7 Redenen voor een zomervakantie in de Franse Alpen

“The mountains are calling and I must go!” Deze uitspraak van de avonturier John Muir geldt voor mij niet alleen in de winter. Hoge witten toppen, zoals die van de iconische Mont Blanc, zijn voor mij al van jongs af aan fascinerend. Misschien vind ik ze in de zomer zelfs wel op hun mooist. Met groene heuvels vol bloemen, volop outdoor sporten én minder toeristen kun je optimaal genieten van een zomervakantie in de Franse Alpen.

#1 De Franse bergen zijn prachtig in de zomer

Er ligt dan wel niet overal sneeuw, maar de Franse Alpen zijn in de zomer minstens zo mooi als in de winter. Veel bergtoppen hebben nog een wit puntje. Omringd door de vele groene heuvels, komen ze extra goed uit. Tip: verblijf in een typisch Alpenchalet met uitzicht, zodat je vanaf je houten balkon de zon kunt zien opkomen en ondergaan over de bergen.

De Mont Blanc is de meest iconische berg van Frankrijk

De Mont Blanc is de meest iconische berg van Frankrijk

#2 Wandelen door weides vol bloemen

Waar in de winter kilometers spierwitte pistes liggen, zie je in de zomer juist groene heuvels vol weidebloemen. Heel mooi om te zien en een feest voor fotografen. Onder de skiliften en op de berghellingen vind je onder andere lupine, arnica, gele brem, margrieten, monnikskappen, duivelsklauwen en madeliefjes. Wil je meer weten over de geneeskrachtige werking van de planten en kruiden die je op de Alpenweiden kan vinden? Ga dan op pad met een gids. Wist je bijvoorbeeld dat koeien die gele brem eten meer melk geven?

In de zomer staan de Alpenweides in bloei

In de zomer staan de Alpenweides in bloei

#3 De Franse Alpen hebben heerlijk weer in de zomer

Over het algemeen hebben de Franse Alpen heerlijk zomerweer. Natuurlijk blijven het de bergen, dus is het altijd verstandig om tijdens het wandelen een vestje of regenjas bij je te hebben. In de meeste gevallen kun je echter gewoon rondlopen in korte broek en t-shirt. Je kunt lekker lang op het terras blijven zitten, zonder het koud te krijgen. Houd je juist niet zo van warmte? Ga dan hoger de bergen in, dan wordt het vanzelf koeler.

Reishonger auteur Sascha van Zonsbeek in de Franse Alpen

Zomervakantie in de Alpen: zelfs op grote hoogte kun je gewoon een korte broek aan

#4 Volop keus uit actieve sporten

Je kunt natuurlijk gaan fietsen door de vele heuvels en bergen. Extra fijn: er is ruime keuze uit elektrische fietsen en mountainbikes, waarmee je vrijwel moeiteloos omhoog fietst. Wil je echter wat meer avontuur? Stap dan de skilift in met je fiets, om vervolgens naar beneden te crossen. Het plaatsje Morzine, middenin de Franse Alpen, noemt zichzelf de Europese hoofdstad van het downhill mountainbiken. Er zijn diverse parcoursen en de vele fietsers zorgen voor een levendige sfeer op de terrasjes in Morzine.

Houd je niet zo van fietsen maar wel van andere (extreme) sporten? In de zomer kun je ook uitstekend aan paragliden, ziplinen, raften, bungee jumping of canyoning doen.

De Franse Alpen zijn een speelparadijs voor (downhill) mountainbikers

De Franse Alpen zijn een speelparadijs voor (downhill) mountainbikers

#5 Met de trein naar de voet van de Mont Blanc

Als je dan toch naar de Franse Alpen gaat, dan wil je natuurlijk ook de meest iconische berg zien. Het plaatsje Saint-Gervais is een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan de Mont Blanc. Met 4.810 meter is dit de hoogste berg van het Alpenmassief. Je hoeft echter geen meerdaagse klimtocht te maken om van de berg te genieten. In de zomer rijdt de Tramway du Mont Blanc naar het Adelaarsnest aan de voet van de berg (2.372 meter hoogte). De treinreis duurt een uur en is leuk om te doen, want het uitzicht wordt onderweg steeds mooier. Eenmaal boven kun je een mooie wandeling maken met onovertroffen uitzicht op de omringende bergen.

De Tramway du Mont Blanc is de leukste manier om de Mont Blanc te zien zonder naar de top te klimmen

De spectaculaire Tramway du Mont Blanc brengt je naar de voet van de berg

#6 Op zoek naar marmotten en Alpenkoeien

Wist je dat de marmot een winterslaap van 7 tot 8 maanden houdt? En dat het typische koeienras dat je in de Franse Alpen ziet, ‘een bril draagt’? De zomermaanden zijn de perfecte tijd om beide diersoorten te ontmoeten. In de koude winter staan de koeien op stal, maar in de lente mogen ze naar buiten en veelal vrij rondlopen op de berg. Tijdens het wandelen hoor je de grote koeienbellen al van veraf klinken. Het ras dat hier van oorsprong voorkomt is de ‘Abondance koe’, met donkere kringen om zijn ogen. Ze zijn wat makkelijker te spotten dan de Alpenmarmot; daarbij kan wat hulp van een gids handig zijn. Als je ze uiteindelijk ziet, zul je verbaasd zijn over hun grootte en de snelheid waarmee ze zich bewegen.

Weides vol Alpenkoeien

Tijdens het wandelen in de Alpen kom je regelmatig koeien tegen

#7 De Franse Alpen zijn in de zomer minder toeristisch

Over het algemeen trekken de bergen in de zomer minder toeristen dan in de winter. Er zijn voldoende mensen om het gezellig te maken in de dorpjes, maar je hoeft nergens te dringen voor de liften naar boven. Ik bezocht de Franse plaatsjes Morzine en Saint-Gervais en verbaasde me over de heerlijke rust, zonder dat het leeg aanvoelde. Al kun je de totale rust zeker opzoeken, als je daarvan geniet. Ik maakte een paar wandelingen waarbij ik nauwelijks iemand anders tegenkwam. Daarbij voelde ik me een enorme bofkont – al die mooie natuur (bijna) voor mij alleen!

Ook liggen in de zomer de prijzen van accommodaties gemiddeld wat lager, wat fijn is voor je portemonnee. Met je eigen (huur-)auto kun je bovendien gemakkelijk overal komen en parkeren – en niet alleen doordat je geen sneeuwkettingen nodig hebt!

Lac de Nyon Guerin

Zomervakantie in de Franse Alpen: lekker rustig. Op de foto: Lac de Nyon Guerin

Je bereikt Morzine en Saint-Gervais (regio Haute Savoie) in 10 à 11 uur rijden vanuit midden Nederland. Of vlieg rechtstreeks in 1,5 uur van Amsterdam naar Genève. Na iets meer dan een uur rijden vanaf de luchthaven in Zwitserland, sta je middenin de Franse bergen! I

Ik bezocht Frankrijk op uitnodiging van het Frans bureau voor toerisme.

Lijkt een zomervakantie in de Franse bergen jou iets? En heb je nog tips voor ons, of juist vragen? Deel het in de comments!

Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>