Valkenburg het toeristische hart van Limburg

Verken met een van de uitgestippelde wandel- en fietsroutes de mosgroene heuvels, maak een tussenstop op een wijngaard of bezoek de grotten. In het hart van het beschermde natuurgebied Heuvelland, schittert het mergelstadje met haar rijke toeristische traditie. Het heuvelachtige landschap met Valkenburg als middelpunt is al meer dan een eeuw een grote trekpleister. Met steden als Maastricht, Aachen en Luik op een steenworp afstand. Ontdek wat er allemaal in Valkenburg te doen is. Te veel voor één dag? Blijf slapen. Welkom in veelzijdig Valkenburg!

Het prachtige en veelzijdige landschap van Zuid-Limburg

Het prachtige en veelzijdige landschap van Zuid-Limburg

De gemeente Valkenburg aan de Geul wordt ook wel eens het toeristische hart van Limburg genoemd. Wandelen, (race)fietsen, mountainbiken, relaxen, cultuur snuiven, shoppen: het kan in en om Valkenburg allemaal. Wij zetten de leukste activiteiten op een rij!

Wielerstad Valkenburg

Valkenburg en de wielersport zijn al decennia onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zes(!) keer het WK wielrennen, twee keer de Tour de France, een aantal Europese Kampioenschappen en de jaarlijkse Amstel Gold Race vormen een imposant lijstje. En met het WK Cyclo-Cross die begin volgend jaar plaatsvindt wordt de wielerhistorie van Limburg en wielerstad Valkenburg nog rijker.

Overnachten in Limburg? Vakantieparken zijn een ideale uitvalsbasis! Op Parkvakanties vind je een handig overzicht met alle vakantieparken in Limburg.

Deze accommodaties zijn wieler-proof:

  • Landal Kasteeldomein de Cauberg
  • Met je partner fietsen of met een wieler- of mountainbikegroep, Landal Kasteeldomein de Cauberg vormt een uitstekend vertrekpunt voor de mooie uitdagingen die de enige Nederlandse ‘bergen’ bieden.

  • Landal Hoog Vaals
  • Dit vakantiepark ligt op een steenworp afstand van het Drielandenpunt. Ideaal dus als je ook een fietstocht door Duitsland en/of België wilt ondernemen. Landal Hoog Vaals heeft veel faciliteiten zoals fietsverhuur en een fietswerkplaats.

Wielerstad Valkenburg

Wielerstad Valkenburg

De Cauberg

De Cauberg is waarschijnlijk de bekendste berg van Nederland en dit niet alleen omdat de finish van de Amstel Gold Race hier ligt. Eén van de beroemdste televisiebeelden van de Cauberg komen echter wel uit de voorbereidingen van deze race. Een gesprek tussen presentator Mart Smeets en wielrenner Michael Boogerd, over een trainingsrondje voor de Amstel Gold Race. Een postbode met volle fietstassen komt uit het niets naast Michael Boogerd de Cauberg op rijden. Legendarisch! Tegenwoordig herbergt de Cauberg o.a. het welnesscentrum Thermae 2000, het Holland Casino en aan de voet het Grendelplein met leuke cafe’s en restaurants.

De Cauberg

De Cauberg, de bekendste berg van Nederland

Wilhelminatoren: rodelen en tokkelen

Rodelen?! Ja echt waar! Vanuit het centrum van Valkenburg brengt een kabelbaan je naar de Wilhelminatoren. Ontdek vanuit de top van deze uitkijktoren het adembenemende uitzicht over Valkenburg aan de Geul. Echte durfals tokkelen hier met adembenemende snelheid naar beneden. En na een kopje koffie in het hoogste café-restaurant van Valkenburg huur je een rodelsleetje en zoef je de berg af.

Fluweelengrot

De Fluweelengrot is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg. Mergel werd door zogenaamde ‘blokbrekers’ gedolven uit de grot, om te gebruiken als bouwsteen voor de bouw van het Kasteel van Valkenburg en andere bouwwerken in Valkenburg. In totaal bestaat deze grot uit ongeveer zes kilometer aan gangen en tunnels. Een klein deel hiervan is dagelijks te bezoeken.

Grotbiken

Grotbiken – zegmaar mountainbiken onder de grond – is een unieke ondergrondse activiteit die nergens anders in Nederland, zelfs niet in Europa plaatsvindt. Op een met verlichting uitgeruste ATB, leg je een parcours af van circa 8-10 kilometer lang. Een gids gaat voorop in het immense gangenstelsel en laat je het authentieke karakter van de grot zien. Het parcours is niet lastig en de snelheid wordt aangepast per groep; het gaat om het unieke karakter van de tocht.

Wandelproeverij

Bierbrouwerij De Leeuw BV en VVV Zuid-Limburg hebben een wandeling ontwikkeld in en rondom het centrum van Valkenburg. De wandeling combineert het wandelen in het gezellige centrum van Valkenburg met het proeven van LEEUW Bieren in geselecteerde horecazaken. Je kunt deze wandeling op de dag zelf bij de VVV Valkenburg gelegen aan het Theodoor Dorrenplein 5 (midden in het centrum) boeken. Je hoeft dus vooraf niet te reserveren.

Het toeristische hart van Limburg

Het toeristische hart van Limburg

Valkenburg: het toeristische hart van Limburg

De vele attracties in Valkenburg – zowel bovengronds als ondergronds – staan garant voor plezier voor jong en oud. Het stadscentrum bestaat uit eeuwenoude gebouwen, veelal opgebouwd uit het voor de streek zo bekende mergel. Leuke winkels, gezellige restaurants, terrasjes en historische gebouwen typeren het knusse straatbeeld van Valkenburg. De combinatie van natuur, heuvels en een uitgebreid netwerk aan fiets- en wandelroutes biedt uitstekende mogelijkheden voor outdooractiviteiten. Wat ons betreft de ideale locatie voor een weekendje weg, met zijn tweeën, vrienden of met het gezin.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>