Het laatste verborgen paradijs?

Het paradijs heeft de vorm aangenomen van een vulkanische eilandenarchipel in de Banda Zee: de Banda-eilanden, ook wel bekend als de eilanden van nootmuskaat. Volgens velen de mooiste plek van Indonesië. Om er te komen, mogen tijd en vastberadenheid niet in je bagage ontbreken. De rit naar het paradijs is namelijk niet makkelijk. Ben je een reiziger die graag ver ‘off the beaten track’ gaat, gelukkig wordt van tropische eilanden, avontuur en bijzondere snorkel- en duiklocaties? Lees dan vooral verder!

Wat maakt deze plek nou zo bijzonder? Wat te denken van bijzondere koloniale architectuur, prachtige natuur, vriendelijke mensen, een actieve vulkaan en het rijkste zeeleven van heel Indonesië? Hieronder zes redenen waarom de Banda-eilanden niet in je ‘to do list’ mogen ontbreken.

#1 Een bijzondere geschiedenis

Deze archipel maakt onderdeel uit van de Molukken. Hoewel de Banda-eilanden ver weg zijn, spelen ze een cruciale rol in de geschiedenis van Nederland. Om een lang verhaal kort te maken: het was de enige plek ter wereld waar nootmuskaat groeide. En nootmuskaat was in de Gouden Eeuw heel waardevol. In 1599 veroverden de Nederlanders de Banda-eilanden en eisten ze een monopolie op de teelt van nootmuskaat. De lokale bevolking werd vermoord en slaven uit India en Madagaskar werden naar het eiland gebracht om nootmuskaat te telen. Voor onze Gouden Eeuw hebben vele mensen een hoge prijs moeten betalen: die van hun vrijheid of zelfs hun leven. Toch kijkt de huidige bevolking niet verbitterd naar de Nederlandse kolonisatie, omdat deze ook positieve invloeden heeft gehad, zoals de bouw van scholen. Een oud fort, wat graven en een paar prachtige koloniale panden herinneren nog aan de aanwezigheid van de Nederlanders.

Nootmuskaat

Nootmuskaat

#2 De Banda-eilanden zijn ECHT ‘off the beaten track’

Met pakweg 600 toeristen per jaar kunnen de Banda-eilanden nog beschouwd worden als een verborgen paradijsje. De enige reden dat deze prachtige plek nog niet overspoeld wordt door hordes toeristen is de slechte bereikbaarheid. Tijd is een absolute must om er te komen. Er zijn verschillende manieren om naar de Banda-eilanden af te reizen. Via een paar grote Indonesische steden kun je naar Ambon, de hoofdstad van de Molukken vliegen. Vanuit Ambon vliegt er elke woensdag een piepklein, gammel vliegtuigje richting Banda Neira. Hoewel het vliegtuigje oud is en het vliegveld vaker dienst doet als voetbalveld dan als vliegveld, is het vliegtuig nog nooit neergestort. Ik ga op de heenweg mee met een vrachtschip, omdat het eerste Pelni schip pas over een week vertrekt. De perfecte manier om locals te leren kennen. Na een stormachtige reis van maar liefst 22 uur ben ik blij dat ik eindelijk gearriveerd ben.

Vliegveld op Banda Neira, een Indonesisch eiland in de Molukken, onderdeel van de Banda-eilanden

Vliegveld op Banda Neira

Mijn terugweg met een Pelni schip is een ervaring op zich. Het schip is overvol met mensen. Met enorme dozen levensmiddelen banen ze zich een weg naar buiten, terwijl een grote menigte naar binnen probeert te dringen. Dat gaat er hardhandig aan toe. Dit is natuurlijk een ideale kans voor zakkenrollers. Even is er niks meer over van het zachtaardige karakter van de Indonesiërs. Het is een opluchting als ik een plekje heb veroverd op het dek. Deze staat vol met mensen en afval en tientallen kakkerlakken krioelen over het dek. Even verderop jaagt een muis een andere muis weg. Dat gaat gepaard met veel gepiep. Om de paar minuten klinkt er iets op de omroep. Van slapen komt niks terecht. Wil je de nacht op een Pelni schip slapend doorbrengen? Dan is het aan te raden om ruim van te voren een cabin te boeken.

#3 Manhattan als ruil voor witte stranden en helder water

Pulau Ai, Hatta en Run zijn pittoreske eilandjes die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. De grap is dat het eiland Run in de zeventiende eeuw door de Nederlanders geruild is voor Manhattan, wat op dat moment geen grote economische waarde had. Ik bezoek zowel Hatta als Ai. De eilandjes zijn lastig bereikbaar, omdat niemand me kan vertellen wanneer de bootjes precies die kant gaan. Uiteindelijk lukt het dan toch om er te komen. Na een hobbelige tocht verblijf ik een nachtje op Ai in een simpele ‘guesthouse’ direct aan het strand. Hier krijg ik voor een klein prijsje een slaapplek en drie maaltijden. Als je iets meer luxe wilt, zijn er op dit eiland nog een paar overnachtingsopties, maar veel geld zul je niet uit hoeven te geven.

