Half verstopt in de rotsen, hoog in de bomen, of liggend aan het (bevroren) water. Bij La Clairière aux Cabanes in La Bresse kun je overnachten in een boomhut of boshut à la Vogezen.

Bomen, daar hebben ze er genoeg van in de Vogezen. Het laaggebergte in het noordoosten van Frankrijk staat bekend om zijn enorme bossen met ‘sapins’, sparren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een creatief stel uit La Bresse besloot het boomgevoel een diepere betekenis te geven. De sportieve bosingenieur Régis Laurent en zijn vrouw, fotografe en styliste Jocelyne Laurent, bouwden samen met een team experts een klein, bijzonder dorpje in de bossen van de Vogezen. Le village bestaat uit dertien boom- en boshutten, opgebouwd uit hout van acacia’s, douglassparren, lariksen, kastanjebomen en uiteraard de lokale sparren uit de omgeving. Hier overnacht je in een boomhut à la Vogezen.

Boomhut Vogezen

Boomhut in de Vogezen, tussen de besneeuwde sparren

Niet alleen de hutten zelf zijn stuk voor stuk unieke bouwwerken, elk met hun eigen sfeer, ook het interieur, de keukens, tafels en bedden zijn grotendeels van hout én zelfgemaakt door hout-ambachtslieden en -kunstenaars. En dat alles gecombineerd met meubels, accessoires, oude en nieuwe materialen die ze vonden op rommelmarkten en bij lokale ondernemingen. De gordijnen en stoffen die gebruikt zijn in de hutten, zijn gemaakt van textiel uit de regio. De Vogezen, en dan met name het gebied rondom La Bresse en het nabijgelegen Gérardmer, staat bekend om de textielindustrie. Niet verwonderlijk dus dat Régis en Jocelyne voor dit ‘streekproduct’ kozen.


Cabanes dans les Arbres: overnachten in een boomhut

Het bed in de chaletachtige hut Fuste du Trappeur is gemaakt van berkenstammen. De ‘jagers’ die hier overnachten kunnen zowel binnen als buiten reeën, herten en vossen rustig observeren.

fuste-du-trappeur-6

Interieur van Fuste du trappeur

La maison du Hobbit ligt deels onder de grond en is uitgehouwen uit de rots. In deze hut is naast hout ook gebruik gemaakt van veel natuursteen.

boshut-vogezen-foto-sybylle-kroon

La maison du Hobbit, het Hobbithuisje

Tijdens een rondgang langs de hutten blijkt met hoeveel liefde, ambacht, trots en respect voor de natuur dit project is ontwikkeld. Je zit soms letterlijk tussen de boomtoppen, hoort de vogels zingen en als je geluk hebt, zie je de eekhoorns voorbij schieten. Heel aangenaam: de stilte van het bos. Hier kom je tot rust en ga je terug naar de natuur.

Le Grenier de mon père, de schuur van mijn vader. In deze boshut slaap je in een soort bedstede, omringd met allerlei oude gereedschappen. Via de trap kom je op een vide, waar nog twee kinderen kunnen slapen.

grenier-de-mon-pere-2

Interieur van Le grenier de mon père

De hoogste boomhut, La Tribu Perchée, is achttien meter hoog en bestaat uit drie hutten waar maximaal elf mensen kunnen verblijven. Hier woon je echt tussen de bomen. De hutten zijn ingericht in Afrikaanse sferen.

boomhut-vogezen-foto-sybylle-kroon

La Tribu Perchée

In deze boshut, Le Murmure du Printemps, zeven meter hoog in de bomen, fluistert de lente. Op het terras zit je letterlijk tussen de boomtoppen.

boomhut-vogezen-foto-sybylle-kroon-2

Le Murmure du Printemps

Welke bos- of boomhut je ook binnenloopt, je zintuigen worden aan het werk gezet. Het eerste wat opvalt, is de geur, een aromatische houtgeur. Vervolgens kijk je je ogen uit: de hutten zijn met veel liefde voor sfeer en detail ingericht. En dan het sanitair: alles spiksplinternieuw maar helemaal passend bij de sfeer van de boshut.

cabane-du-pecheur-6

Interieur van Cabane du Pecheur, de vissershut

couleur-dautomne-2

Interieur van Couleur d’automne

Petit déjeuner voor je deur

’s Ochtends wacht nog een aangename verrassing: voor de deur staat een mand met croissants, broodjes, jam, honing, fruit en yoghurt. Thee en koffie kun je zelf zetten in de hut. En of je nu binnen moet zitten omdat het nog wat fris is of buiten op het terras kunt zitten: dit petit déjeuner maakt het aangename verblijf  helemaal compleet. Ook lekker: er is vloerverwarming én wifi. Hoef je natuurlijk niet te gebruiken, maar handig is het wel. Ook in een boom- of boshut middenin de Vogezen.

Fotografie: Sybylle Kroon en Michel Laurent/Bol d’Air

Sybylle
Latest posts by Sybylle (see all)
 1. Nathalie zegt:

  Hoi Sybille, tijdens een zoektocht op internet naar een unieke locatie om te overnachten, kwam ik jouw site tegen. Je schirijft over een heel bijzondere plek bij La Bresse. Daar wil ik graag een keer overnachten met mijn 50e verjaardag!
  Heb verder op je site gekeken en het spreekt me erg aan wat je allemaal doet. Fijn al dat reizen, ookal is dat met corona best lastig.
  Wij runnen zelf een chambre d’hotes in de Vogezen. In onze PtitMonde kun je ook een kleine wereldreis maken maar dan vlakbij Nederland! Mocht je interesse hebben, kom dan gerust eens een kijkje nemen! Fijne zondag!!

  Groetjes Nathalie
  http://www.ptitmonde.eu

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>