Centraal-Amerika biedt een schitterende mix aan tropische natuur, koloniale steden en archeologische sites. Maar ook liefhebbers van witte palmstranden en een mooie onderwaterwereld kunnen hun hart hier ophalen. En er is één waar dit extra bijzonder is, namelijk bij het tropische eiland Caye Caulker.

Caye Caulker, Belize

Caye Caulker (“ki kolker”) is een eiland voor de kust van Belize. Doordat het eiland jarenlang in handen is geweest van de Britten, is Engels er de voertaal. Vanuit Belize City is Caye Caulker eenvoudig per taxiboot te bereiken en de 45 minuten durende tocht is al een genot op zich: de zon brandt op je huid en in de verte zie je de wuivende palmbomen steeds dichterbij komen. Als je aankomt op Caye Caulker voel je meteen de relaxte sfeer die er hangt. Want ‘relax’ is met één woord waar het op dit eiland om draait.

Op het eiland bevinden zich een aantal kleine hotelletjes die vrijwel allemaal aan de kust gevestigd zijn. Hierdoor ben je in mum van tijd op het strand. Daarnaast zijn er diverse restaurantjes en winkeltjes, voornamelijk duik- en snorkelshops.


Duiken

‘Caye’ betekent ‘eiland’ en er zijn tal van dit soort eilandjes in de omgeving. Samen vormen ze het 360 kilometer lange Barrièrerif van Belize. Op het Australische Great Barrier Reef na, is dit het grootste koraalrif ter wereld. Niet verwonderlijk dat dit koraalrif op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en het hart van duikliefhebbers sneller laat kloppen.

Er zijn verschillende duikscholen waar je een cursus kunt volgen en waar je in ongeveer vier dagen je duikdiploma kunt halen. De tours gaan naar schitterende sites die het Barrièrerif rijk is, zoals Half Moon Caye en het beroemde Great Blue Hole. Hier zweef je door de azuurblauwe zee, terwijl er talloze tropische vissen om je heen zwemmen en je geniet van het kleurrijke koraal.

Snorkelen

Naast duikliefhebbers kunnen snorkelaars hun hart hier ophalen. Rondom het eiland bevinden zich diverse ondiepe locaties die uitermate geschikt zijn om al snorkelend te verkennen. Vanaf de eerste glimp van het onderwaterleven bevind je je in een andere wereld. Overal om je heen zie tropische vissen, bijzondere zeeschildpadden en schitterend koraal. Populaire snorkelbestemmingen waar je versteld staat van de prachtige onderwaterwereld, zijn Hol Chan en Coral Garden.

Als je op zoek bent naar meer avontuur is het een aanrader om de site Shark Abbey te bezoeken. Wanneer je met een bootje op deze plek bent aangekomen, zie je overal om je heen verpleegsterhaaien en roggen zwemmen. Omdat de haaien en roggen ongevaarlijk zijn, kun je met deze bijzondere dieren zwemmen. De eerste minuten is dit een beetje eng, maar na een tijdje merk je dat de haaien en roggen je niets doen en kun je genieten van deze unieke ervaring.

Zwemmen met haaien en roggen

Zwemmen met haaien en roggen

Bron foto: Columbus Magazine

Een ontmoeting met de zeekoe

Naast duiken en snorkelen, kun je vanaf het Caye Caulker een schitterende ‘manatee tour’ maken. Tijdens deze excursie ga je op zoek naar een bijzonder dier dat in de onderwaterwereld van Belize leeft: de zeekoe. Het vinden van dit mooie dier vergt wel wat geduld. Ze houden zich namelijk vaak schuil en schrikken af van geluiden. De beste kans om dit spectaculaire dier te aanschouwen is dan ook door muisstil te zijn. Na een tijdje word je beloond met een grote snuit die boven het water uitsteekt. Hierna kun je het dier van heel dichtbij bewonderen, wat erg bijzonder is.

Tal van andere activiteiten op Caye Caulker

Op Caye Caulker zijn er naast duiken, snorkelen en het spotten van zeekoeien, tal van andere mogelijke activiteiten te ondernemen. Zo kun je een stukje gaan varen of gaan vissen. Ook is er de mogelijkheid om te surfen en te kayakken. Maar ook op land hoef je je niet te vervelen. Het eiland leent zich namelijk erg goed voor het maken van natuurwandelingen, waarbij je op zoek kunt gaan naar bijzondere vogels die op het eiland leven.

In de avond gaat de ‘no stress mentaliteit’ gewoon door. Overal om je heen hoor je relaxte reggae-muziek en zie je Bob Marley look-a-likes. Het is een aanrader om naar het uitgaansgebied ‘De Split’ te gaan, want daar is ’s avonds het meeste te doen. Op je slippers of blote voeten (wat hier heel normaal is) wandel je naar een gezellig restaurantje, waar je kunt genieten van heerlijke vlees- en visgerechten.

Snorkelexcursie op Caye Caulker

Praktische tips

 • Als je wilt verblijven zoals de Belizianen, verblijf dan in een eenvoudig houten huisje op palen. De meeste van de low budget hotelletjes hebben dergelijke huisjes, die zich op enkele meters van de zee bevinden. Voor zo’n huisje betaal je ongeveer €15 per nacht.
 • Bij de bank op Caye Caulker is de mogelijkheid om te pinnen. Het komt echter regelmatig vol dat deze pinautomaat leeg is, waardoor je er goed aan doet om voldoende contant geld mee te nemen.
 • Wissel je Belize dollars die je over hebt bij de grensovergang. Daarna wil namelijk niemand ze meer voor een eerlijke prijs hebben.
 • De zee rondom Caye Caulker kan soms behoorlijk wild zijn. Een aanrader is daarom om tabletjes tegen zeeziekte mee te nemen.
 • Wees tijdens het duiken en snorkelen te allen tijden voorzichtig met de flippers zodat je het koraal niet beschadigt.
 • Op Caye Caulker kun je de meest heerlijke dagverse visgerechten eten. Aanraders zijn Habanero’s Restaurant en het barbecuefeest van Marla’s Kitchen.
 • Vind je het fijn om je reis samen met een local samen te stellen? Laat Veronique je helpen met jouw ideale rondreis.

Tekst en foto’s: Marije van Dongen

 1. Susan zegt:

  Klinkt goed, toegevoegd aan het ‘tropische eilanden’ lijstje! Vooral die zeekoe doet ‘t ’em.

 2. Marije zegt:

  Hoi Susan!

  Caye Caulker is absoluut de moeite waard om toe te voegen aan je lijstje met ‘tropische eilanden’. Echt een aanrader!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>