Servië: paradijs voor adrenaline junkies

Heb je een afkeer van luie strandvakanties, maar begin je te glimlachen bij het idee dat je alle spieren in je lijf moet aanspreken? Dan kom je in Servië zeker aan je trekken. De meest intense manier om het land te beleven is op twee benen of twee wielen.

Servië paradijs voor adrenaline junkies

Servië is een paradijs voor adrenaline junkies en natuurliefhebbers

Paradijs voor outdoor geeks

Met bergen tot 2.656 meter, vijf nationale parken, 30 natuurreservaten, de Djerdap Gorge –met zijn 100 km de indrukwekkendste kloof ten oosten van Arizona- en de Donau biedt Servië liefhebbers van onder andere mountainbiken, wandelen, bergklimmen, kajakken, golfen, rafting, canyoing en paardrijden een breed aanbod aan outdoor-activiteiten. Ook vogelspotters fladderen er graag rond; het land telt zo’n 360 vogelsoorten en er zelf als een vogel rondvliegen is een populair tijdverdrijf: overal kan men deltavliegen en paragliden, al dan niet in tandem.

Om meer mensen te informeren over de vele mogelijkheden in Servië, brengt het verkeersbureau twee informatieve outdoor brochures uit: ‘Nature of Serbia – Holiday on the Move’ en ‘Sporting and active holidays’ die gedownload kunnen worden via het toerismebureau van Servië. Ook kun je de brochure ‘Discover Serbia – Explore the unexplored‘ downloaden.

Hiken in Servië

Het Suva Planina gebergte is met zijn 35 kilometer lengte een van de indrukwekkendste bergketens in Servië, maar ook het Djerdap National Park, Fruška Gora en bijvoorbeeld Mount Rtanj zijn droombestemmingen voor hikers. Niet alleen zijn er talrijke gemarkeerde wandelpaden, het land wordt ook doorkruist door twee Europese langeafstandswandelpaden: de E4 die het land van noord naar zuid doorkruist en de E7 die van west naar oost loopt.

Aantrekkelijke wandelgebieden zijn ook Zlatibor en het Tara National Park in het westen met in Tara alleen al zo’n 18 verschillende trails. Aanrader is de route Mitrovac naar Bansjka Stena. In de winter is het Kopaonik National Park een populaire skibestemming, in de zomer een geweldig wandelgebied met als toppertje de Josif Pancic Trail van 46 km.

In het zuidwesten brengen Rtanj en de Karpathische bergruggen wandelaars in euforische stemming, zeker voor wie de Gajtanska vrata-Slišane route loopt en een bezoek brengt aan Djavolja Varos – ruim 200 kaarsrechte steenformaties met een hoogte tussen 2 en 15 meter. Door het hele land zijn er zo’n 60 berghutten.

Fietsen en mountainbiken

In een auto heb je contact met het beton, op de fiets heb je contact met mensen. Dit gaat zeker op voor de vriendelijke bevolking van Servië, die vaak naar fietsende toeristen zwaaien of een praatje proberen aan te knopen. De moeder aller fietstochten hier zijn wel de ‘Danube Bike Trail’, die van de Hongaarse grens naar de Bulgaarse grens zo’n 668 km bedraagt en de ‘Beast from the East’, de EuroVelo 11 route die bij Djala begint en het land doorkruist tot aan Jablanica en de Iron Curtain Trail, EuroVelo route nummer 13. Lees hier meer over fietsen langs de Donau door Servië.

Fietsen Eurovelo6 in Servie

De 665 kilometer lange Donau-fietsroute door het land is een van de toeristische attracties die erg in trek is in Servië

Voor de echte bikkels is de keuze wellicht nog groter; mountainbikers kunnen hun hart ophalen over de talrijke ATB-routes. Skiliften in Kopaonik, Zlatibor en Star Planina brengen je naar ruige gemarkeerde en ongemarkeerde trails en single tracks. In het westen is er zo’n 400 km aan tracks met alleen al 27 routes in het Tara National Park. Een topper is het Fruška Gora National Park op 80 km van Belgrado: kies uit verschillende van de ruim 100 routes die hier uitgezet zijn.

Tara National Park

Tara National Park ligt in het westen van Servië, op ongeveer 100 km van Belgrado (foto van B. Jovanovic)

Adrenaline junkies

Gaat de interesse meer uit naar speleologie, paragliding, microliten, klimmen, canyoning, raften of skiën, Servië biedt ook voor deze takken van sport ongekende mogelijkheden. Fantastische ontdekkingen van de ondergrondse mysterieuze wereld vindt men onder meer in de grotten van Lazareva, Resavksa, Rajko, Potpeć en Ceremošnja. Raften is onder meer mogelijk op de rivieren Lim, Ibar en Drina. Begeleide canyoing tochten vinden plaatsen tussen mei en september in onder meer de bergen van Valjevo en Tara National park.

Paragliding in Servië

Paragliding in Servië (foto van D. Bosnic)

Reisinformatie Servië

  • De afstand Utrecht – Belgrado is ruim 1700 km, vliegduur is 2 uur en 15 minuten
  • Naast directe vluchten van KLM en Air Serbia vanaf Schiphol, vliegt ook Wizz Air vanaf Eindhoven en Air Berlin vanaf Düsseldorf direct op Belgrado

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>