De zomer in de Alpen komt er aan! De Alpen staan volledig in bloei! De sneeuw is verdwenen, de marmotten komen uit hun winterslaap, de boeren trekken met hun kudde koeien weer de bergen in en de kaasproductie gaat weer van start. Slechts 30% van alle toeristen bezoekt in deze periode de Franse Alpen, het is dus de perfecte uitvalsbasis voor wie aan de drukte van het dagelijkse leven wil ontsnappen en op zoek is naar de rust van de natuur.

Savoie Mont Blanc

De Franse kant van de Alpen is een enorm gebied dat grenst aan Italië en Zwitserland en beslaat meerdere regio’s in Frankrijk. Voornamelijk in de wintermaanden is dit een erg geliefde vakantiebestemming omdat je hier vanuit Nederland met de auto relatief snel naar toe kunt rijden. In het departement Haute Savoie, waar de hoogste berg de Mont Blanc te vinden is, vind je bekende skioorden als Chamonix, Le Grand Bornand en La Clusaz. Om het imago als ideale zomervakantiebestemming op te krikken worden we uitgenodigd in Le Grand Bornand om zelf te ervaren hoe veelzijdig de ‘groene’ bergen zijn en hoe je kunt blijven genieten van de oneindig mooie vergezichten. Zomer in de Franse Alpen, een oase van rust!

Zomer in de Franse Alpen

Ervaar hoe veelzijdig de ‘groene’ bergen zijn

Le Grand Bornand

We rijden ten zuidwesten van het Mont Blanc massief richting de skigebieden Le Grand Bornand en La Clusaz. We zijn hier vorig jaar in de winter geweest tijdens onze ski roadtrip, echter de herkenningspunten zijn ver te zoeken nu al het wit is verdwenen en we worden omgeven door een weelderig groen landschap dat volledig in bloei lijkt te staan. Alsof de natuur haar best bewaarde geheim heel de winter heeft bedekt en nu met volle trots laat zien. Op de hoge pieken liggen nog wat restjes met sneeuw, alle naaldbomen hebben felgroene jonge scheuten en de grasvelden onderaan de bomenreeks zijn bezaaid met voorjaarsbloemen. Het geluid van koeienbellen weergalmt door de hele vallei, een geluid dat niet weg te denken is in deze tijd van het jaar en dat betekent dat de kaasproductie weer in volle gang is.

Le Grand Bornand

In de zomer vind je een weelderig groen landschap in de Alpen

Bij aankomst in Le Grand Bornand checken we in bij de chalet van Pierre en Anna, een knus houten hotel met slechts tien kamers dat op een rustige locatie net buiten het dorp ligt. Er heerst een huiselijke sfeer en het is er altijd gezellig druk. Recht voor de deur ligt hier ’s winters een groot langlaufparcours dat in het voorjaar wordt omgetoverd tot 9 hole golfbaan. Mocht je zelf ook eens de zomer in de Franse Alpen willen beleven, kijk dan eens bij het aanbod van Interhome.be.

Hôtel de charme Les Fermes de Pierre et Anna

Hôtel de charme Les Fermes van Pierre en Anna

Franse lunch

Na installatie op onze hotelkamer is het hoog tijd voor een echte Franse lunch. Kaas! Hiervoor rijden we verder de berg op naar een hoogte van 1750 meter tot we aankomen bij Col des Annes. Dit kleine gehuchtje ‘slaapt’ in de winter, de hele familie inclusief de kudde met koeien trekt dan naar het dorp om daar te overwinteren. In het voorjaar trekt de hele stoet inclusief inboedel weer de berg op en wordt de kaasboerderij weer opgestart. De beroemde Franse Reblochon kaas wordt hier geproduceerd en geserveerd. De naam van deze romige kaas is ontstaan omdat de koeienboeren in het verleden belasting moesten betalen aan de landeigenaren waar de koeien graasden. Om deze kosten zo laag mogelijk te houden melkten de boeren hun koeien maar half. Later op de dag werden de koeien voor een tweede keer gemolken. Van deze tweede melk werd de Reblochon kaas geproduceerd. “Blochon” is Frans voor melken en “Re” staat voor wederom.

De beroemde Franse Reblochon kaas wordt hier geproduceerd en geserveerd

De beroemde Franse Reblochon kaas wordt hier geproduceerd en geserveerd

Onze lunch bestaat uit streekproducten zoals een witte wijn met kir, Franse beignets en een kaasplank met de eigen geproduceerde kazen. Na de lunch nemen we een kijkje in de kaasfabriek waar de kazen worden gemaakt die we zojuist hebben gegeten. Het zijn slechts drie kamers, één waar de kaas in een mal wordt gegoten en een dag blijft rusten, een tweede kamer waar de kazen een week op een andere temperatuur op een houten plank mogen rusten om de smaak van het hout op te nemen. Hier worden de kazen gelabeld met een groene sticker, zodat de consument weet dat deze kazen recht van de producent afkomen. In de laatste kamer is weer een koelere temperatuur waar de kazen worden bewaard voordat ze worden verkocht.

