Frankrijk – nazomeren in Drôme en Loire

Onze zomers worden steeds warmer. Hoe fijn is het dan om juist in de nazomer op pad te gaan! Ik bezocht in Zuid-Frankrijk de Drôme en de bovenloop van de Loire. Vier dagen genieten van het goede Franse leven - júist buiten de zomer om. En ik nam daarvoor de trein. Ga je mee?

Tussen Lyon en Valence begint het zuiden van Frankrijk. Op weg naar de Middellandse Zee stopt bijna niemand daar. En dat is jammer, heb ik gemerkt. Want hier, op het kruispunt van de Drôme en de Loire, is het heerlijk voor een tussenstop. In de zomer, maar zeker in het najaar. Ik geniet van heerlijk eten en familiehotels, van moderne kunst en natuurlijk van simpele wijnen als de Viognier en topwijnen van Chapoutier!

Café Chez Grand-Mère in Valence

Café Chez Grand-Mère in Valence

Italiaanse gastarbeiders brachten ravioli naar de Drôme

Italiaanse gastarbeiders brachten ravioli naar de Drôme

De geheimen van de Drôme

De Drôme is misschien een wat ondergeschoven kindje. Elke Nederlander die denkt aan lavendel of aan tijm, aan chique eten of aan wijn, denkt niet aan de Drôme maar aan de Provence. Maar als ik zeg dat hier één van de beste Côte-du-Rhone’s vandaan komt? Of een lokale ravioli die de originele Italiaanse naar de kroon steekt? Als ik zeg dat in de Drôme de bloesem van de sinaasappelboom dé smaakmaker is in elke bakkerij? Dat Romans-sur-Isère de enige plek ter wereld is waar 20.000 paar schoenen zijn uitgestald, van Egyptische tot de modernste voetbalschoenen van de Franse sterspeler Mbappé?

Madelaine Jury met haar pogne: typisch voor de Drôme

Madelaine Jury met haar pogne: typisch voor de Drôme

Romans-sur-Isère: 20.000 paar schoenen in één museum....

Romans-sur-Isère: 20.000 paar schoenen in één museum….

Toen ik ontdekte dat de fleur d’oranger in de Drôme zo’n grote rol speelt in de keuken, was dat het zetje dat ik nodig had! De fleur d’oranger, ofwel de bloesem van de sinaasappelboom, is voor mij hét teken van oriëntaals: bij die geur droom ik weg en beland ik in de sprookjes van duizend-en-één nacht. Ik at in de Drôme de Suisse (soort speculaaspop met sinaasappel), de pogne (paasbrood met sinaasappel, maar het hele jaar te koop) en crème brûlée met fleur d’oranger. Heerlijk! Ik vergeet de weegschaal maar even…

Alles in het teken van fleu d'oranger - sinaasappelbloesem

Alles in het teken van fleu d’oranger – sinaasappelbloesem

De onbekende Loire

Elke Nederlander ‘kent’ de Loire: om er te fietsen en om er kastelen te zien in het westen van Frankrijk. Maar niemand weet dat de oorsprong van de Loire helemaal in het zuiden ligt: in de Ardèche, meer dan 1000 km van de monding in de Atlantische oceaan. Het is de langste rivier van Frankrijk. De Loire werd daarom altijd gebruikt om goederen te vervoeren: vandaar de rijkdom en de vele kastelen die stroomafwaarts zijn te vinden.

Malleval: in de middeleeuwen een roversnest

Malleval: in de middeleeuwen een roversnest

De steile wijnhellingen bij Malleval

De steile wijnhellingen bij Malleval

Maar ik ben nu aan de bovenloop van de rivier: waar de rivier nog een riviertje is en waar fietsen langs kastelen niet logisch is. Hier in het departement Loire zie ik middeleeuwse stadjes van struikrovers (Malleval, ofwel het slechte, gevaarlijke dal!), zie ik steile wijnhellingen van de Pilat en heb ik een luxe lunch op een bootje. Dít is de Loire zoals niemand in Nederland haar kent.

