Uitgestrekte naald- en berkenbossen, heuvels, riviertjes, kleine dorpjes met houten huizen en duizenden meren. Zo is Oost-Finland nog het beste te omschrijven. De regio’s Kainuu en Noord-Karelië zijn ongerept, uitgestrekt en dunbevolkt en daarom een geliefde reisbestemming bij reizigers die van rust, natuur en wandelen houden. Reishonger neemt je mee langs de hoogtepunten in deze prachtige regio!

Oost-Finland: in het teken van de natuur

De regio’s Noord-Karelië en Kainuu in Oost-Finland zijn al jarenlang een geliefde bestemming voor met name wandelaars en liefhebbers van ongerepte natuur. Wandelaars kunnen hun hart ophalen bij prachtige tochten door de uitgestrekte (oer)bossen en langs de talloze meren. Voor hen zijn er vooral veel kleinschalige voorzieningen in de regio. Want van massatoerisme heeft Oost-Finland geen last en dat is precies de charme. De natuur neemt een voorname plek in in het dagelijks leven van de bewoners. Men probeert veel zelfvoorzienend te zijn en gebruik te maken van wat hun direct omgeving allemaal te bieden heeft. Wat dat betreft lopen de inwoners van deze regio’s al jaren voor op de rest van de wereld.

Plaatsen met alles op loopafstand zijn in Oost-Finland niet te vinden en de afstanden zijn vaak vrij groot. Dat is niet iets wat voor elke reiziger is weggelegd. Toch verveelt het reizen in de omgeving geen moment door de mooie, uitgestrekte natuur, waarin je bovendien nauwelijks andere mensen tegenkomt. Zelfs niet op de doorgaande wegen kom je maar mondjesmaat andere auto’s tegen.


Maar niet alleen wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Mensen die wilde dieren en/of vogels willen spotten of actief bezig willen zijn in de natuur hebben Oost-Finland inmiddels ook ontdekt. En het allermooiste is dat de streek hen elk seizoen wel iets unieks te bieden heeft.

Koli National Park

Koli National Park is geliefd bij zowel reizigers als de Finnen zelf. Voor de Finnen is de plek onderdeel van hun culturele geschiedenis en voor velen dan ook een grote bron van inspiratie. Maar voor reizigers geldt het vooral als een prachtige plek om te genieten van de natuur en de prachtige uitzichten. Koli National Park is gelegen aan de oevers van het Pielinenmeer in Oost-Finland, een prachtig, donker meer met talloze eilandjes. Door het gebied lopen talloze wandel- en mountainbikepaden, en is niet alleen in het zomerseizoen populair.

Ook in de wintermaanden wordt het gebied goed bezocht en zijn er sneeuwwandelingen te maken op sneeuwschoenen. Ook zijn er zes skipistes aanwezig en routes voor het rijden met sneeuwscooters. Dieper in het park waant men zich compleet alleen op de wereld en leveren de besneeuwde bomen een prachtig gezicht op. Heel bijzonder is tevens de zogeheten ‘ice road,’ een weg die in de wintermaanden dwars over het ijs van het bevroren Pielinenmeer wordt aangelegd tussen Koli en Lieksa.

Vanaf de drie heuveltoppen in het park (Ukko-Koli, Akka-Koli en Paha-Koli) heeft men een prachtig uitzicht. Dat reikt bij helder weer tientallen kilometers ver. Overal om je heen zie je uitgestrekte bossen en meren. Ze nodigen uit tot het huren van een kano, kajak of roeiboot. Her en der zijn op de eilandjes in het meer strandjes te vinden. Je kunt er tevens naar hartenlust vissen en zwemmen.

Een prima uitvalsbasis voor Koli National Park en omgeving is Break Sokos Hotel Koli. Het hotel ligt in het National Park Koli naast het informatiecentrum. Het heeft de beschikking over een prima restaurant, dito spa en een prachtig uitzicht op de omgeving.

