Ecotoerisme in Frankrijk

De opmars van ecotoerisme is overal zichtbaar en simpel te verklaren. Men gaat tijdens de vakantie graag terug naar de natuur, weg van de drukte van het stadse leven. Maar om te kunnen genieten van de natuur, moet deze zo min mogelijk worden aangetast, zelfs worden beschermd. Aandacht voor duurzaamheid en ‘groene activiteiten’ is er dan ook volop. In Frankrijk komen er steeds weer nieuwe initiatieven bij.

ecotoerisme-frankrijk

De opmars van ecotoerisme is overal zichtbaar en simpel te verklaren. Men gaat tijdens de vakantie graag terug naar de natuur, weg van de drukte van het stadse leven. Maar om te kunnen genieten van de natuur, moet deze zo min mogelijk worden aangetast, zelfs worden beschermd. Aandacht voor duurzaamheid en ‘groene activiteiten’ is er dan ook volop. In Frankrijk komen er steeds weer nieuwe initiatieven bij.

Dieren in het wild
Wildlife spotten in Alpes-Maritimes? Ecotourism Maritime Alps biedt volop mogelijkheden voor lange of korte excursies! Bizons, wolven, gemsen, Przeswalskipaarden, maar ook dolfijnen in de Middellandse zee. Met overnachtingen in speciale eco-lodges.

Het Groene Venetië
In het zuidwesten van Frankrijk, in de regio Poitou-Charentes, ligt een uniek moerasgebied. Een groene oase van rust, een natuurlijk rustpunt in een jachtig bestaan. De Marais Poitevin, een natuurgebied dat behoort tot de “Grand sites de France”.

Dauw

Ma rando à vélo
De regio Centre bijvoorbeeld heeft een nieuwe website gelanceerd met daarop alle fietsmogelijkheden in de omgeving. Liefhebbers kunnen kiezen uit zes lange afstandsroutes en veertien fietsnetwerken voor de kortere tochten. De site marandoavelo.fr biedt uitstekende routekaarten, is gebruikersvriendelijk en is binnenkort ook in het Nederlands beschikbaar.

Via Rhôna
De Via Rhôna is eveneens een groots Frans fietsproject: een route van het lac Léman naar de stranden van de Méditerranée. Een van de nieuwste etappes van deze 700 km tellende route is de route tussen Gallician en de Tour Carbonnière. 9 km puur plezier op de fiets, op rollerskates of lopend!

Nieuwe fietsroute in de Vallée du Loir
De jongste telg in de familie van “mooiste fietsroutes van Frankrijk” is de Vallée du Loir à Vélo. Deze route met een lengte van 90 km is in twee richtingen bewegwijzerd. Ideaal voor een uitstapje naar deze streek met zijn vele groentinten, westelijke zon, authentieke dorpen, en hellingen bedekt met bossen, wijnranken en boomgaarden.

mooiste-fietsroutes-franse-natuur

Trappend door de wijngaarden
De Bordeauxstreek biedt naast heerlijke wijnen ook een zeer uitgebreid fietsnetwerk: de regio beschikt over meer dan 700 km fietspaden. In het wijngebied Entre-Deux-Mers liggen bijvoorbeeld 23 fietsroutes als schakels van een ketting aan elkaar. Deze zijn sinds kort te downloaden op Google maps: entredeuxmers.com. Lange afstand fietsers kunnen kiezen uit de Vélodyssée®, een mooie route langs de kust (van Bretagne tot de Spaanse grens) en het traject Bordeaux – Toulouse, langs het Canal de Garonne. Een gidsje met alle fietspaden in de Gironde is verkrijgbaar via tourisme-gironde.fr.

In het voetspoor van de Katharen
Het Katharenpad is een 200 kilometer lange route van de Méditerranée naar het hart van de Pyreneeën. Wijnstokken worden afgewisseld met rode rotsen, dennenbossen met grillige bergtoppen. Het pad leidt onder andere door onherbergzaam gebied waar de Katharen hun burchten bouwden om zich schuil te houden voor de kruisvaarders. Deze kastelen met beroemde namen als Montségur, Puilaurens, Quéribus en Peyrepertuse, zijn soms maar moeilijk te onderscheiden van de duizelingwekkende rotspunten waarop ze staan. Sinds februari 2014 behoort het Katharenpad tot de familie van de Grandes Randonnées (GR®).

Het “carnet de Voyage 2014” is een handige gids met alle nuttige adressen (accommodaties, winkels, dokters, restaurants) langs het Katharenpad. Het is nu gratis te downloaden op lesentiercathare.com.

Le Sentier Cathare

Wandelen door de wijngaarden en de garrigues in Vézénobres
Vézénobres is één van de mooiste ‘hangende dorpen’ van Frankrijk. Het ligt tegen de heuvel aan geplakt en iedere steen, elk pleintje, ieder doorkijkje of trappetje doet hier denken aan het rijke verleden van de streek. De omgeving leent zich bijzonder goed voor mooie wandelingen: glooiende heuvels vol wijnstokken worden afgewisseld met de iets ruigere rotsgronden van de garrigue. Het gidsje “Garrigues et vignobles autour de Vézénobres” beschrijft meer dan 30 wandelroutes in de omgeving. Ze zijn van verschillend niveau en variëren van een dagdeel tot meerdere dagen.

Accommodaties
De vakantieparken van Cap France met het label Chouette Nature worden aangespoord om activiteiten aan te bieden met als thema duurzaamheid; markten met lokale producenten, workshops in en om de natuur, wandelingen… alles voor een groene vakantie.

Aan de rand van het middeleeuwse Rocquefort des Corbières in de Aude ligt het Domaine de Castelsec. Het beschikt over een gîte en twee chambres d’hôtes en is door zijn bijzondere ligging geheel zelfvoorzienend door een eigen waterpomp en zonne-energie. Ook bij de restauratie van de gebouwen is volop gebruik gemaakt van milieu besparende materialen.

De boerderijcamping van Croas Men is volledig gewijd aan de natuur en dieren. Hier vind je originele accommodaties en een boerderij die de hele dag toegankelijk is. Tijdens deze 100% groene vakantie kun je je volledig onderdompelen in de natuur! De boerderij is een ideale bestemming voor gezinnen. Kinderen ontdekken hier de geiten, varkens, ezels, kippen en koeien en kunnen zelfs meehelpen bij de dagelijkse taken op de boerderij!

frankrijk-ecotoerisme

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>