Tijd voor Limburg, time to momo

Een papieren reisgids is weer helemaal hip! Dus kijk niet alleen op internet als je informatie zoekt. De nieuwste gids van time-to-momo neemt je mee door Limburg. De fijnste plekjes, de beste tips! Met een local op verkenning door het mooiste heuvelland van Nederland, dat is echt een feestje. Ga je mee?

Limburg? Is dat niet voor wandelaars op leeftijd? Klopt! Maar ook voor jou, de stedentripjunk! Ik ging kijken, en met de nieuwste gids van time to momo in de hand, trok ik door hippe steden en door Nederlands Toscane. Ik vond er de heerlijkste hapjes en ging op stap met de architect van ‘het Rijks’ en ‘het Centraal’. Oh ja, en ik dronk de lekkerste bieren en zag in Gulpen de meest duurzame brouwerij van Nederland. Time to momo, dat is op stap met een local.

Limburg is heel divers. Van wandelen tot architectuur.

Limburg is heel divers. Van wandelen tot architectuur.

Limburg – time to momo

Limburg is écht mijn provincie”, zegt Sanne Tummers. Ze woont zelf in Maastricht en schreef de nieuwste gids van time to momo. En dat viel nog niet mee! “In Limburg is zoveel aan de hand, zoveel nieuwe hippe plekken en oude historie, het is haast teveel”, geeft Sanne aan. Toch is het haar gelukt om in een handzame gids met mooie foto’s van o.a. Femke Dam een hedendaags beeld van Limburg te schetsen. Van onbekende plekjes tot heerlijke hapjes, van kroegentocht tot slapen.

Op stap met de nieuwste gids van time to momo

Op stap met de nieuwste gids van time to momo


Ik ben met een groep van 10 reisschrijvers op pad. Als ik de gids vergelijk met de oude Dominicus gidsen, kijkt iedereen heel wazig… Kent niemand die bijbel onder de reisgidsen nog? Ok, dan was het dus écht tijd voor een hippe nieuwe gids, denk ik bij mezelf. In de groep zitten culinaire goeroes, krantentijgers en duurzaamheidsadepten en ikzelf – de wandelaar. En allemaal hebben we wel iets aan dit nieuwe boekje.

Limburg – hippe murals

Mijn reis begint in Heerlen. Is dat niet die verpauperde mijnstad? Nee, dat wás een verpauperde stad. Inmiddels heeft Heerlen zichzelf als mural-hoofdstad op de kaart gezet. Ook het nieuwe stationsgebied met als architect kunstenaar Michel Huisman is een cadeautje! Alle grappige details zijn zonder een goede gids soms bijna niet te vinden.

In Heerlen vind je 124 murals

In Heerlen vind je 124 murals! Neem een gids in de arm!


Heerlen is het hart van wat inmiddels Parkstad wordt genoemd: het herschapen oostelijke mijngebied van Limburg. In het gebouw van de plaatselijke VVV draait een indrukwekkende film over de geschiedenis van de regio. De film is een fijn begin van een mooie stadswandeling en een bezoek aan Heerlen. Oost-Limburg is zoveel meer dan Pinkpop!

Maastricht – gezellig bourgondisch

Waar niet zo lang geleden elk bezoek aan Maastricht begon met een sprintje van het station via ‘de brug’ naar het Vrijthof, doet iedereen nu rustig aan”, vertelt Sanne. “De stationswijk ‘Wyck’ is inmiddels hot and happening!” En inderdaad, wat een gezelligheid! Ik zie er de leukste winkeltjes, ambachtelijke bakkers en ouderwetse bruine kroegen.

Heerlijke winkeltjes in Wyck

Heerlijke winkeltjes in Wyck


Uiteindelijk lopen we verder. Naar het Vrijthof met z’n gezellige kerst-uitstraling, en natuurlijk naar het nieuwe Sphinx-kwartier. Persoonlijk vind ik in het moderne Sphinx-kwartier de architectuur te eenzijdig. Maar wat wil je. Na het bezoek aan Heerlen, waar een kunstenaar vrij spel kreeg bij het stadsontwerp, is het even omschakelen.

