Caminito del Rey

In Spanje was ik al meerdere keren geweest, maar dat waren vooral stedentrips. Bij ieder vertrek kijk ik weer uit naar het nieuwe, onbekende avontuur dat mij te wachten staat. Actie, daar houd ik wel van! Nu was het de beurt aan El Caminito del Rey in Andalusië (Spanje) om de Reishonger te stillen. Het pad langs de kloofwand staat bekend als het gevaarlijkste wandelpad ter wereld.

El Caminito del Rey (“het Koningspad”) is een 40 kilometer lang wandelpad dat loopt van Álora in Málaga naar Campillos door de El Chorro-kloof. Het wandelpad is begin 1900 in opdracht van de koning van Spanje gebouwd. Het loopt langs de bergwand van de kloof op een hoogte van 100 meter boven de rivier El Chorro.

El Caminito del Rey: van Ardales naar El Chorro

De route tussen Ardales en El Chorro is 8 kilometer, waarvan 3 kilometer over boardwalks. Dat gedeelte is destijds gebouwd om spullen voor onderhoud van de elektrische centrale te vervoeren door de El Chorro kloof. Het pad langs de kloof is een meter breed.

In de 20ste eeuw raakte het wandelpad van El Caminito del Rey zo vervallen, dat grote delen in een zeer gevaarlijke staat verkeerden. Hierdoor werd het wandelpad in 1992 afgesloten voor publiek. Ondanks de sluiting had dit pad een aantrekkende werking op adrenalinejunkies, die er niet allemaal in slaagden de route heelhuids af te leggen en het zelfs met de dood moesten bekopen. De Caminito kreeg hierdoor zijn reputatie als ‘het gevaarlijkste pad van de wereld‘. Als je goed kijkt kun je de delen van het oude vervallen pad terugzien onder het nieuw aangelegde deel.

Nadat dit wandelpad jarenlang gesloten is geweest vanwege een grootschalige renovatie, is het sinds 2015 weer opengesteld voor publiek. Wij hadden hierdoor het geluk dat we dit spectaculaire pad voor Reishonger konden bewandelen!

Oude nieuwe pad

Op bepaalde plekken kun je de delen van het oude vervallen pad terugzien onder het nieuw aangelegde deel

De Caminito del Rey na de renovatie

De auto parkeren we ter hoogte van het restaurant El Mirador. Dit is de plek waar de wandeltocht start en je het beste de auto kunt parkeren. Met een stevige wandeling in het vooruitzicht strijken we eerst neer op het terras van restaurant El Mirador om ons voor te bereiden op een stevige wandeltocht van totaal 7 kilometer door de El Chorro kloof. De wandeltocht duurt toch zeker zo’n 2 à 3 uur, dus een goed gevulde maag is aan te raden. Wij kozen ervoor te genieten van het echte Spaanse leven op het terras van El Mirador door eerst het typische Spaanse gerecht paella te bestellen.

Paella bij El Mirador

Genieten van het Spaanse leven: paella bij El Mirador

Na deze heerlijke lunch lopen we terug naar de weg en gaan we op zoek naar het tunneltje in de berg ten noorden van het restaurant. Het tunneltje is slecht verlicht, maar goed te belopen. Het is overigens zo dat de tocht alleen vanuit deze richting is te lopen. Vroeger was het in beide richtingen geopend. Tegenwoordig is het alleen te bewandelen vanuit het startpunt bij restaurant El Mirador. Aan het einde van de wandeltocht vertrekt ieder half uur een pendelbus, die je weer terug brengt naar het beginpunt. Een kaartje voor de pendelpus kost slechts € 1,50 per persoon en is verkrijgbaar in de bus.

Startpunt El Caminito del Rey

Richting het startpunt van de Caminito del Rey

Het wandelpad op 100 meter hoogte langs de bergwand door de El Chorro kloof is 3 kilometer lang. Maar eerst leggen we 1,5 kilometer af door de schitterende natuur tot aan de start van het bergpad. Niet wetende wat ons daarna te wachten staat. Een ding is zeker: we genieten volop van de rust en de omgeving.

conde de guadalhorce

De toegang tot de kloof kost € 10,-. Onze toegangskaarten hebben we van te voren besteld op de website van El Caminito del Rey. Dit is aan te raden omdat er een maximum aantal bezoekers per dag wordt toegelaten tot de kloof. Dit geldt vooral voor het hoogseizoen. In het voor- en naseizoen is dit niet strikt noodzakelijk en kan je vrij gemakkelijk op het laatste moment kaarten aanschaffen. Kinderen vanaf 8 jaar zijn ook welkom. Trek voor de zekerheid goede schoenen aan, want het schijnt dat je met slippers niet wordt toegelaten.

Bij de ingang krijgen we een haarnetje en een helm voor de veiligheid. Het duurt even voordat we naar binnen kunnen. Om het kwartier worden er namelijk groepjes wandelaars toegelaten. Op deze manier kunnen we in alle rust van de schoonheid van de imposante omgeving genieten. Wanneer je over het pad loopt, bevind je je zoals gezegd op zo’n 100 meter hoogte boven de azuurblauwe rivier El Chorro en dat is best wel even spannend. Stel je voor een duizelingwekkende diepte onder je met het stromende blauwe water van de rivier en hoog boven je de kloof met de roofvogels die overvliegen. Echt een fantastisch gezicht! We raden je aan om voldoende eten en drinken mee te nemen voor onderweg.

Het nieuwe pad is stevig en absoluut veilig. Zeker niet langer het gevaarlijkste wandelpad ter wereld. Persoonlijk vonden wij het begin en het einde het mooist. Vlak voor het einde bevindt zich een indrukwekkend glazen plateau waardoor je de hoogte en diepte van de imposante kloof optimaal kunt ervaren. Als afsluiter loop je over een metalen hangbrug. Omdat deze gemaakt is van metalen gaasplaten kun je je zeker niet onttrekken aan het zicht van de gapende kloof onder je, maar het verbluffende uitzicht is het meer dan waard. Kortom deze spectaculaire attractie moet je zeker bezoeken als je in Andalusië bent. Wij zijn inmiddels weer een ervaring rijker en kunnen zeggen: Yes, we did it!

el-chorro

hangbrug-caminito-del-rey

koningspad

Bart

Nieuwsgierig, betrokken en sociaal. Deze eigenschappen helpen mij om meer van de wereld te zien. Er is zoveel meer, dan je eigen wereldje. Dat wordt keer op keer weer bevestigd als ik op reis ben voor Reishonger. Ik kan steeds niet wachten om weer op reis te gaan en meer van de wereld te zien. Dream, Explore, Discover. I love it!
Bart
  1. Wauw, mooie foto’s! Ik had er om eerlijk te zijn nog nooit van gehoord, maar ik wil die wandeling nu ook een keertje doen, lijkt me supergaaf. Dank voor de tip!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>