Pitztal: het dak van Tirol

Pitztal hoeft nauwelijks voorgesteld te worden. Het is één van de meest gekende skigebieden van Tirol, en heeft door zijn hoge ligging een absolute sneeuwgarantie in de winter. Ik ging er op verkenning in hartje januari.

Het Pitztal is een langwerpig dal in het westen van Tirol. De rivier Pitze door stroomt door het dal en verbindt een handvol kleine plaatsen. Het gebied heeft verschillende skigebieden, waarvan ik Hochzeiger bezocht.

Ik kom aan in de late namiddag. Na een snelle bagagedrop in het elegante hotel Venetblick, ga ik de pistes op. Niet om te skiën, maar voor een ritje op de piste basher. 12.000 kilogram, 500PK en Rihanna op de radio. Het kan zeker erger.

Hochzeigerbahn Pitztal

Met de Hochzeigerbahn de berg op.

Een piste basher ride

Het is best wel een bijzonder gezicht, zo’n piste basher. Het lijkt wat op een tractor met in plaats van wielen, hele brede rupsbanden. Het gaat niet echt snel, maar klimt en schommelt heel gemakkelijk de berg op. ’s Avonds, wanneer de het donker is en de pistes verlaten zijn, zie je de piste bashers als kleine lichtjes de berg op en af rijden.

In een piste basher zijn er twee plaatsen voor volwassenen en een kleinere plaats voor een kind of een kleine volwassene. Ik ben eerder klein, dus ik krijg de plaats in het midden. Met wat klauteren over de rupsbanden kruip ik in de cabine. Het is er lekker warm en de radio speelt. De bestuurder grijnst eens naar me en zet dat de motor in aan. Grommend schiet het ding in beweging. Daar gaan we!

Een piste basher is gemaakt om elke piste weer schoon te maken. Ook de hele steile, zwarte pistes. Het voelt een beetje als een ritje in een heel trage rollercoaster. De piste basher kruipt langzaam dichterbij de rand van de steile piste, kantelt naar voor en rijdt naar beneden. Losgekomen stukjes sneeuw rollen als bolletjes voor de piste basher uit. Geweldig!

Een ritje duurt ongeveer een uurtje. Op bepaalde avonden kan je een ritje met de piste basher boeken. De plaatsen zijn wel beperkt, want dit is geen plezierritje, je rijdt mee wanneer de piste bashers echt aan het werk zijn.

Op de piste basher in het Pitztal

Met 500PK onder je kont de berg op: het leven kan slechter.

Snowbiking

Misschien was snowbiking wel hetgeen waar ik het meeste naar had uitgekeken voor deze reis. Ik had er nog nooit van gehoord, laat staan dat ik het al eens geprobeerd had. Maar het zag er zo leuk uit op foto!

Een snowbike is eigenlijk een lage fiets. Maar in plaats van wielen, zitten er kleine ski’s aan. Eentje vooraan, eentje achteraan. Aan je voeten heb je twee hele korte ski’s. Je gaat zitten op het zadel en stuurt met het stuur en de ski’s aan je voeten.

Nu, dat klinkt redelijk eenvoudig, maar was het dat ook? Ik was best wel een beetje bang toen ik hier aan begon. Dit is toch heel anders dan skiën, wat ik überhaupt ook niet goed kan. Om de zenuwen wat te bedwingen, nam snowbikeleraar Manuel, van Skischule Hochzeiger Pitztal, me eerst mee naar de babypiste. Dat ging zo goed, dat we meteen de skilift namen hoger de berg op. Snowbiking is leuk!

Eenmaal bovenaan de berg sloegen de zenuwen wel weer toe, en aarzelend slalomde ik naar beneden. Op steilere stukken bleef ik netjes achter Manuel, op wat vlakkere stukken leefde ik me helemaal uit. Mijn les vloog voorbij. Ik vond snowbiking veel leuker dan skiën, ook al vond ik het soms wat eng. Dit probeer ik zeker nog een keer!

Snowbiken in het Pitztal

Snowbiken! Zo leuk!

Sneeuwschoenwandelen in het Pitztal

Om te bekomen van die hele snowbike-ervaring, schoof ik de voetjes onder tafel in het bergrestaurant Zeigerrestaurant. Zo’n plaats met uitzicht op de piste, waar skiërs komen genieten van een welverdiende pauze, voor ze zich weer op de pistes storten. In het zonnetje genoot ik van een snelle, maar lekkere pasta. Precies wat ik nodig had om weer wat kracht op te doen.

Hoe gezellig het ook was, ik zat al snel weer te popelen om naar buiten te gaan. Aan het skistation ontmoet ik gids Stefan voor een sneeuwschoenwandeling. Met sneeuwschoenen onder mijn voeten verkenden we het mooie Pitztal van bovenuit.

Sneeuwschoenen zijn plateaus die je onder je voeten vastbindt. Ze zijn langer en breder dan je schoenen en zorgen er voor dat je niet in de stuifsneeuw wegzakt. Op die manier kan je op verse of opgewaaide sneeuw wandelen. In de bergen doe je dat best met een gids die het terrein goed kent. Soms hoopt sneeuw op boven afgronden, en heb je niet door dat er geen vaste grond meer onder je voeten is. Dat kan natuurlijk gevaarlijk zijn.

Tezamen met Stefan verken ik de bergen boven Pitztal. Onder me ligt het dal zelf, en zie ik zelfs het Inntal. De uitzichten zijn zo schitterend, dat ik soms vergeet te wandelen en gewoon sta te gapen. Wat een ervaring!

Sneeuwschoenwandelen in Pitztal

Het is altijd even wennen aan sneeuwschoenen.

Winter BBQ

Mijn bezoek aan Beieren en Tirol vliegt voorbij. Om in schoonheid af te sluiten, eet ik op mijn laatste avond in de Zirben Bäckerei. Dit restaurant ligt naast de Hochzeiger skilift, en serveert dagelijks verse koffie en gebak. Perfect voor een ontbijt voor je de piste op gaat, of voor een tussendoortje.

Maar op donderdag, en enkel tijdens de winter, organiseert men een winterbarbecue in de Zirben Bäckerei. Heel gezellig en dus heel populair. Terwijl je nog nageniet van je winterdag, krijg je bijzonder lekkere gerechtjes op je bord. Veel lekkerder dan je verwacht van een barbecue, en tot in de puntjes afgewerkt. Een absolute aanrader!

Hoe geraak je in Pitztal?

Hochzeiger, Pitztal, ligt ongeveer op een dag rijden van Nederland. Heel goed te doen met de auto. Maar Pitztal is ook heel bereikbaar met de trein vanuit Innsbruck. De Albergspoorlijn, die Innsbruck en Pitztal verbindt, is bovendien heel erg mooi. Een treinreis door het besneeuwde Tirol is een bijzondere ervaring. Innsbruck zelf is bereikbaar met de ICE of de ÖBB Nightjet.

Sneeuwschoenwandeling in Pitztal

Wandelen met zo’n uitzicht: heerlijk!

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>