Restaurant d’altitude La Cheminée

Plukwandeling in de bergen

Tijdens het toetje schuift berggids Astrid aan onze tafel. Astrid is berggids en laat ons in de namiddag tijdens een plukwandeling kennis maken met de in bloei staande natuur. De bloemen in de Alpen zijn niet alleen mooi om te zien, veel van deze bloemen zijn eetbaar en bevatten vitaminen die we in deze tijd van het jaar goed kunnen gebruiken! Er zijn ook bloemen die je absoluut niet kunt eten omdat ze erg giftig zijn. Zo is er één bloem waarvan je bij het eten van een blaadje een hartstilstand kunt krijgen, terwijl deze in minuscule hoeveelheden in een medicijn wordt gebruikt tegen hartfalen.

plukwandeling franse alpen

Plukwandeling in de bergen

Tijdens de wandeling doorkruisen we ook het leefgebied van wilde dieren, zoals de bekende Chamois berggeiten en de Alpenmarmot. Dit knaagdier is een echt familiedier en leeft in groepen tot wel 20 marmotten. In de winter slapen ze in lager gelegen gebied. In het voorjaar wanneer de temperaturen in de bergen stijgen trekt de hele familie naar hoger gelegen gebied en leven ze van vruchten, gras, bloemen en kruiden.

De zeldzame steenbok schijnt zich ook heel af en toe nog te laten zien. Deze is jaren terug met succes geherintroduceerd in de Alpen. Tot men ontdekte dat er bij de dieren een voor mensen besmettelijke ziekte heerste en zo werd er besloten ze weer allemaal uit te roeien. Omdat er nooit een precies aantal is geteld hebben een paar steenbokken het drama overleefd en deze planten zich hoog in de bergen weer heel langzaam voort.

plukwandeling franse alpen

Een plukwandeling door de Franse Alpen

Astrid vertelt dat ze zelf ook terug naar haar roots is gekomen om te ontsnappen aan haar drukke leven als stewardess. Onlangs is ze zelf een restaurantje begonnen in de bergen. Ze begint haar dag met een bergwandeling om bloemen te plukken die ze die dag gebruikt in haar gerechten in het restaurant. Na een paar uur wandelen, keren we terug bij de chalet om ons op te frissen voor een diner in het dorp. Het is rustig in het dorp en van het grote aanbod aan restaurants zijn er slechts een handvol het hele jaar open, waaronder het Michelin Restaurant Confins des Sens. Het restaurant is erg geliefd bij zowel toeristen als lokale mensen en zit ’s avonds bomvol.

Paragliden

Genieten van de bergen doet men hier niet alleen op de grond, maar ook vanuit de lucht. Paragliden is een erg bekende sport zowel in de winter als in de zomerperiode. De parapente is niets meer dan een nylon doek met touwtjes eraan en door de warme lucht (thermiek) die opstijgt vanaf de grond kun je lang in de lucht blijven zweven.

We worden begeleid door twee piloten van het bedrijf Airlink. Zij zijn erg ervaren en vertellen dat ze in de zomer soms wel 6x per dag van de berg af vliegen. Met de ingepakte parapentes op de rug nemen we de gondel en vervolgens een stoeltjeslift naar de top van de Mont Lachat op 2.050 meter hoogte.

Uitzicht vanaf Mont Lachat

Vanaf de top van deze berg hebben we een waanzinnig uitzicht over de hele vallei en zien we beneden het dorp liggen, waar we ook weer zullen landen. Als de parachute volledig is uitgelegd en de draden zonder knopen naast elkaar liggen haakt de piloot mij vast aan zijn harnas en hellen we naar voren om vaart te maken voor het rennen. Als de parapente gevuld is met wind stijgen we op en raken mijn voeten los van de grond. Met een koord aan weerszijden sturen we naar links en rechts en door snelheid te maken proberen we via de thermiek weer te stijgen.

Paragliden in de Franse Alpen

Paragliden in de Franse Alpen

Na de paraglide sessie eet ik mijn misselijkheid weg in een restaurantje van een chef die bekend staat om haar Tartiflette, een typische boeren ovenschotel uit de Haute Savoie. Lonely Planet heeft haar bekroond tot één van de beste chefs van Frankrijk. Het restaurant Auberge du Croix ligt idyllisch bovenop een heuvel tussen de weides met koeien en kippen en het is een beruchte tussenstop tijdens een wandel- of skitocht door het berggebied.

auberge du croix

Auberge du Croix in Le Grand Bornand

Zomer in de Franse Alpen

Na het voorjaar blijven de Alpen de hele zomer zo mooi groen en volop in bloei. Wil jij binnenkort de rust op zoeken in dit mooie gebied? Laat het ons weten en wellicht hebben wij tips voor jou! Ook op de toeristenwebsite van de Savoie Mont Blanc vind je actuele informatie over het weer, accommodaties en activiteiten.

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>