Belgisch Limburg

‘Op vakantie in eigen land’ krijgt een heel andere smaak als je een regio mag bezoeken waar je nooit eerder bent geweest. Immers, wij Belgen kiezen als vakantieplekje meestal de Ardennen of de zee uit. Ook ik, moet ik bekennen. Nooit eerder dacht ik er aan eens naar Limburg af te zakken. En dat is jammer, want Limburg heeft zo veel te bieden.

Even praktisch
Limburg ligt in het oosten van Vlaanderen, bij de Nederlandse en Duitse grens. Het plaatselijke dialect heeft dan ook vaak bekende Duitse klanken. In vroegere tijden werd er in Limburg naar steenkool gegraven. Om die mijnen goed te doen draaien, werden er gastarbeiders naar België gehaald. Veel van die Italiaanse en Turkse gezinnen bleven in België nadat de mijnen gesloten werden. Dat maakt dat Limburg een heerlijke mengeling van culturen is.

Tegenwoordig is een groot deel van Limburg bestemd voor de fruitteelt. Vooral de regio Haspengouw, die zich over meerdere provincies uitstrekt, staat bekend om zijn fruit. Dat maakt dat Limburg erg groen is en dus ideaal voor wandelaars, fietsers en ruiters.

De steden
Steden zoals Tongeren, Hasselt en Sint Truiden klinken ons allemaal bekend in de oren. En dat is precies omdat er veel te doen is. Hasselt bijvoorbeeld is immers de hoofdstad van de smaak. Hier proef je Hasseltse Jenever en Hasseltse koffie na een dagje shoppen.

Tongeren is dan weer het centrum van ons Romeins erfgoed. Nergens werden meer sporen van Romeinse nederzettingen, heirbanen en villa’s gevonden. Bezoek het Gallo-Romeins museum om ons verleden te ontdekken.

Sint Truiden is dan weer het hart van de fruitstreek. Hier ben je op een steenworp afstand van de groene boomgaarden en geniet je van verse gerechtjes met fruit en Loonse stroop.

Belgisch Limburg: steden zoals Tongeren, Hasselt en Sint Truiden

De stad Sint Truiden licht op zodra de duisternis valt

De dorpen
Doordat Limburg zo’n vruchtbare streek is, was het al in de Middeleeuwen erg begeerd land. Overal schoten kastelen en burchten als paddenstoelen uit de grond. Ze waren immers broodnodig om hun vruchtbare land te verdedigen.

Tegenwoordig staan veel van die kastelen nog steeds overeind. Sommige ervan zijn nog steeds bewoond, door rijke families en zelfs oude adel. Maar vele ervan zijn open voor publiek, als locatie voor een daguitstap of als hotel of restaurant. Niet zelden zijn de kastelen omringd met prachtige tuinen en parken.

Om kastelen ontstonden er dorpjes. Die dorpen ontwikkelden zich, er kwamen boeren en die bouwden vierkantshoeves. Ook die hoeves zijn vaak nog in perfecte staat. Waar men niet meer boert, zijn de stallen omgebouwd naar B&B’s.

Wist je trouwens dat de rijkdom en status van een Vlaamse boer werd bepaald aan de grootte van zijn mesthoop?

Vierkantshoeven worden vaak omgebouwd tot B&B's

Vierkantshoeven worden vaak omgebouwd tot B&B’s

Weekendje weg
Kort samengevat is Limburg nog steeds een rijke regio. Prachtige dorpen wisselen elkaar af, fruitgaarden reiken tot aan de horizon en het cultureel erfgoed is massief. Bovendien is het helemaal niet zo ver.

Ik kan je dan ook van harte aanbevelen een dagje of een weekendje Limburg te plannen. De herfst in Limburg is iets bijzonder, want dan hangt de geur van rijpend fruit heerlijk in de lucht. Maar ook de lente is prachtig, wanneer de bomen in bloesem staan. Wat je ook kiest, dat je zal genieten staat als een paal boven water.

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>