Topwijnen, sterrenrestaurants en slapen in luxe

Mijn eerste lunch in Valence heb ik bij een onbeduidend zelfbedieningsrestaurant. Denk ik… Het blijkt de nieuwste loot aan de boom van sterrenrestaurants! Daily Pic serveert versheid van hoge kwaliteit. Daarna direct door naar de eerste wijnproeverij van deze vier dagen. Ik proef bij Les Bouteille een heerlijke witte Viognier, kenmerkend voor de streek. Maar ook beroemde wijnen als Fleurie en Moulin a Vent staan hier te pronken. En slapen doe ik daarna bij hotel Le Relais, een Logies de France in Hauterives.

Wijn proeven bij Les Bouteille

Wijn proeven bij Les Bouteille

De wijnoogst is in volle gang

De wijnoogst is in volle gang

De witte Viognier kom ik veel tegen

Witte Viognier kom ik veel tegen

Iets noordelijker in Romans lunch ik een dag later in Le Comptoir des Loges: wat een feestje opnieuw. En ik sluit de dag af in Tain-l’Hermitage, met… wijn van Chapoutier! De witte Les Granits (St. Joseph) is heerlijk mineraal en fris van smaak. En een dag later in de Loire geniet ik zomaar van de beroemde Côte Rôtie, de rode Syrah en opnieuw van die frisse Viognier. En als ik dan ook slaap in een kasteel met maar zeven kamers, Eclosion in Saint-Paul-en-Jarez, en daar een zevengangendiner krijg voorgezet met bij iedere gang een passende wijn, kan mijn Drôme-Loire avontuur niet meer stuk.

Hotel Le Relais in Hauterives, lid van Logies de France

Hotel Le Relais in Hauterives, lid van Logies de France

Zevengangendiner in kasteel Eclosion in Saint-Paul-en-Jarez

Zevengangendiner in kasteel Eclosion in Saint-Paul-en-Jarez

Eclosion: slapen in een kasteel

Eclosion: slapen in een kasteel

Meer dan kastelen

In de Drôme en langs de bovenloop van de Loire zie ik weinig kastelen. Maar wel andere interessante zaken! Aan de rand van het Vercors massief bezoek ik een echte zen-tuin die in 30 jaar werd ‘gebouwd’. In Tain-L’Hermitage zie ik een chocoladefabriek en eet ik chocola tot ik geen pap meer kan zeggen. En in Hauterives bezoek ik Palais Idéal, in 33 jaar gebouwd door postbode Joseph Ferdinant Cheval – zelfs Picasso en Dali kwamen kijken naar het imposante kunstwerk.

Chocolade proeven in Tain-L'Hermitage

Chocolade proeven in Tain-L’Hermitage

Palais Idéal in Hauterives

Palais Idéal in Hauterives

Art en Design in St. Etienne

Mijn reis eindigt rond St. Etienne, de vroegere industriestad. De stad heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en is nu de Art & Design ‘hoofdstad’ van Frankrijk. Vanuit de vroegere zware defensie-industrie, ging het naar de productie van fietsen en nu is de stad het middelpunt van moderne kunst, designopleidingen en hippe musea. De tentoonstelling ‘How much is enough’ heeft mij in het bijzonder aan het denken gezet… Tsja, wat is ‘genoeg’.

How much is enough?

How much is enough?

Kunstmuseum in St. Etienne

Kunstmuseum in St. Etienne

Comfortabel met de trein

Mijn bezoek aan de Drôme en Loire regio’s was de afsluiting van een maand lang treinen door de Alpen met Interrail. Ik bezocht daar de kleinste plaatsjes, de hoogste bergen, gebruikte de mooiste panoramatreinen en kwam helemaal tot rust. Ik heb ontdekt dat Frankrijk nog altijd meer op de auto is gericht dan op de trein.

Met de TGV terug naar huis

Met de TGV terug naar huis

Wat goed functioneert is het hogesnelheidsnet: met meer dan 300 km/uur ging ik terug naar Nederland. Wat minder functioneert, is de lokale trein. Mijn advies: gebruik in Frankrijk de hogesnelheidslijnen (ik ging vanuit de Alpen naar Valence en vertrok terug naar Nederland vanuit Lyon) en vul dat aan met een huurauto (op elk TGV-station te huur). Zonder auto was mijn trip door de Drôme-Loire toch wel wat ingewikkelder geworden…

Meer info

Arjan
Volg mij!
Laatste berichten van Arjan (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>