Sardientjes, miljoenen…

Wil je iets gaafs zien? Tussen mei en juli trekken miljoenen sardienen naar het noorden van Zuid-Afrika. Dit fenomeen wordt de zogenaamde ‘sardine run’ genoemd, een van de grootste natuurlijke migraties in zijn soort op aarde. Ze vertrekken vanuit de koude wateren van Cape Point, langs de kustlijn van de Eastern Cape tot ze bij KwaZulu Natal in de subtropische wateren terecht komen. Hierna verdwijnen ze voorgoed de oceaan in. Mits niet verslonden...

De sardine run in Zuid-Afrika is een van de grootste natuurlijke migraties in zijn soort op aarde.

Wil je iets gaafs zien? Tussen mei en juli trekken miljoenen sardienen naar het noorden van Zuid-Afrika. Dit fenomeen wordt de zogenaamde ‘sardine run’ genoemd, een van de grootste natuurlijke migraties in zijn soort op aarde. Ze vertrekken vanuit de koude wateren van Cape Point, langs de kustlijn van de Eastern Cape tot ze bij KwaZulu Natal in de subtropische wateren terecht komen. Hierna verdwijnen ze voorgoed de oceaan in. Mits niet verslonden…

Tijdens de Sardine Run verplaatsen de sardienen zich in massa’s tot wel 15 kilometer (!) lang, 3,5 kilometer breed en meer dan 40 meter diep. Dit schouwspel is zelfs vanuit de ruimte te zien via satellietbeelden. Nog fascinerender zijn de duizenden roofdieren die de karavaan sardienen constant aanvallen; haaien, walvissen, dolfijnen en vogels doen zich tegoed aan de overdaad.

Hoewel het mogelijk is om het spektakel te kijken vanaf de kust blijft de meest opwindende manier om de Sardine Run te ervaren op zee, waar alle actie plaatsvindt. De gelukkige die getuige zijn geweest van het schouwspel vanaf een boot of onder water beschrijven de scène als onvergetelijk en ‘life changing’.

De BBC maakte deze prachtige beelden van deze onwerkelijke, jaarlijkse gebeurtenis in Zuid-Afrika!

Wil jij ook op reis naar Zuid-Afrika?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Zuid-Afrika in de reisshop.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>