De El Chorro-kloof in het zuiden van Spanje staat bekend onder reizigers en bergwandelaars voor haar adembenemende landschappen en beklimmingen, maar dit is niet de belangrijkste attractie. El Chorro is gastheer voor een van de meest gevaarlijke wandelpaden in de wereld, gebouwd door werknemers voor het vervoer van materialen tussen de Chorowatervallen en de Gaitanejowatervallen.

El Caminito del Rey, 2006

El Caminito del Rey, 2006

El Caminito del Rey

El Caminito del Rey, het Koningspad, is een vervallen wandelpad gebouwd tegen de steile muren van de smalle El Chorro-kloof. Deze kloof bevindt zich tussen Álora en Ardales in de provincie Málaga. Het Koningspad wordt vaak beschouwd als het meest gevaarlijke wandelpad ter wereld. El Caminito del Rey leidt je van Álora naar Campillos. Het pad is maximaal een meter breed en loopt meer dan 100 meter boven de rivier. Het is gebouwd van beton dat op een stalen rails rust, en wordt ondersteund door “binnenpoten” die in een hoek van 45 graden tegen de rotswand leunen. De bouw van het beruchte wandelpad startte in 1901 en na vier jaar bouwen werd het pad geopend. In 1921 gebruikte Alfons XIII van Spanje het pad om een dam te openen. Vanaf dat moment heeft het pad de naam “Caminito del Rey” gekregen.

Door het verstrijken van de tijd en verwaarlozing van het onderhoud raakte het pad in verval. Momenteel verkeren grote delen van het pad zich in een erg slechte en gevaarlijke staat. Er zijn veel secties waar de betonnen laag geheel of gedeeltelijk is ingestort. Het resultaat is een gapend gat dat alleen door smalle stalen balken kan worden overbrugd. Veel leuningen zijn inmiddels verdwenen en op tal van plaatsen bestaat het “wandelpad” uit niet meer dan een verroeste, smalle metalen balk. In 2006 had de regionale overheid van Andalusië nog plannen om El Caminito del Rey te restaureren. De kosten werden toen geraamd op 7 miljoen euro. Vanwege de hoge kosten heeft dat plan nog geen doorgang gevonden. Er wordt nu gesproken over een project van 8,3 miljoen om de weg weer veilig te maken en meer toeristen naar het gebied te trekken. Het zal een jaar of drie duren voordat het pad volledig herbouwd is met handrails, beschermende barrières, verlichting en een bezoekerscentrum.

Conde del Guadalhorce

The Scariest Path In The World?

Het prachtige gebied waar dit pad zich bevindt en de slechte staat heeft dankzij het internet veel bekendheid gekregen en een grote aantrekkingskracht op avonturiers en waaghalzen. De verpaupering heeft ertoe geleid dat El Caminito del Rey is veranderd in een extreme vakantie-attractie. Het afleggen van het ruim drie kilometer lange pad is een dan ook een uitdaging voor elke avonturier! Ondanks dat El Caminito del Rey in 1992 officieel werd gesloten, weten avonturiers El Caminito del Rey nog steeds goed te vinden. Om te voorkomen dat mensen het pad nog steeds betreden is het eerste stuk van het pad gesloopt, maar dat weerhoudt niet iedereen. Sinds 1992 hebben er zich verscheidene ongelukken voorgedaan op dit gevaarlijke wandelpad (enkele met een fatale afloop).

caminito-del-rey-gabirulo

Hieronder zie je video-beelden van het wandelpad “El Caminito del Rey”. Ik heb vol verbazing naar dit filmpje gekeken! Er loopt dan wel een veiligheidsdraad langs het pad, maar kijk zelf of jij het aan zou durven, of dat je liever wacht totdat het pad over een paar jaar is gerestaureerd.

Bron foto’s: Gabirulo (ingestort deel 2006) en P. Herrero (Conde de Guadalhorce)

Martijn
  1. Emmie Declerck zegt:

    Dit artikel van ons biedt een video, foto’s, info en tips over het nieuwe pad: Een bezoek aan de Caminito del Rey. De video is vrij te gebruiken en we hebben ook meer beelden beschikbaar. Wel zouden we bij gebruik van ons materiaal een vermelding op prijs stellen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>