Huisje op Pulau Ai, een van de Banda-eilanden

Huisje op Pulau Ai

Bootjes op Pulau Ai

Bootjes op Ai

Een paar dagen erop ga ik naar Hatta, waar ik word opgewacht door een heerlijke zoete geur van gedroogde kruidnagel. Dit is zeker weten mijn favoriete eiland. Kristal helder water, bijzondere vissen, een vriendelijke gastheer en een prachtige wandeling rondom het hele eiland, maken dat ik hier nog een paar dagen wil vertoeven.

Gedroogde kruidnagel Hatta

Gedroogde kruidnagel op Hatta

#4 Snorkelen in het mooiste gebied van Indonesië

Een blik onder water en ik ben verkocht. Het is alsof ik in een compleet andere wereld ben terechtgekomen. Het onderwaterleven in de Banda zee is onbeschrijfelijk mooi. De Banda archipel is een van de weinige plekken waar je nog onaangetast koraal kunt vinden in alle kleuren van de regenboog. Door de ligging en het feit dat er zo weinig mensen komen, zijn de koraalriffen relatief gezond. Als je van snorkelen of duiken houdt, zul je perplex staan van het bijzondere zeeleven, wat bekend staat als het mooiste in heel Indonesië. Mobula roggen, hondstonijn, walvissen en dolfijnen zijn kenmerkend voor deze streek.

zonsondergang Hatta Island

Prachtige zonsondergang op Hatta

#5 Een actieve vulkaan beklimmen

De Gunung Api is een ruim 600 meter hoge actieve vulkaan die je in ongeveer 6 uur kunt beklimmen. De laatste uitbarsting was in 1988. Voor wat fooi kan een lokale visserman je in een paar minuten vanaf Banda Neira naar de voet van de vulkaan brengen. In tegenstelling tot Java en Bali word je hier niet lastiggevallen door agressieve gidsen. Hoewel de vulkaan niet hoog is, is de weg er naar toe ontzettend steil. Eenmaal boven ruik ik een sterke zwavelgeur en valt het me op dat er rook uit de bodem komt. De klim is pittiger dan je op het eerste gezicht zou denken. Onderschat het niet, neem veel water, oude kleren en goede schoenen mee. De tocht naar beneden grijp ik alles wat los en vast zit beet om maar niet naar beneden te glijden. Maar het lukt, ik kom ongehavend, maar wel helemaal onder de modder weer beneden.

Banda Api, actieve vulkaan op de Banda-eilanden

Actieve vulkaan op de Banda-eilanden

#6 De verrassende gastvrijheid van de locals

Het valt me op dat de mensen op de Banda-eilanden zo vrolijk en ontspannen overkomen. Een reis is niet compleet zonder iets van de locals te hebben geleerd. In Banda Neira ontmoet ik tijdens een wandeling door het dorp de vrolijke meneer Man, een 53-jarige leraar Engels. Met Mr. Man heb je geen tijd om je te vervelen. Hij zit boordevol ideeën en zijn energieke houding werkt aanstekelijk. Hij geeft kinderen gratis Engelse bijles, en in ruil daarvoor moeten ze meehelpen met het schoonmaken van het strand. Zijn vrouw leert me ‘terong goreng saus kenari’, aubergines met amandelsaus te maken. Dit is een typisch lokaal gerecht. Neem de tijd om wat locals te leren kennen, je zult er geen spijt van hebben!

Kortom, genoeg redenen om vakantiedagen te sparen en de Banda-eilanden als volgende reisbestemming te overwegen. Wacht niet te lang, want het verborgen paradijs krijgt steeds meer bekendheid. En als je er bent, wees dan zuinig op de prachtige natuur en bijzondere koraalriffen, zodat ook de generaties na ons de kans krijgen om van al dit moois te genieten.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Marjon Donselaar zegt:

    Hi Nevena, wij waren er vorig jaar, ook op Hatta, Ai en Banda Neira! Was inderdaad prachtig daar. Bedankt voor je leuke artikel!

  2. greetje zegt:

    Hi Nevena, ik heb met veel interesse je reisverslag gelezen omdat wij ook plannen hebben om naar de Banda eilanden te gaan. Nu heb ik gelezen dat je je accommodatie op de Banda eilanden ruim van tevoren moet boeken. Je kunt er niet op de “bonnefooi” naartoe. Hoe heb jij dat gedaan? Ik kan namelijk niks vinden en weet natuurlijk ook niet precies wanneer we arriveren vanwege de wisselvallige bereikbaarheid.

    Alvast bedankt 🙂

  3. Nevena zegt:

    Beste Greetje,

    Wij hebben van te voren niks geboekt en zijn er op de bonnefooi heengegaan. Vooral in Bandeneira is dat goed te doen. Wij waren er in augustus. Er was toen voldoende accommodatie, dus we konden zelfs kiezen.

