India

festivals in India

Festivals in India

Overigens zijn niet alle op de kalender vermelde feestdagen de moeite waard. Zo is Republic Day vooral een massale nationalistische viering met militaire parades en vlagvertoon dat je slechts zonder camera mag bezoeken.

Oogstfestival Pongal

Pongal speelt zich in Januari af in Tamil Nadu. Het is een oogstfestival dat wordt gevierd door middel van culturele toneelstukken en verschillende rituelen. Heel kenmerkend is het laten overkoken van met rijst in aarden vaten gekookte melk in de openlucht.

Holi festival

Holi is in maart. De dag markeert de overwinning van het goede over het kwade. Het kwaad wordt symbolisch verbrand door een groot vreugdevuur dat de hele stad kan zien. De volgende dag is het feest, dat gekenmerkt wordt door het gooien van water en vooral van allerlei felle kleuren op elkaar.

Holifeest in India

Ieder jaar wordt in India de lente welkom geheten met het Holifeest.

Lichtfeest Diwali

Diwali in oktober is het lichtfeest. Gevierd wordt dat Rama uit zijn ballingschap terugkeerde naar zijn koninkrijk. Talloze lichtjes worden aangestoken om hem en zijn vrouw en broer te verwelkomen. Ook maakt men zoete gerechten voor de familie en de gasten.

Diwali in India

Divali vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent

Pushkar Camel fair

In oktober of november is de Pushkar Camel fair. Geen religieus of spiritueel festival, maar een enorme kamelenmarkt, die traditioneel ook de gelegenheid was waarop de nomaden uit de woestijn bij elkaar kwamen om familie en vrienden te zien en om hun meisjes uit te huwelijken. Daarnaast komen ook pelgims naar de heilige plaats Pushkar, met zijn karakteristieke meer. Het is inmiddels ook een belangrijke toeristische attractie geworden, met naast de traditionele kamelenraces en demonstraties van rijkunst ook bruidscompetities en een wedstrijd wie de langste snor heeft.

Kumbh Mela

De Kumbh Mela is de grootste bijeenkomst van religieuze pelgrims ter wereld. Op één dag kunnen er meer dan 30 miljoen pelgrims bijeen zijn. Het festival wordt eens in de 12 jaar gehouden, op vier verschillende plaatsen, namelijk Haridwar, Allahabad, Nashik en Ujjian. In iedere plaats wordt het festival om de 12 jaar gehouden terwijl het tijdsbestek ertussen varieert. De pelgrims nemen een bad in de rivier wat ze van hun zonden moet reinigen. Het is ook de moeite waard deze plaatsen buiten het zeer massale festival om te bezoeken omdat ook dan pelgrims aanwezig zijn die een ritueel bad komen nemen.

Kumbh Mela festival in India

Het Kumbh Mela-festival is het grootste religieuze feest in het hindoeïsme.