De hoogtepunten van zuidelijk India

De meeste mensen reizen een rondje door het noordwesten van India. Noordelijk India is ook prachtig, maar het zuiden is minstens net zo mooi en stukken minder toeristisch! Dit zijn mijn hoogtepunten van zuidelijk India.

#1 Chidambaram

De stad Chidambaram zelf heeft niet veel om het lijf. Maar midden in het centrum staat wel een explosie van kleur met een enorme tempel van maar liefst 160.000 vierkante meter. De tempel van Chidambaram is een uitgestrekt complex dat uit meerdere gebouwen bestaat. Die gebouwen worden omzoomd door een muur met vier hoge, rijk bewerkte toegangspoorten (gopurams). En iedere poort heeft een eigen thema. Het is een prachtige tempel, maar die toegangspoorten vond ik het allermooiste! Daarom staat deze tempel van Chidambaram met stip op de eerste plaats van mijn hoogtepunten in het zuiden van India.

Toegangspoort van de tempel van Chidambaram

Eén van de toegangspoorten van de tempel van Chidambaram

#2 De Backwaters

India is druk, heel druk. En als blanke reiziger kun je in geen enkele Indiase stad rustig over straat. Om de paar meter word je staande gehouden door verkopers, nieuwsgierige mensen die willen weten waar je vandaan komt, mensen die met je op de foto willen of bedelaars. Als je al een tijdje onderweg bent, is het dan ook heerlijk als je even aan al die drukte kunt ontsnappen.

In het stadje Kollam kun je op een zogenaamde ‘huisboot’ stappen en een tweedaagse tocht over de Backwaters maken. Dit is een waternetwerk waar vijf meren met zowel natuurlijke als kunstmatige kanalen met elkaar in verbinding staan. Vanaf de boot kun je in alle rust bijkomen van alle indrukken van India en genieten van alle bedrijvigheid in en om het water.

Een van de hoogtepunten van zuidelijk India: De Backwaters

Een huisboot op De Backwaters

#3 Hampi

De kleine stad Hampi ligt in een heuvelachtig landschap met grote granieten keien. Het is net alsof je hier door het decor van een Flintstones tekenfilm loopt. Maar deze plaats heeft meer dan alleen een bijzonder landschap. In en om Hampi is een grote verzameling ruïnes te vinden. Deze ruïnes vormen de overblijfselen van de stad Vijayanagar, de hoofdstad van het vroegere Vijayanagarrijk. Tot de 17e eeuw besloeg dit rijk het hele zuiden van India.

Je kunt dagen lang rond Hampi blijven dwalen om alle ruïnes te bekijken, maar je kunt het ook bij de mooiste bezienswaardigheden houden; de Hemakutaheuvel, het Ganesha Monument, de Krishna Tempel, de Lakshmi Narasimha Tempel, de Badavi Linga Tempel en de Zenana Enclosure.

Landschap van Hampi

Het opmerkelijke landschap van Hampi

#4 Mysore

Mysore is een grote, drukke stad. Vanaf de 14e eeuw was dit de hoofdstad van het koninkrijk Mysore, waar de Wodeyar koningen heersten. De erfenis van deze koninklijke familie is een gigantisch paleis dat vandaag de dag een museum is. Je kunt je nu urenlang vergapen aan prachtige troonzalen, paviljoenen met plafonds van glas, vergulde zuilen en eindeloze mozaïekvloeren.

Als je na dit paleis nog energie over hebt, is de Devaraja markt in het oude centrum van Mysore ook een lust voor het oog. Verfstoffen, offerbloemen, fruit en andere etenswaren staan allemaal mooi in kraampjes uitgestald.

Het paleis van Mysore

Het indrukwekkende paleis van Mysore

#5 Cochin

Cochin is een gezellig havenstadje dat erg veel Europese trekjes heeft. Zowel de Portugezen, de Nederlanders als de Engelsen zijn hier aan de macht geweest omdat deze kustplaats in de 16e en 17e eeuw het centrum van de kruidenhandel was. Het resultaat is een mix van Europese plattelandsarchitectuur tegen een tropische achtergrond.

Dat is allemaal erg leuk en gezellig, maar datgene wat je in Cochin absoluut niet mag missen is een bezoekje aan het Kathakali Centre. Kathakali dansen stammen uit de 16e eeuw en deze bijzondere dansen bestaan hoofdzakelijk uit handgebaren en gezichtsuitdrukkingen. De dansers dragen grote, extravagante kostuums en erg veel make-up, waardoor ze haast op mythologische figuren lijken.

In het Kathakali Centre in Cochin zijn regelmatig opvoeringen. Wil je meer weten over Kathakali dansen en de opvoeringen daarvan? Neem dan een kijkje op de website van het Kathakali Centre.

Kathakali dansen in Cochin

Kathakali dansen in Cochin

#6 Madurai

India heeft ontelbaar veel tempels, maar als je het mij vraagt is de Menaakshi Tempel in Madurai de mooiste. De tempel ligt precies in het midden van de stad. De muren om de tempel, alle straten daar omheen en uiteindelijk de stadsmuren zijn in precies gelijke vierkanten rond de tempel gebouwd.

Prachtig beschilderde plafonds, een binnenplaats met een vijver, altaren met kleurrijke beelden en een zaal met 985 bewerkte pilaren zorgen ervoor dat deze unieke tempel niet op je bucketlist van zuidelijk India mag ontbreken.

De Menaakshi Tempel in Madurai

De Menaakshi Tempel in Madurai

#7 Ooty

Ooty is een hill station, een plaats in de bergen waar het klimaat door de hoogte in de zomers minder heet is dan in de lager gelegen gebieden. Het is heerlijk om vanuit Ooty lange wandelingen over het rustige platteland en langs de talloze theeplantages te maken. Door de lagere temperaturen is dit gebied perfect voor het verbouwen van thee, dus je kunt hier van dichtbij struiken met theeblaadjes bekijken.

Een kudde schapen bij Ooty

Een kudde schapen bij Ooty

Hoe kom je in Ooty? Door op het treinstation van Coonoor de Nilgiri Toy Trein te nemen. Dit dieseltreintje sukkelt op het dooie gemakje door de prachtige groene bergen naar Ooty, een onvergetelijke belevenis die met recht bij de hoogtepunten van zuidelijk India hoort.

De Nilgiri Toy Trein op het treinstation van Coonoor

De Nilgiri Toy Trein op het treinstation van Coonoor

De hoogtepunten van zuidelijk India

Voor je rust moet je absoluut niet in India zijn. Zoals ik eerder al vertelde kun je er als toerist geen moment op je gemakje over straat, en dan heb ik het nog niet eens over al het verkeer en de overvolle steden gehad. De mooiste reis maak je door minimaal eens in de twee weken pauze bij een rustpunt als De Backwaters en Ooty te houden.

Wat is de ideale route langs alle hoogtepunten van zuidelijk India? Je kan in de stad Chennai beginnen en van daaruit naar het zuiden trekken. Uiteindelijk kan je eindigen in Mumbai. Beide steden hebben internationale luchthavens.

Wil je meer lezen over India? Lees dan ook dit overzicht van de 9 mooiste markten in India.
Check ook alle reizen in India in onze reisshop.

Liselore

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>