Vercors – outdoor paradijs

De Vercors is één van de weinige onontdekte gebieden van Frankrijk. De hoogvlakte is verstopt tussen bergkammen, geïsoleerd van de omgeving, maar erg geschikt voor heel veel buitensporten. Met hoogtes tussen 1.000 en 2.000 meter is de Vercors niet echt extreem, maar het echte berg-gevoel krijg ik er wel. En uitzicht op de Mont Blanc én op de Mont Ventoux. Ga je mee?

Helemaal geïsoleerd door bergkammen ligt de hoogvlakte van de Vercors ingeklemd tussen Grenoble, Gap en Valence. In het gebied van 50 bij 70 kilometer, onder de Jura, liggen geen grote plaatsen, zijn geen grote wegen en nauwelijks toeristen. Ik voel me als op een eiland, maar dan zonder zee! (kaart: zie onderaan)

Verliefd op de natuur

“Dit is het mooiste stukje van Frankrijk,” vertelt Pierre Mayade als hij me opwacht bij de TGV uit Parijs. Pierre zal mij vier dagen ‘zijn’ streek laten zien. Als mountain guide weet hij alles van de streek. “Ik ben zelf in de grote stad geboren, maar werk al jaren in het regionale natuurpark van de Vercors. Het is het grootste van Frankrijk met ruim 200.000 hectare, en ik ga hier nooit meer weg.” Pierre kent ieder hoekje, iedere mountainbike trail, iedere hike. “Het mooie van de Vercors is de geïsoleerde ligging. Al het verkeer gaat er ruim omheen. Hier zie je gieren, gemsbokken, marmotten. Hier zie je sportievelingen die de natuur in willen, maar niet té extreem.”


Mijn gids Pierre Mayade wil nooit meer weg uit de Vercors.

Mijn gids Pierre Mayade wil nooit meer weg uit de Vercors.

De Vercors ligt geïsoleerd dus het is heerlijk rustig.

De Vercors ligt geïsoleerd. Dus het is hier heerlijk rustig.

De Vercors is een paradijs voor buitensporters. En ik val met mijn neus in de boter! Want dit weekend zijn er maar liefst twee grote mountainbike events: een wedstrijd over de Sunny Single Track én het Vélo Vert Festival. En daar komen zo’n 8.500 mountainbikers op af. Toevallig vallen ze dit jaar samen, en ik zet me schrap voor de drukte. Maar dat valt erg mee. Als ik zelf twee dagen op de mountainbike zit, zie ik eigenlijk niemand…

Vercors – twee mountainbike events

Om de Vercors als buitensportgebied op de kaart te zetten worden elk jaar twee events georganiseerd. Eind mei is dat de meerdaagse wedstrijd (Raid VTT) over Sunny Single Track. Ik heb geluk en kan de eerste etappe meemaken in La Chapelle-en-Vercors: een nacht-etappe over smalle steile tracks, door bossen en over rotsen. Wow! Dit is niet voor watjes. Zelf fiets ik overdag op een e-mountainbike (een pro van rond de €6000) en ik weet inmiddels dat zelfs dát een hele uitdaging is.

De nacht-etappe van de Raid VTT: alleen voor serieuze kandidaten.

De nacht-etappe van de Raid VTT: alleen voor serieuze kandidaten.

De mooiste passage van de Raid VTT. Onder ligt de Drome.

De mooiste passage van de Raid VTT. Onder ligt de Drome.

Een dag later start in Villard-de-Lans op 1.600 meter hoogte een ander event: het Vélo Vert Festival. Daar waar in de winter wordt geskied, zie ik nu duizenden mountainbikers, die gratis de nieuwste en duurste fietsen mogen testen op downhill trails, gravel trails en road tracks. Wat een sfeer! Met de skilift ga ik omhoog. In iedere cabine drie stoere kleurrijke mountainbikers met hun fiets, die vervolgens als een speer verdwijnen in de bergen…

Het Vélo Vert Festival gaat van start. Fietsen van €5000 uitproberen.

Het Vélo Vert Festival gaat van start. Fietsen van €5000 uitproberen.

Met de ski-lift naar 2000 meter en dan GAAN!

Met de ski-lift naar 2000 meter en dan GAAN!

... en na het fietsen genieten van de 'apres bike'.

… en na het fietsen genieten van de ‘apres bike’.

Moutainbiken voor dummies

Ik ben zelf geen volleerde mountainbiker. Laat staan dat ik kan omgaan met een intelligente volledig vanaf het stuur adjustable e-mountainbike. Dat is voor mij geen dagelijkse kost. Maar met een goede gids en coach kom ik een heel eind. Matthieu neemt me een dag op sleeptouw, vanuit Vassieux-en-Vercors. We doen 40 van de totaal 2.000 kilometer tracks. “Het motortje is echt alleen voor ondersteuning. Je moet zelf nog steeds heel veel doen. En let op: de fiets weegt 25 kilo, dus als je valt, val je goed. Het zadel is pneumatisch verstelbaar in hoogte en op moeilijke stukken moet het zadel echt omlaag, ander kom je niet bij de grond.”

