Playa del Carmen | Proef de Mexicaanse keuken

Wauw... wat is Playa del Carmen een mooi vissersdorpje; aan cultuur geen gebrek, prachtige stranden en kleurrijke barretjes. Het hoogtepunt van mijn reis? Hou je vast: het fantastische eten. Het is onwijs leuk om op vakantie lokale lekkernijen te proeven. Het is dé manier om de bestemming te ontdekken. Maar wat eten ze eigenlijk in Mexico?

Koken met kleur

Mexico kent een lange, rijke geschiedenis. De Mexicaanse keuken is grofweg een combinatie van oude Azteekse, Maya- en Spaanse gebruiken en tradities. Deze keuken is uitgebreid en bestaat uit veel meer dan taco’s. Wel vormen tortilla’s een belangrijk element. In Mexico heb je heerlijke gerechten vol kleur. Ze gebruiken namelijk diverse ingrediënten. Denk aan tomaten, pepers, maïs, avocado’s, bonen en koriander.

Mexico: koken met kleur

Mexicaans eten

In het toeristisch gebied van Playa del Carmen barst het van de knusse eettentjes. Sushi en pasta in overvloed! Heb je meer zin in een traditionele maaltijd? Loop dan een paar straten verder. Ik neem je mee naar een bijzonder restaurant, waar je de echte Mexicaanse sferen proeft.

Restaurant El Fogon

Mijn favoriete zaak is El Fogon, hier kun je heerlijk eten. Gek genoeg is dit plekje, op maar tien minuutjes lopen van het belangrijkste toeristische gebied, nog niet overspoeld door toeristen. Wat er op het menu staat? Talloze verse gerechten, die met liefde zijn bereid. Elke maaltijd barst van de smaak. Mijn favorieten zijn: nachos met romige guacamole, quesadillas (kaastortilla’s) en queso fundido (kaasfondue met ham). Buen provecho!

Tussen de hotelzone Playacar en Quinta Avenida (5th avenue), waar het aanbod vooral erg internationaal en toeristisch is, ligt in het oude centrum van Playa del Carmen het restaurant El Fogon. Het adres van El Fogon is Avenida 30 & Calle 6 Bis Norte. Tip: stel Google Maps vooraf in, zodat je niet verkeerd loopt. El Fogon is van maandag tot en met zaterdag van 13:00 uur tot 23:00 uur geopend. En op zondag van 13:00 uur tot maar liefst 06:00 uur in de ochtend.

Goed om te weten: de menukaart is in het Spaans.

In El Fogon vind je de authentieke Mexicaanse keuken

De authentieke Mexicaanse keuken vind je in El Fogon

Atmosfeer

Gezellig geroezemoes, vrolijke kleuren, heerlijke etensgeur en een muziekje; zo bracht ik mijn middag door bij El Fogon. Het is een heel gezellig eetplekje, versierd met Mexicaanse vlaggetjes. Opvallend zijn de stripfiguren op de muur. De inrichting is erg eenvoudig, maar de sfeer is goed! Het leukste aan het restaurant vond ik de open keuken. Het is een feestje om de koks aan het werk te zien.

Het is een feestje om de koks in El Fogon aan het werk te zien.

Lekker kokkerellen in de keuken

Ook fijn: het eten is hartstikke goedkoop, zeker voor de kwaliteit die het restaurant biedt. Voor een goed portie nachos ben je 72 pesos (3,30 euro) kwijt en een lekkere Sangria cocktail kost je maar 65 pesos (3 euro). Wel is het in een restaurant gebruikelijk om 10 tot 20 procent fooi te geven van de rekening. En weet je wat fijn is? Je maakt de gastvrouw erg blij met een extraatje!

Je weet nu waar je moet zijn voor de beste gerechten in Playa del Carmen. Liefhebbers van de Mexicaanse keuken kunnen hier hun hart ophalen.

Heb jij weleens een traditionele Mexicaanse delicatesse op?

Ilse

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>