Het uitgestrekte skigebied van Montgenèvre!

De traditionele wintersporters vertrekken voor een week naar een skiresort in een berggebied zoals de Alpen. Zo’n week wintersport is natuurlijk een geweldige vakantie en op die manier leer je ook het gebied waar je verblijft goed kennen. Maar de reiswereld is in ontwikkeling en traditionele vakanties veranderen daarin mee. Zo kiezen veel jongere mensen er steeds vaker voor verder te kijken dan de traditionele vakanties die ze gewend zijn. Door bijvoorbeeld korter, vaker, of verder op reis te gaan dan voorheen.

Frankrijk biedt enorm veel verschillende en uitdagende skigebieden. Het ene skigebied is gericht op families, het andere biedt veel off-piste mogelijkheden, en sluit hiermee perfect aan op de wensen van skiërs en snowboarders. Je kunt naar Montgenèvre vliegen (via Turijn) of met de trein (via Briançon of met de TGV van Parijs naar Gare d’Oulx). Maar het beste kom je hier met de auto. Zeker als je ook je eigen materiaal wilt meebrengen, is dit sowieso vaak de beste optie.

Skigebied Montgenevre in Frankrijk

Sneeuw, felblauwe lucht, zonovergoten, en een snowboard onder de voeten.

De pistes van Montgenèvre

Montgenèvre ligt in het hart van de Alpen. De pistes van het skigebied van Montgenèvre (Monts de la Luna) liggen op de grens van Frankrijk en Italië. De gevarieerde afdalingen maken deel uit van het internationale skigebied La Voie Lactée. Oftewel Via Lattea in het Italiaans (bij ons beter bekend als de Melkweg). Deze pistes zijn een winterwonderland voor elke ski- en snowboardliefhebber. Op de hoogste piek sta je ongeveer 2.650 meter boven zeeniveau. Vanaf hier kun je volledig afdalen naar de eerste lift onderin het dal. Dit is een hoogteverschil van bijna 720 meter. Het totaal van 35 skiliften brengen je naar alle 86 verschillende pistes. Voor ieder niveau is hier iets te vinden. En vanaf sommige liften kun je de nationale slalom-teams zien oefenen.


Zodra de pistes open gaan zul je merken dat de ene helft van het dal in de zon ligt en precies de andere helft niet. Dit heeft als gevolg dat je in de ene lift met een open jas kunt zitten. Terwijl je in de andere lift je sjaal nog wat hoger over je neus en je muts nog wat dieper over je oren trekt. Wees dus voorbereid op twee verschillende weercondities. Dit merk je ook aan het contrast van de pistes. De schaduwkant is dichter bebost en geeft dus slechter zicht. De zonkant vereist een zonnebril.

Rond het middaguur veranderen deze condities over het algemeen in een zonovergoten skigebied. In Montgenèvre schijnt sowieso, in vergelijking met andere gebieden, erg vaak de zon.

De nacht valt in Montgenèvre in Frankrijk

De nacht valt in Montgenèvre.

Off-piste in Montgenèvre

Off-piste is in Montgenèvre goed te doen, maar doe dit alleen als je genoeg ervaring hebt. Het is namelijk niet zonder risico. Vanuit de skiliften (die enorm hoog boven de grond hangen) kun je de vele lijnen van skiërs en snowboarders door de poedersneeuw zien snijden. Wees bewust van de gevaren die dit met zich meebrengt ook al zijn er duizend anderen je voorgegaan.

In Montgenèvre is het mogelijk om met de ESF een off-piste ervaring te boeken. Je zult die dag met een ervaren berggids de mooiste slopes pakken die niet door het grote publiek genomen zullen worden. Daarnaast leggen ze je uit wat de grootste gevaren zijn, en hoe je deze kunt bedwingen. Vanzelfsprekend krijg je voldoende veiligheidsmateriaal mee. Groepen kunnen bestaan uit één tot acht mensen. Ideaal voor een vriendengroep met hetzelfde ski- of snowboardniveau.

De pistes van Montgenèvre

Scheer over enorme vlakte of juist door krappe bospaden.

Wellness

Lekker ontspannen na het skiën? Of liever je ontbijt even laten zakken in de ochtend? Zeker de hotels bieden in de ochtend vaak gratis wellness. Een heerlijke manier om de dag te beginnen voor je de kou induikt. In de avond, heel slim van de hotels, is er vaak een toegangsprijs voor de wellness.

Heeft jouw hotel nou geen wellnesscentrum, dan kun je altijd terecht bij de vele andere hotels. Maar de trots van Montgenèvre is toch wel Durancia. Een moderne en uitgebreide Spa die perfect onderaan de piste ligt. Durancia is zelfs meer dan alleen een sauna met een zwembad, je kunt er namelijk ook deelnemen aan activiteiten als yoga en aquabiking.

Skilift in Montgenèvre in Frankrijk

Van Montgenèvre naar Queyras is ongeveer een uur rijden.

In de buurt van Montgenèvre

Wil je een dagje ergens anders skiën? Als je dan toch met de auto bent, kun je ook een uurtje verderop kijken. Hier bevinden zich nog een tiental kleinere skigebieden, waaronder Queyras, dat ook bekend staat om zijn mooie kastelen en bergpassen. Het gebied van Queyras is wel echt een gebied voor skiërs. Dit merk je aan de vele sleepliften en de vele groene pistes onderaan de berg. Als snowboarder is dit een uitdaging en een buddy op ski’s kan een lifesaver zijn!

Het mooie aan dit kleine, dorpse skigebied is dat je er niet kunt verdwalen, de uitzichten wederom adembenemend zijn en dat dit eenvoudige pistes zijn om te leren skiën.

Oud militair fort op de weg van Montgenèvre naar Queyras

Het oude militaire fort dat je onderweg naar Queyras tegen zult komen.

Sander
Volg me!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>