India

Must do this in India

  • Probeer de Indiase keuken. Het is zonde om naar India te gaan en pizza te eten. De Indiase keuken is één van de meest verfijnde van de wereld en de variatie is groot van Noordelijke curries met noten en zuivel tot de zuidelijke Tali’s een metalen plaat met een rondje subtiele meestal vegetarische gerechtjes.
  • Wandel door de buurten om de attracties. Het Rode Ford in Delhi is een Unesco Heritage attractie, maar de straatjes van Old Delhi die er in de buurt liggen zijn minstens even boeiend. En op de straat kom je altijd onverwachte dingen tegen, zoals processies, muziekkorpsen, begrafenisstoeten en een incidentele olifant.
  • Neem de trein. Indiase treinen, speciaal de nachttreinen, zijn een belevenis. Verkopers, goochelaars, bedelende kromme oude vrouwtjes die als de trein vertrekt ineens blijken nog erg kwiek te zijn, en natuurlijk je medepassagiers.
  • Neem ergens eens de metro en stap zomaar ergens uit of rij tot de laatste stop en kijk daar rond. Bijna gegarandeerd een andere kant van India en genoeg nieuwsgierige mensen die je nooit een poot proberen uit te draaien.

Don’t do this in India

  • Zeg als vrouw niet zomaar dat je vrijgezel of single bent. Zeg eerder dat je getrouwd bent, dat maakt het leven een stuk eenvoudiger.
  • Verzin een religie. Wat voor maakt niet uit, maar geen religie hebben is voor de meeste Indiërs iets onvoorstelbaars.
  • Te goedgelovig zijn. Wees altijd op je hoede. Reizen in India gaat niet zonder te worden onderworpen aan allerlei pogingen de toerist financieel wat lichter te maken. Bekend zijn de verhalen van taxichauffeurs en (motor) riksja bestuurders over hotels die vol zijn, afgebrand, in een onveilige buurt liggen of onbereikbaar zijn vanwege rellen. Met de bedoeling je naar een hotel te brengen waar commissie gegeven wordt. Die verhalen zijn nooit waar. Evenmin is het toeristenloket van het treinstation gesloten, zijn treinen niet plotseling uitgevallen (terwijl ze op het vertrekbord staan) en is je zelf geprinte ticket wel degelijk in orde. Allemaal trucs om je naar een reisbureau te brengen waar een busreis wordt aangepraat. De spoorwegen in India zijn behoorlijk betrouwbaar. En het toeristenbureau waar een vriendelijke man je heen brengt is in werkelijkheid een reisbureau.
  • Onvoorzichtig zijn met waardevolle spullen. Het is zaak goed op je spullen te letten. Ben je met zijn tweeën maak dan tassen en rugzakken aan elkaar als je ze niet vast hebt, laat nooit iets liggen op een zitting van een bus of trein en let op je zakken in alle situaties waar het dringen is. Collectes komen ook meestal niet ten goede aan dat wat er op het stuk papier staat en veel Saddhoes zijn eigenlijk niet veel meer dan beschilderde bedelaars.