Argentijnse verrassing: Esteros del Iberá

Het eerst wat er te binnen schiet wanneer er aan de Argentijnse natuur wordt gedacht is Patagonië. Dankzij prachtig natuurschoon trekt dit wilde gebied in het zuiden van het land jaarlijks vele reizigers en sportievelingen. Patagonië trekt, niet geheel onterecht, alle aandacht op zich. Het land van onze toekomstige Koningin heeft echter nog veel meer moois en interessants te bieden.

Esteros del Iberá

Zo bevinden zich in het noorden rond Salta prachtige hoogvlakten en zijn de Iguaçu watervallen, een van de grootste ter wereld, op de grens met Brazilië ook zeker een bezoekje waard. Tussen dit natuurwonder en de bruisende hoofdstad Buenos Aires ligt een van Argentinië’s grootste verrassingen: los esteros del Iberá, oftewel de Iberá moerassen.

Helder water en wildlife
De Iberá moerassen liggen in de provincie Corrientes en beslaan een gebied van 20.000 km². Daarmee vormen ze na de Pantanal in Brazilië, de grootste moerassen ter wereld. De naam van het gebied werd afgeleid van het Guaraní woord voor de moerassen: ý berá, wat “helder water” betekent. Het hele gebied bestaat uit ondiepe meren, vennen, lagunes en moerassen die worden gevoed door regenwater. Dankzij het warme klimaat bestaat er een dichte vegetatie, zowel op het land als op het water. De Iberá moerassen worden namelijk gekenmerkt door haar vele embalsados, zogenaamde drijvende eilanden.


Het gebied kent een enorm grote biodiversiteit, en is zelfs een van de beste plekken op het continent om wildlife te spotten. Capibara’s, de grootste knaagdieren ter wereld, moerasherten en kaaimannen zijn alom aanwezig. Brulapen, otters en maar liefst 350 verschillende soorten vogels, waaronder papegaaien en kolibrie’s, kunnen ook in het moeras gebied gevonden worden. Moeilijker is het om een anaconda of de zeldzame manenwolf te spotten, maar ook deze prachtige dieren leven in de Esteros del Iberá.

Yacare oftewel kaaiman

Sinds 1982 hebben de moerassen van Iberá een beschermde status en vormen ze het grootste beschermde gebied van het land. Desalniettemin blijven de moerassen een uitermate kwetsbaar gebied, en milieudeskundigen houden de ontwikkelingen in het gebied nauwlettend in de gaten. Hoewel toerisme in de laatste jaren toegenomen is, blijft het gebied nog steeds relatief onontwikkeld en authentiek.

Een bezoek aan los esteros del Iberá
Gezien het vele water in het gebied bestaan er weinig toegangswegen tot het park. Het slaperige dorpje Colonia Pellegrini vormt een uitstekende basis om de Iberá moerassen van dichtbij te ervaren. Je bereikt het gehuchtje in drie tot vier uur via een 120 kilometer lange, onverharde weg vanaf de stad Mercedes. In Colonia Pellegrini vind je een bezoekerscentrum en zijn er enkele wandelingen door het bos uitgezet. Wildlife is overal aanwezig: in de bomen zwaaien apen rond, terwijl op de open plekken capibara’s eten zoeken. Langs de ‘hoofdweg’ naar Mercedes liggen kaaimannen en springen hertjes voorbij.

Vanaf het water krijg je zo mogelijk nog een betere indruk van het moerasgebied. Lokale gidsen die weinig Engels spreken bieden boottochten aan in kleine, open ‘lanchas’. Al voorbij glijdend aan de typische drijvende eilanden is het heerlijk genieten van de prachtige flora en fauna die de Esteros del Iberá rijk is. Hoewel het niet moeilijk is de wilde dieren te spotten, is de beste tijd voor een boottocht vroeg in de ochtend of laat in de middag. De schitterende zonsondergang vanaf het water gecombineerd met ongekende rust en natuurschoon zorgen voor een heerlijk reisgevoel.

Lokale wildlife in Colonia Pellegrini

Overnachten in Colonia Pellegrini kan op een camping of in eenvoudige guesthouse bij lokale families thuis. Ook in het dorpje zelf is er nog veel dierenleven aanwezig, van de paarden en koeien op straat tot de vele rondvliegende, exotische vogels. De vriendelijke gastfamilies praten graag over het leven in de moerassen en bereiden heerlijke maaltijden voor van lokale producten.

Natuurliefhebbers en avontuurlijk ingestelde reizigers die de moeite nemen het onbekende moerasgebied Esteros del Iberá te bezoeken worden beloond met een grote diversiteit aan wildlife die eenvoudig van zowel het land als van het water gespot kan worden. Omdat toerisme nog relatief onderontwikkeld is in het gebied, biedt een bezoek bovendien een unieke kans aan de lokale bevolking en het Argentijnse plattelands leven te leren kennen.

Tekst en foto’s: Sam van der Werf

Laatste berichten van Martijn (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>