National Park Koli

Koli National Park

Patvinsuo National Park

Patvinsuo National Park ligt een stuk meer naar het oosten en is voor de echte outdoor liefhebbers een walhalla. De omgeving geldt namelijk niet alleen als erg mooi, maar ook als een van de meest afgelegen van de regio. De moeras- en bosrijke omgeving is prima voor wandelen. Al dan niet in combinatie met survival-elementen en/of kamperen rondom kampeerplekken middenin de natuur. De omgeving is rijk aan bessen, paddestoelen en meren vol vis. De heldere meren zoals het Suomunjärvi nodigen ook hier uit tot kano- en kajaktochten en ook is de omgeving populair bij vogelspotters. Het is tevens een omgeving waar zich wilde dieren ophouden als bruine beren, wolven, veelvraten en elanden. Toch worden deze echter nauwelijks gespot in het gebied, omdat zij zich voornamelijk ’s nachts voortbewegen. Voor reizigers die deze dieren van dichtbij willen zien, raden we het Wild Brown Bear Basecamp aan.

Patvinsuo National Park

De regio Kainuu

De regio Kainuu ligt ten noorden van Noord-Karelië en ook deze regio is dunbevolkt. De veelal kleine dorpjes die je hier tegenkomt, zijn door de lange afstanden daardoor erg belangrijk voor de mensen die in de buurt wonen. Daardoor zijn deze voorzien van alles wat een gemiddelde stad behoort te hebben. Het dorp Kuhmo met zo’n 8.500 inwoners is daar een goed voorbeeld van.

Het dorp ligt in de buurt van de grens met Rusland en gold jarenlang als een belangrijk centrum voor de plaatselijke handel. Tegenwoordig is het dorp vooral een belangrijke plek voor de regio als het gaat om cultuur. Ondanks de geringe grootte beschikt het dorp over onder meer een cultureel centrum met theater en het cultuurcentrum Juminkeko. Daarin staat de Kalevala centraal, het Finse nationale epos. Dit epos was voor schrijver JRR Tolkien een grote inspiratiebron voor zijn boek The Lord of the Rings. Elk jaar wordt in het dorp ook het Kuhmo Chamber Music Festival gehouden.

Als voorbereiding op het spotten van wilde dieren kan met een kort bezoek brengen aan Natuurcentrum Petola. Daar kun je alles kan leren over de wilde dieren in de omgeving. Beren, veelvraten (‘wolverines’) en wolven staan hierin centraal en komen dan ook veel voor in de omgeving.

Kuhmo, Oost-Finland

Kuhmo, Oost-Finland

Wild Brown Bear Centre

Eén van de hoogtepunten en meest populaire bezienswaardigheden in deze regio is het spotten van vooral bruine beren. Het Wild Brown Bear Centre ligt vlakbij de Russische grens en is de perfecte uitvalsbasis om beren, veelvraten en wolven te spotten. Het centrum beschikt over een twintigtal spottershutjes middenin het bos. De kans om daar wilde dieren te spotten is enorm groot.

Een goede voorbereiding is hier echter wel van belang. Zorg van tevoren voor een volle maag, opgeladen accu’s voor telefoons en camera’s en alles wat je nodig hebt voor een overnachting. De spottershutjes beschikken namelijk niet over elektriciteit, water en sanitaire voorzieningen (behalve een ‘dry toilet’). De hutjes beschikken over bedjes, een kacheltje en stoelen en je kunt niet zomaar de hutjes uit. Dit omdat deze middenin het gebied liggen waar wilde dieren rondlopen. Deze zijn alleen op gezette tijden en onder begeleiding te bereiken.

Maar ondanks deze ietwat primitieve hutjes maakt de complete belevenis het meer dan waard! Met een goede voorbereiding ervaar je nu een heus outdoor/survival gevoel en is het avontuur compleet bij het spotten van wilde dieren! Met een beetje geluk zie je zelfs berenwelpjes spelen. En als je in het goede seizoen zit en het weer meezit, is ook het Noorderlicht te zien. Kortom: een prachtige en unieke belevenis. En dat gewoon in Europa!

