Reisinspiratie: zomervakantie in de Franse Alpen

Heb je wel eens gedacht aan een zomervakantie in de Franse Alpen? Dan verruil je de witte pistes voor weides vol Alpenbloemen en de ski's voor mountainbikes. En in plaats van te snowboarden, spot je tijdens het wandelen koeien met klinkende bellen en Alpenmarmotten. Door het heerlijke zomerweer doe je dit alles in korte broek en kun je na een actieve dag urenlang nagenieten op het terras. Benieuwd hoe de zomer er in de Alpen uitziet? Scroll verder voor onze reisfoto's!

In de zomer staan de Alpenweides in bloei

Dit is voor mij het typische beeld van de Franse Alpen in de zomervakantie: weides vol bloemen. Waar je in de winter witte skipistes ziet, zie je in de zomermaanden velden vol lupine, gele brem, arnica en madeliefjes.

In de zomervakantie kun je in de Franse Alpen uitstekend downhill mountainbiken

De Franse plaats Morzine heeft een uitstekende manier gevonden om de skiliften het hele jaar door te benutten: downhill mountainbiken. Je neemt de lift naar boven met een aangepaste mountainbike, helm en beschermende bovenkleding. Vervolgens cross je op hoge snelheid naar beneden, over parcoursen met diverse moeilijkheidsgraden. Adrenalinestoot gegarandeerd!


Morzine is een hip en levendig plaatsje in de Alpen, vol downhill mountainbikers

Dat Morzine zich op een sportief publiek richt, kun je in het plaatsje goed merken. Hoewel de typische houten chalets en balkons met bloembakken niet ontbreken, heeft het plaatsje een hippe uitstraling. Op een gemiddelde zonnige zomermiddag zitten de terrasjes vol met sportievelingen die relaxen na een dag in de buitenlucht.

Tomme au foin is kaas gerijpt in kruidenhooi

Frankrijk is een walhalla voor kaasliefhebbers. Als je net als ik gek bent op kaas, moet je zeker eens naar de kaasbar van restaurant La Chamade in Morzine. Hier vind je maar liefst 80 soorten kaas. Mijn favoriet? Tomme au foin. Deze kaas wordt minimaal twee maanden in hooi gerijpt en heeft daardoor een kruidige smaak.

Bubbeltent in Frankrijk

Een zomervakantie in de Franse Alpen betekent niet dat je verplicht in een houten chalet met bloemenbalkon moet slapen. Bij het Lac des Mines d’or (vlakbij Morzine) vind je deze bijzondere bubbeltent, inclusief veranda en jacuzzi.

Zomervakantie in de Franse Alpen: slaap in een bubbeltent

Hier zou ik graag nog eens naar teruggaan om een dag en nacht te relaxen!

Verblijven in Alpenstijl: een chalet met houtwerk en balkon met bloembakken

Vind je die ietwat kneuterige houten chaletstijl juist leuk? Dan zijn er in de Franse bergen voldoende accommodaties die je op je wenken bedienen.

Koeienbellen zijn een van de symbolen van de Franse Alpen

Een van de symbolen van de Alpen: de koebel. Tijdens het wandelen hoor je regelmatig het ‘achtergrondmuziekje’ van de klinkende bellen, als je de koeien passeert die op de berg grazen.

Fietsen in Frankrijk, heerlijk in de zomervakantie

In de Alpen kun je naar hartenlust fietsen, zowel op normale fietsen als op mountainbikes. Ik probeerde hier voor het eerst een elektrische fiets uit en oh, wat fietst dat fijn zeg. Zelfs een paar kilometer heuvelopwaarts ging moeiteloos. Wil je toch een adrenalinestoot? Zet bovenaan de heuvel de motor uit en cross naar beneden!

Fietsen in de Alpen doe je op een elektrische mountainbike

Mountainbiken in stijl: alles elektrisch. Rijdt als een trein!

Pottenbaker in Frankrijk

Hoewel de plaatsjes in de Haute Savoie voorzien zijn van alle moderne gemakken, houden ze hun tradities in ere. Ik ging langs bij deze pottenbakker in Morzine en zijn buurman, een fantastische chocolatier die alles met de hand maakt.

Mijn favoriete berghut in de Franse Alpen ligt bij Lac de Nyon Guerin

Het mooie kunstmatig aangelegde Lac de Nyon Guerin vormt in de winter de bron voor de lokale sneeuwkanonnen. In de zomer is het een mooie fiets- of wandelbestemming.

Lac de Nyon Guerin

Bij Lac de Nyon Guerin vind je ook een berghut, waar je kunt lunchen met vers gevangen vis uit het meer. Een van de mooiste lunchuitzichten tijdens mijn reis door de Franse bergen.

Typisch Franse balkonnetjes

In het plaatsje Saint-Gervais, aan de voet van de Mont Blanc, vind je prachtige gietijzeren balkonnetjes met hoge openslaande luiken. Saint Gervais ligt op slechts een uurtje rijden van de luchthaven van Genève.

Stiekem wegdromen van een eigen chalet in de Franse Alpen

Tijdens mijn reis door de Franse Alpen begon ik stiekem te dromen van een eigen Alpenchalet.. Leuk detail: het huisje op de foto is van de burgemeester van Saint-Gervais.

Weides vol Alpenkoeien

Een beetje cliché maar wél heel mooi om te zien: Alpenkoeien die grazen op een weide vol bloemen. Tijdens het wandelen door de bergen ga je automatisch ‘op koeiensafari’, want je komt de kuddes koeien met hun klinkende bellen regelmatig tegen.

Geniet bij een van de berghutten van een versgemaakte lunch

Tijdens het wandelen kom je langs chalets en berghutten waar een verse maaltijd voor je klaarstaat of waar je kunt zien hoe kaas wordt gemaakt.

Tramway du Mont Blanc

De allerleukste manier om de Mont Blanc te zien zonder naar de top te klimmen, is een rit met de Tramway du Mont Blanc. Deze spoorlijn is al sinds 1909 in gebruik. De trein brengt je in een uurtje naar ‘het Adelaarsnest’, aan de voet van de Mont Blanc.

De trein is de leukste manier om de Mont Blanc te bezoeken zonder de top te beklimmen

Een van de drie treinen brengt je vanuit Saint-Gervais naar boven. Ze heten Anne, Marie en Jeanne, vernoemd naar de dochters van een van de directeuren van het spoorbedrijf. De ramen van de trein kunnen open, waardoor je onbelemmerd van het uitzicht kunt genieten en foto’s kunt maken.

Treinstation Nid d'Aigle is het hoogste treinstation van Frankrijk

Met een hoogte van 2.380 meter is Nid d’Aigle (het adelaarsnest) het hoogste treinstation van Frankrijk. In de winter kan de trein dit punt overigens niet bereiken; dan is het hoogste punt het tussenstation Bellevue.

Houtsnijwerk

In de Alpen zijn ze meesters in houtsnijwerk. De vele details in het houtwerk liggen weliswaar op het snijvlak van kneuterig en charmant, maar horen onmiskenbaar bij de Alpen.

De Mont Blanc is de meest iconische berg van Frankrijk

De meest iconische berg van Frankrijk: de Mont Blanc. Elk jaar proberen zo’n 25.000 klimmers de top te bereiken. De beklimming is een serieuze zaak die niet zonder gevaren is. Je hebt hier gedegen training, het juiste materiaal en een goede gids voor nodig.

Ik bezocht Frankrijk op uitnodiging van het Frans bureau voor toerisme.

Zou jij op zomervakantie in de Franse Alpen willen?

 

Latest posts by Sascha (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>