    Op de andere eilanden is het aanbod kleiner. Op het eiland Ai zijn er een handjevol gasthuizen, maar Hatta was iets lastiger. Daarvoor kun je op Bandaneira vragen naar ‘Sofian’. Hij heeft daar een klein guesthouse en we konden met hem mee op de boot. De informatie over het vertrek van de boten vanaf Bandaneira naar de eilanden die wat verder weg liggen (Ai, Run en Hatta) was niet makkelijk te verkrijgen. Je kunt dit het beste vragen aan de eigenaar van je ‘guesthouse’ (de boten vertrekken namelijk niet op vaste tijden). Als je naar naar pulau Naira of pulau Banda wilt zijn er genoeg locals bereid om je voor een paar euro naar de overkant te varen (daar hebben wij niet overnacht).

    Wat je ook kunt doen is op Bandaneira verblijven en dan een dagexcursie maken naar een van de andere eilanden. In de regel is het verblijf daar iets luxer dan op de andere eilanden (maar ook iets duurder). Het ligt eraan wat je zoekt.

    Groet,

    Nevena

  4. Wat een paradijs! We overwegen in juli / aug 2018 met onze drie kinderen (dan 11, 13 en 14) naar de Banda islands te gaan maar men zegt dat het daar dan regenseizoen is. Iemand recente ervaringen met de seizoenen daar? Veel dank!

    • Hoi Esther,

      Wat leuk dat jullie overwegen met jullie kinderen naar de Banda islands af te reizen!

      In de zomermaanden is het inderdaad regenseizoen. Zoals bij veel Aziatische bestemmingen betekent dit veel, heel veel regen, maar gelukkig gedurende korte tijd. Het is dus nog prima vertoeven daar (er zullen meer dan voldoende zonuren zijn) maar wel tussen de buien door. Daarnaast is snorkelen en duiken in deze periode niet meer aan te raden, en dat is op zich wel jammer want de onderwaterwereld is hier prachtig. Hou er tevens rekening mee dat verschillende ferry diensten kunnen uitvallen door het weer.

      De kerstvakantie is een betere periode, maar dan heb je maar maximaal 2,5 week tijdens de schoolvakantie.

      Groetjes,
      Dionne van Reishonger

  5. Hey dionne, wat heerlijk om toch nog iets van recente ervaringen te lezen. Wij gaan in jan 2018. Heb net geboekt. Ik heb de planning van ambon naar de kei eilanden, terug naar ambon vandaar de boot naar banda eilanden, weer terug naar ambon. Dus ik moet 3 plekken in 1 vakantie proppen. Zoals ik heb begrepen moeten we dus de woensdag boot nemen. Wel een puntje om rekening mee te houden. Naar de kei gaan we vliegen en dat hoop ik thuis al te kunnen regelen. Er is weinig info te vinden, dus we laten ons verrassen. Het enige wat ik wel belangrijk vind is of het pinnen daar wel lukt. We moeten dan maar al die miljoenen maar mee zien te krijgen. Leuk om alles hierboven te lezen.

    Groetjes cilly.

    • werner zegt:

      Hoi allemaal. Ik kom al 22 jaar op de Banda eilanden. Er zijn er heel veel gasthuizen, dus omdat het aantal toeristen beperkt is, is er voldoende accommodatie om te overnachten. Er zijn er als ik het goed heb maar 2 pinautomaten op de hele Banda eilanden, maar daar kan ALLEEN met creditcard GEPIND worden. “Maestro” is niet mogelijk alleen op Ambon en dan ook maar bij de BNI banken, deze banken vind je bijna in elke straat. Dus neem genoeg Rupias mee. Euro’s kunnen bij banken op Banda niet gewisseld worden, alleen bij een lokaal winkeltje tegenover de BNI bank. Vergeet niet bij je eigen bank of via internet bankieren jouw MAESTRO pin over te schakelen naar pinnen buiten de EU.

      Ik wens iedereen die richting Banda gaat veel plezier.

  6. Ben Hamaekers zegt:

    Hallo Reishonger,
    mijn naam is Ben en ik wil graag in april gaan duiken op de Banda eilanden .
    Ik vlieg vanaf Manado naar Ambon en wil vanaf Ambon naar verschillende Banda eilanden, hoe kan ik dat volgens jullie dat het beste doen .
    Wat de oversteek kost en hoelang het duurt (vliegen of speedboot)
    En misschien hebben jullie tips voor me betreft hotel/duikresort en duikscholen.
    alvast bedankt voor de tips.
    groetjes Ben.

  7. werner zegt:

    Ik ben nog een belangrijk punt vergeten: Vergeet niet bij je eigen bank of via internet bankieren jouw MAESTRO pin over te schakelen naar pinnen buiten de EU.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>