand en alles wat je in eerste instantie wellicht van een leven aan de Kroatische kust verwacht…

Jelle
Laatste berichten van Jelle (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>