In de Vercors zijn 2000 km trails, in vier categorieën. In de verte: de Mont Ventoux.

De Vercors heeft 2000 km mountainbike trails, in vier categorieën. Matthieu, Nicolas en Pierre zien de Mont Ventoux.

Met een goede gids kom je overal. In de verte: de Mont Blanc.

Met een goede gids kom je overal. In de verte: de Mont Blanc.

Dat heb ik geweten! Onder de blauwe plekken en krassen kom ik ’s avonds terug. De tracks zijn soms heel stenig en steil, en als ik dan iets te laat ben met mijn zadel verstellen, lig ik op de grond met de fiets bovenop me. Maar alles went: ook een nieuwe fiets! En dat merk ik de volgende dag al. Pierre, die ook mee fietst, valt om van verbazing als ik met 40 km/u via een stenig track naar beneden raas. Ik val niet meer om, ik kan moeiteloos stenen ontwijken en sprongetjes maken, en ik voel me stukken zekerder dan de eerste dag.

Vercors – buitensport paradijs

In zo’n mooi buitengebied gebeurt meer dan alleen fietsen. De laatste dag kies ik ervoor om heerlijk te hiken door de bergen. Ik loop vier uur lekker in m’n eentje met mijn gps, en geniet van de stilte, de bergbeklimmers die ik bezig zie en de geweldige uitzichten. Vanaf de hoogvlakte zie ik beneden me Grenoble liggen met in de verte de Mont Blanc. Ik zie paragliders kleurig naar beneden zeilen. In het zuiden kijk ik in de diepte over de Drôme Provençale met zijn lavendelvelden, de Mont Ventoux en de bijna onmogelijke haarspeldbochten naar omlaag. Ik loop maar een klein stukje van de totaal 4.000 kilometer trails.

Hiken in de Vercors is voor jong en oud.

Hiken in de Vercors is voor jong en oud.

Goede klimmogelijkheden voor alle niveau's .

Goede klimmogelijkheden voor alle niveaus .

De Vercors geeft me het echte berggevoel, zonder dat het extreem wordt. De lucht is heerlijk zuiver en fris, de zon brandt, altijd een windje over de hoogvlakte, en slaperige dorpjes die niet Frans en niet Zwitsers zijn. Bij ieder Office du Tourisme zijn goede kaarten verkrijgbaar met routes, en websites geven de tracks voor de gps. In de grotere dorpen zijn gidsen in te huren en materiaal. Maar ook je eigen fiets meenemen in de trein vanuit Nederland is een goede mogelijkheid. En tóch is het overal rustig.

Eten en slapen in de Vercors

Al die buitensport maakt hongerig. Én dorstig. Maar dat is geen probleem in een ‘boeren’ bergomgeving. De stevige kost, met lokale blauwe kaas, ravioli (geïntroduceerd door Italiaanse gastarbeiders) en walnoten, geeft me snel weer kracht in de beentjes. En net als overal in Europa zijn ook in de Vercors inmiddels veel kleine brouwerijen met Bière Artisanale. De restaurants zijn simpel, met veel hout, en bezoekers zijn een mix van heerlijke sportievelingen en afwachtende locals.

Ontbijten met bananen-walnoot cake: voor de energie.

Ontbijten met bananen-walnoot cake: voor de energie.

Blauwe kaas uit de Vercors zie je overal.

Blauwe kaas uit de Vercors zie je overal.

Ik vind de bergen heerlijk: eenvoudige accommodatie en boeren dorpjes, vaak simpele houten herbergen – ik hou ervan! Voor mij is dat beter dan moderne stenen hotels. Hout ruikt heerlijk en hout ademt, zodat de lucht niet droog is, de kamer koel en mijn nachtrust geweldig. Ik wil drie accommodaties specifiek noemen: Hotel Le Castel Fleuri (Saint-Jean-en-Vercors), l’Auberge du Tetras Lyre (Vassieux-en-Vercors) en Hotel Gite Arcanson (Autrans-Méaudre). Allemaal eenvoudige maar charmante onderkomens, en met je verblijf ondersteun je lokale families die al jaren met passie hun gastvrijheid etaleren. Families die bovendien alles weten van de Vercors.

Kleine familie-hotels in kleine afgelegen dorpen. Heerlijk!

Kleine familie-hotels in kleine afgelegen dorpen. Heerlijk!

Kleine familiehotels: ik hou ervan.

Kleine familiehotels: ik hou ervan.

Meer info:

Het hart van de Vercors ligt tussen Valance en Grenoble.

Het hart van de Vercors ligt tussen Valance en Grenoble.

Arjan
Volg mij!
  1. Christine zegt:

    Mooi geschreven Arjan! Ik woon zelf in de Vercors en vind de lokale sfeer en het plezier van elektrisch mountainbiken helemaal terug in jouw artikel! Geweldig!

    • Arjan zegt:

      Dank je Christine! Mooi streek om te wonen ook. Hoe ben je er beland? Ik kom zeker nog eens terug. Groeten, Arjan

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>