Vijf groene wintersport tips uit de Franse Alpen in Morzine en Avoriaz

De hoge energieprijzen forceren ons na te denken over oplossingen om minder te consumeren. Beter voor het milieu én de portemonnee. Maar hey met deze coole activiteiten waarbij je geen energie verbruikt kun je je afvragen of je die skiliften überhaupt ooit nog wel wil nemen. In deze blog lees je vijf groene tips voor een wintersportvakantie in Morzine en Avoriaz.

Mines d’Or midden in de natuur en weg van de liften

Het sluiten van de liften in 2020 dwong de bewoners van Morzine en mensen uit de omgeving om op een andere manier vertier in de sneeuw te zoeken. Zo ontstond het gebied bij Mines d’Or. Het gebied in de Franse Alpen is een hoogvlakte gelegen tussen bossen en bergen. Doordat mensen er nordic skien en met sleetjes rijden voelt de sfeer een beetje zoals op de Scandinavische hoogvlaktes. Je sleet of nordic skiet tussen de bomen door en komt langs oude chalets. Ook staat er een knus restaurant/café in chalet stijl om op te warmen met een warme choco of een tartiflette. Meer info over het Mines d’Or gebied lees je hier.

Helemaal Zen: forestbathing

Liever lekker zen? De bergplaatsen bieden een scala aan activiteiten. Van silent walks tot Afghan walks en van koudebaden tot bosbaden. Meer info over Forest bathing in Morzine en yoga in Avoriaz.

forestbathing

Fatbiken midden in de natuur

Een fatbike is een mountainbike met nóg dikkere banden. Daarmee kun je op zachte ondergrond, zoals sneeuw, goed uit de voeten. En daarmee is de fiets ook geschikt voor de wintersport. In Avoriaz vind je prachtig uitgezette fatbikeroutes op dezelfde plekken waar je ook langlaufroutes vindt. Ver weg van de drukke pistes. Zelfs wanneer je voor een elektrische fatbike kiest blijft je energieconsumptie relatief laag. Meer informatie voor het huren van een E-fat bike in Avoriaz.

fatbiking

Toerskiën in de Franse Alpen

Toerskiën is een vorm van skiën waarbij geen gebruik wordt gemaakt van liften. Bij het stijgen doen skiërs stijgvellen onder hun ski’s waardoor ze tegen de berg kunnen oplopen. Bij het lopen komt de hiel los. Het skiën naar beneden gaat net als normaal skiën. De stijgvellen worden dan afgedaan. In Avoriaz zijn drie toerski routes uitgezet door prachtige natuur en waarbij je zeker weet dat je deze niet verstoort: kaart en routes toerskien Avoriaz. Tevens vind je er routes voor snowshoeing en nordic skiën.

toerskien in de Franse Alpen

Ski-joering, skiën in harmonie met natuur en paard

Bij ski joëring laat de skiër zich vooruit trekken door een paard. Vaak houd je je vast aan een horizontale stok of touw die achter het paard wordt gespannen. Van oorsprong komt ski joëring uit Scandinavië, het Noorse woord Skikjøring betekent dan ook skiën. Het leuke is dat je een fijne rustige tocht kunt maken of voor meer adrenaline het paard kunt laten galopperen. Je hoeft niet te kunnen paardrijden en ook voor beginnende skiërs is de sport geschikt. Lees hier meer informatie over Ski Joering in Avoriaz.

paard skien Morzine en Avoriaz

Over Morzine en Avoriaz

Morzine is een traditioneel Frans bergdorpje met houten chalets en telt 3.000 inwoners. Avoriaz ligt op een hoogte van 1800 meter en is het enige dorp in Frankrijk dat 100% autovrij is. Van een afstand bootsen de gebouwen de rotsen onder het dorp na. Beide dorpen willen natuurbehoud en toerisme hand in hand laten gaan. Voor hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid ontvingen ze het Flocon Vert label. Avoriaz en Morzine maken deel uit van het gebied Portes du Soleil en liggen in het noordelijke gedeelte van de Franse Alpen, de Haute Savoie.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>