Zie je het overnachten in de spottershutjes toch niet zitten maar wil je wel beren zien? Geen probleem! Binnenkort worden er in hetzelfde gebied een aantal luxe lodges geopend, waar je vanuit de grote ramen een mooi uitzicht hebt op de omgeving, en waarbij je ook kans hebt om beren en andere dieren te spotten.

Wild Brown Bear Centre

Wilde Bruine Beer

Het Noorderlicht in Oost-Finland

Winter War Museum

Ben je van plan om nog meer naar het noorden te reizen? Dan is de kans groot dat je langs het Winter War Museum Raatteen Portti in de buurt van de stad Suomussalmi komt. Het museum ligt misschien niet direct op de route, maar is erg interessant als het gaat om de Tweede Wereldoorlog in Finland. Dat hoofdstuk van de oorlog is in Nederland niet zo bekend, maar de slag rondom Raatteen Portti is bij de Finnen zelf erg bekend. In deze omgeving werd in de oorlog zwaar gevochten en de Finnen boekten hier zelfs een grote overwinning op een overmacht van Russen. In en rond het museum zijn vele restanten te vinden van deze slag.

Winter War Museum Raatteen Portti, Oost-Finland

Hossa National Park

Hossa National Park is een nieuw Nationaal Park in Oost-Finland (sinds 2017) en bestaat voor een groot gedeelte uit ongerepte dennenbossen. Het gebied rondom het Hossa Visitor Centre is ideaal voor families met kinderen of oudere mensen. De grote verscheidenheid aan wandelingen zijn vaak niet al te zwaar en bovendien zijn er allerlei leuke mogelijkheden om te vissen, zwemmen en te varen met kano’s of kajak. Het gebied is tevens populair bij mountainbikers, waarvoor er speciale tracks door de omgeving lopen. Met een beetje geluk kan je in de omgeving ook wilde rendieren spotten.

In het park zijn onder meer ook de unieke, prehistorische rotsschilderingen van Värikallio te zien. Tekeningen met een stijl die nergens anders in Finland voorkomt. De rotstekeningen liggen vlakbij de Julma-Ölkky Canyon, een mini-canyon met daarin een meer van zo’n vijftig meter diep. De canyon is in de zomermaanden te bezoeken per rondvaartboot, waarbij een tochtje zo’n dertig minuten duurt.

Het park is in korte tijd erg populair geworden. Maar door de grote hoeveelheid wandel- en fietspaden, kampeer- en kampvuurplekken en het uitgestrekte gebied ervaar je toch een complete rust. En dat terwijl je heerlijk in de wilde natuur verblijft.

De regio’s Noord-Karelië en Kainuu zijn enorm veelzijdig voor liefhebbers van outdoor activiteiten, ongerepte natuur, wandelen en het spotten van wilde dieren en vogels. Een goede voorbereiding is wel van belang. Zolang je dat doet weet ik zeker dat deze regio je niet tegen zal vallen. Of dat nou in de zomer is of in de winter.

Hossa National Park

Hossa National Park

Hossa National Park

Reistips Oost-Finland

  • Eigen vervoer is aanbevolen, want Oost-Finland is enorm uitgestrekt. Denk daarbij om je snelheid: de rustige wegen nodigen misschien uit tot hard rijden, maar overstekend wild komt regelmatig voor in deze bosgebieden.
  • Een goede voorbereiding is van belang. Weet van tevoren al wat je gaat doen, probeer je trip zo goed mogelijk te plannen en weet welke spullen en kleding je nodig hebt.
  • Denk goed na over het seizoen waarin je Oost-Finland wilt bezoeken. Elk seizoen heeft namelijk zijn eigen unieke hoogtepunten.
  • Probeer niet teveel bezienswaardigheden die relatief ver van elkaar liggen in een korte periode te proppen en hou rekening met genoeg tijd om te reizen.
  • Doe als de Finnen en maak gebruik van een sauna of spa als deze in de buurt is. En, nog beter: neem buiten het zomerseizoen een lekkere koude duik in een meertje mocht die mogelijkheid zich aandienen!

 

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>