Onopgemerkt Rincon del Mar

Wil je ook buiten de gebaande paden reizen? Rincon del Mar is er zo een. Het is een vissersdorp, een kustplaats waar nog niet alle blogs over schrijven. Misschien moet dat zo blijven: authentiek. Toch wil ik dit pareltje met jullie delen.

Er zijn veel Fransen in Rincon del Mar en mijn ervaring leert dat een mix van meerdere nationaliteiten wat leuker is. Houd je van luxe en voorzieningen binnen handbereik? Dan is Rincon del Mar geen strandplek voor jou. De Wifi is vaak traag bij alle hostels en soms valt de stroom uit, zo is het leven in Rincon del Mar. Zoek je naast of in plaats van Palomino of Tayrona meer rust en een plekje op het strand voor jezelf? Dan ben je vanaf Cartagena 2,5 uur verwijderd van een mini paradijs.

Strandleven in vissersdorp Rincon del Mar, Colombia, San Onofre

Strandleven in vissersdorp Rincon del Mar

Praktisch

In Rincon del Mar is geen ATM. Vaak moet je je verblijf cash betalen, neem dus voldoende contant geld mee vanuit Cartagena of San Onofre. Zoek vooraf uit hoe duur je verblijf is en wat een trip naar de eilanden kost. Het duurste gerecht in het restaurant bedraagt 25.000 COP. Ga je zelf koken? In dat geval zijn de winkels goedkoper dan de kleine supermarkten die je al tegen bent gekomen.

Let op: vanaf Cartagena reis je eerst naar de plaats San Onofre. Deze rit duurt twee uur. Vanaf San Onofre ga je het laatste stuk van 30 minuten per motortaxi naar het strand van Rincon del Mar. Ongeveer 10 kilometer vanaf het centrum van Cartagena ligt Terminal del Transportes. De taxi van het centrum naar deze terminal  kost ongeveer 30.000 COP (8,50 euro). Je loopt hier naar binnen en zoekt het loket van busmaatschappij Brasilia of Torcoro. Met Brasilia kun je voor 20.000 COP naar San Onofre. Met Torcoro betaal je 30.000 COP naar San Onofre, dan ga je met een kleinere bus. Beide ervaringen zijn goed. Boek geen andere bus, want dan kun je er heel lang over doen in plaats van twee uur.

Zoals ik net beschreef ga je vanaf San Onofre het laatste stuk per motortaxi naar het strand voor 5.000 COP. Vertel de naam van je hostel of hotel en voor je het weet, scheur je richting de zee, achterop een brommer. Waar moet je opstappen voor een moto-taxi? Wees gerust, deze komen vanzelf naar je toe. Ik kon niet eens rustig de bus uit. Onderhandelen is een must, want 5.000 COP is al een toeristenprijs en hoog genoeg.

Het centrum van Rincon

In Rincon del Mar zijn weinig voorzieningen, zo is er geen supermarkt en zijn de verse groenten en fruit schaars. In plaats van een supermarkt heb je kleine winkels, daarom is het praktisch om vanuit San Onofre wat mee te nemen. Ook is het zoeken naar een restaurant, waardoor een hostel met keuken een aanrader is, of een slaapplek waar er voor jou wordt gekookt. Aan vis is er geen gebrek in dit vissersdorp. Als je weet hoe je een kreeft, een langoustine of vis moet bereiden, dan koop je deze aan het strand waar de vissers rondlopen met de dagvangst.

Strandleven in vissersdorp Rincon del Mar, Colombia, San Onofre

Dit was de winkel waar ik ging speuren naar ingrediënten voor mijn maaltijden.

Strandleven in vissersdorp Rincon del Mar, Colombia, San Onofre

De straten van Rincon del Mar.

De straten van Rincon del Mar, een vissersdorp in Colombia.

De straten van Rincon del Mar.

Strandleven in vissersdorp Rincon del Mar, Colombia, San Onofre

Een van de vele vissersboten.

Strandleven in vissersdorp Rincon del Mar, Colombia, San Onofre

Er wonen veel kinderen. Na school spelen ze graag met hun zelfgemaakte vliegers.

Excursies vanuit Rincon del Mar

Rincon del Mar ligt gunstig tegenover de eilanden, terwijl het vanaf Cartagena een lange tocht is. Rincon del Mar is daarom een goed vertrekpunt richting de Islas de San Bernardo, de eilanden van San Bernardo. Je kunt op dagtour of op een meerdaagse tour. Het is zonde om Rincon del Mar enkel als vertrekpunt te zien. De stranden hier zijn rustig. Eenmaal in San Bernardo kun je ook per boot terug naar Cartagena in plaats van terug te moeten naar Rincon del Mar. Het is geen must om de bus terug te pakken. Ik ben wel met de bus gegaan, omdat ik héél zeeziek kan worden.

In de avond kun je mee met de vissersboot op plankton-tour. Plankton zijn organismen in de zee en sommige geven licht, wat je tijdens deze avondtour mooi kunt aanschouwen. Deze tours kun je boeken bij de hostels die praktisch aan elkaar grenzen, of bij de vissers.

Ook duiken kun je hier oppakken. Wil je bijvoorbeeld op een Padi open water course? Dan is dat mogelijk. Zoek de lokale duikschool in Rincon del Mar op voor meer informatie. Ik ben veel reizigers tegengekomen die hier aan het studeren en oefenen waren voor het duiken.

Even helemaal niks

Ik kwam in Rincon del Mar voor een korte strandvakantie tijdens mijn reis. Helaas begon mijn verblijf met regen en onweer en toen vond ik er niks aan, aangezien de bovenstaande activiteiten een stuk aangenamer zijn met mooi weer. Het weer in Colombia is moeilijk te voorspellen en de vooruitzichten op je app geven weinig informatie. Een bewolkte lucht kan binnen 10 minuten opgeklaard en blauw zijn en andersom. Probeer het regenseizoen te vermijden, zodat je meer kans hebt op zon. Dat is toch wel een must voor je verblijf aan dit strand.

Strandleven in vissersdorp Rincon del Mar, Colombia, San Onofre

Prachtige vogels vliegen voorbij, zoals Pelikanen!
Wanneer de vissers de vissen schoonmaken en het afval in zee gooien, duiken de vogels de zee in. Gaaf!

Strandleven in vissersdorp Rincon del Mar, Colombia, San Onofre

Loop 10 a 15 minuten richting het westen en dan heb je het strand voor jou alleen.

Rincon del Mar, Colombia, San Onofre

Het voelt als een privé strand.

Waar ik in het begin dacht: ‘Waarom ben ik hier, ik wil weg’, ben ik uiteindelijk met tegenzin weggegaan. Ondanks de eerste dag met regen besloot ik te blijven. Niet alles is altijd leuk en plezierig en ook daar moet je doorheen tijdens het reizen. Ik ben gebleven en dat was een top beslissing. Er is hier bijna niks en dat is -wat mij betreft- hemels. Ongerept en tussen de locals: adiós Rincon.

Wil jij ook op reis naar Colombia?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Colombia in de reisshop.

Geerke
Laatste berichten van Geerke (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>