De Franse Ardennen

Wie met een groep vrienden of vriendinnen op zoek is naar een leuke bestemming voor een avontuurlijk weekendje, denkt al gauw aan de Belgische Ardennen. Maar rij even door en je bent in een regio die eveneens alle ingrediënten voor een avontuurlijk weekend biedt: de Franse Ardennen. Met een speciale Segway door de dichtbegroeide bossen, paintballen in een oude citadel, kokkerellen met lokale ingrediënten van de streekmarkt, een bierproeverij, rotsklimmen in Haybes of Monthermé en touren met een 2CV zijn slechts enkele voorbeelden.

©Chêneperché

Een bijzondere ervaring is een overnachting in een van de boomhutten van Le Chêne Perché

De Franse Ardennen bieden een mix van natuur, cultuur en geschiedenis en bovenal alle gelegenheid om een paar dagen gezamenlijk actief te zijn in de buitenlucht.

Actie en sensatie

Zoek de adrenaline op bij attractiepark TerrAltitude nabij Fumay, waar je niet alleen kunt zoeven aan een van de langste kabelbanen van Frankrijk, maar waar je ook kunt bungeejumpen of paintballen. Ook een vrije val van 8 meter hoog tussen de bossen behoort tot de mogelijkheden, of volg een ‘sensation course’, een parcours tussen 900 m² aan netten waarin het een pittige kluif is om je balans te bewaren.

Paintballen in een citadel

Deze zomer opent een nieuw activiteitenpark in een wel heel speciale locatie: de citadel van Givet, gebouwd door Karel V in 1555 en tot voor kort gebruikt om Franse commando’s te trainen. Het historische fort komt compleet met grotten en tunnels dat voor een spelletje paintball natuurlijk een topomgeving is. Wanneer een spelletje paintball niet genoeg is, kan je hier ook airsoft arrangementen boeken waarbij je replica’s van echte wapens gebruikt en schiet met 6 mm afbreekbare balletjes. Hou je van een echte uitdaging, overweeg dan de Citadel Obstacle Run waarbij 30 hindernissen overwonnen moeten worden. Ook kun je een activiteiten arrangement boeken op basis van leeftijd; kinderen, tieners en volwassenen.

Actief in de bossen

Via Aventure Evasion in Haybes kun je je met je vriendengroep ook volledig uitleven: kanotochten, abseilen, klimwand, mountainbiken, wandeltochten behoren er tot de mogelijkheden. Bij Ardenne Gyropode, ook in Haybes, kun je stoere ‘forest proof’ Segway tours boeken waarbij je onder leiding van een gids een wat ruigere tocht maakt. Of onderneem eens een ligfietstocht.

Toeren in een Lelijk Eendje

Voor een ultieme roadtrip ervaring kan je in Franse Ardennen met een Lelijke Eend door het glooiende landschap rijden. Naast een 2CV heeft Retroscapade ook een AMI 8 of een Renault 4 te huur. Het huren van de klassiekers kan voor een dag, een weekend of een week. Ook worden er rally’s georganiseerd vanaf drie auto’s.

retroscapade

Huur een 2CV voor de ultieme roadtrip ervaring, foto van Retroscapade

Bierroute

In het Franse deel van de Ardennen komt de bourgondische levensstijl van de Belgen samen met het culinaire van Frankrijk. In de regio zijn twintig restaurants met een Michelin-ster of Bib Gourmant te vinden en de lokale specialiteiten zijn op de meeste menukaarten te vinden. Ga met vrienden op pad langs de “de la bière et ses saveurs” route, een 40 km lange ontdekkingstocht langs Ardenner brouwerijen waarvan enkele in België liggen.

Confrerie bière

Op ontdekkingstocht langs Ardenner brouwerijen

Groepsaccommodaties

Er zijn tientallen groepsaccommodaties in de Franse Ardennen die geschikt zijn voor groepen van 12 tot 100 personen:

  • Château de Charbogne in de gelijknamige plaats is een voormalig kasteel dat met twee accommodaties plaats biedt aan maximaal 19 personen of 29 personen
  • Het romantische Le Clos Belle Rose ligt in een groot park in Haybes en naast het Trans-Ardennes fietspad. Het heeft 5 kamers voor in totaal 15 personen
  • Het gezellige Domaines des Mannesarts in Les Mazures heeft 8 slaapkamers met plaats voor 20 personen. Ze bieden ook excursies aan zoals huifkartochten
  • Een bijzondere ervaring is een overnachting in een van de boomhutten van Le Chêne Perché in Signy- l’Abbaye. De grootste boomhut biedt plaats aan 8 personen. In totaal zijn er vier hutten met een totale capaciteit van 18 bedden

Met een afstand van 350 km tussen Utrecht en hoofdstad Charleville-Mézières zijn de Franse Ardennen een perfecte bestemming voor een vriendenweekend. Op de handige kaart ‘Ardennes Nature & Aventure’ wordt de ligging van 46 attracties getoond. Meer info over de Franse Ardennen vind je in de toeristische gids ‘Franse Ardennen’ die ook online beschikbaar is.

dtruillard

Tournavaux ©dtruillard

Dionne

Voel jij ook die continue reishonger? Ondanks de drang nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten, ben ik graag zuinig op onze aardbol en fan van duurzaam toerisme. Ik deel graag mijn ervaringen met je!

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>