Funky Monk? Dat is kaas

Funky Monk? Dat is kaas

Limburg – culinair genieten

Ik woon ‘boven de rivieren’. Daar is het goed toeven, maar steeds weer als ik in Zuid-Nederland ben, denk ik: hier is het bourgondische leven uitgevonden! Hier is het tempo iets lager, hier zijn de maaltijden iets belangrijker en hier is genieten nog een soort opdracht. Dus ik genoot! Met volle teugen, alleen al van het visuele deel en het aanbod.

Trots op Limburg

Trots op Limburg

Een tapas-lunch

Een tapas-lunch


Ik genoot van de mooiste kazen en lokale wijnen in de Eyserhalte. Ik genoot in Roermond van een heerlijke hertenbiefstuk in Nero City Café en van een lunch in de stadsbibliotheek, in Maastricht van een tapasmaaltijd in kunstencultuurhuis Mares  en in Cadier en Keer van haute cuisine met lokale producten in landgoed Heerdeberg. Het is goed toeven in Limburg. Dat mag duidelijk zijn, wil ik maar zeggen…

Architect Cuypers – een genie!

Voorafgaand aan mijn bezoek aan Zuid-Limburg maakte ik een tussenstop in Roermond. Ik maakte er een prachtige wandeling langs de werken en ateliers van ‘onze’ beroemde architect Pierre Cuypers. Cuypers is bekend van het Rijksmuseum, het Centraal Station in Amsterdam, de koninklijke troon in de Ridderzaal en de bouw en restauratie van talloze kerken. Hij was ontwerper, maar ook een handelsman met veel contacten.

De Teekenschool in Roermond

De Teekenschool in Roermond


Vanuit Roermond werkte Cuypers met grote energie, vanuit een eigen atelier-woonhuis. In twee dagen tijd bezocht hij soms per koets, paardentram, en trekschuit Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Breda en sliep hij een dag later gewoon weer in zijn eigen bed. Roermond is trots op Cuypers. Ik bezoek er zijn atelier-woonhuis, de ‘Teekenschool’ (met een bijna Escher-achtig trappenhuis), de door Cuypers gerestaureerde neogotische kerk en zijn grafmonument.

Roermond is trots op Cuypers

Roermond is trots op Cuypers

Duurzaam drinken

Ik wil in mijn reportages eigenlijk geen reclame maken. Maar dit keer moet het even. Want mijn bezoek aan de Gulpener Bierbrouwerij was een enorme verrassing. Al 15 jaar is dit de meest duurzame brouwerij van Nederland. In 2015 ontving het familiebedrijf uit handen van koningin Máxima de MVO Nederland Award voor het meest duurzaam bedrijf en ook de Klimaatpenning van Stichting HIER. En die ontvang je niet zomaar!

Het meest duurzame bedrijf van Nederland

Het meest duurzame bedrijf van Nederland


De brouwerij betrekt alle ingrediënten van zo’n 60 lokale milieuvriendelijk telende boeren. Het is mét elkaar en voor elkaar en het wij-gevoel is enorm. Ik ken een aantal ondernemingen die zo werken (Secrid, Patagonia). De verhalen zijn telkens weer inspirerend. Het bewijst dat duurzaam en commercieel goed samengaan. Als nieuwste aanwinst nam de brouwerij ‘Gerardus Kloosterbier’ over, van het klooster uit Wittem. Ambachtelijk bier, alles uit de regio.

De kloosterbibliotheek in Wittem

De kloosterbibliotheek in Wittem

Het nieuwe overnachten

In Maastricht sliep ik in een nieuw en hip type hostel. Vlak bij het station hebben mr. en mrs. ‘Green’ The Green Elephant gerealiseerd. Naar Zweeds/Noors model vind je er Bunk Beds in een Green Space, Tiny Dream Houses, en privé kamers met eigen sanitair. The Green Elephant won recent de HOSCARS Awards van Hostelworld voor het beste nieuwe hostel ter wereld. Echt een aanrader.

The Green Elephant, het beste nieuwe hostel ter wereld

The Green Elephant, het beste nieuwe hostel ter wereld!


De gids geeft leuke tips voor overnachtingen. En er zijn natuurlijk legio mogelijkheden. Eigenwijs genoeg, sliep ik in Roermond in een B&B die niet in de gids staat, B&B Willem II, vlak bij het station en bij het centrum. Het is een klassiek herenhuis met 10 kamers, dus eigenlijk een soort mini-hotel. Oók een aanrader!

Meer algemene info:

Arjan
Volg mij!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>