De freeridehotspots van Tirol

Ski’s die bijna net zo breed zijn als snowboards, kleurige kleding van Gore-Tex, freeriders zijn vaak makkelijk te herkennen. In Tirol zijn ze overal te vinden tussen de Arlbergpass en het Pillerseetal. De mooiste off-piste stroken, lawine-checkpoints en tal van andere faciliteiten maken van Tirol een echte freeride-regio.

Freeriden op de Stubaier Gletscher

Skiën door de diepe sneeuw
Skiën en snowboarden in de diepe sneeuw is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het gevoel van verse sneeuw tot de knieën en afdalen door een ongerepte sneeuwdeken willen veel wintersporters een keer ervaren. Afhankelijk van je ervaring en vaardigheden kies je je route. Echte cracks maken sprongen over sneeuwophopingen om vervolgens weer op twee ski’s in de sneeuw te landen. Beginnende freeriders hebben genoeg aan een niet al te steile hellingen waar rustig kennis gemaakt kan worden met deze vorm van wintersport.

Safety first!
Kennis over de omstandigheden, een goede techniek, zelfkennis en conditie zijn vereist wanneer je je wilt gaan wagen aan freeriden. Wil je buiten de geprepareerde pistes gaan skiën dan is het verstandig om met een lokale gids op pad te gaan. Zij weten waar je veilig off-piste kunt skiën en waar je de mooiste tracks vindt. Natuurlijk kleven er altijd risico’s aan en daarom is een veiligheidsuitrusting onontbeerlijk. Freeriden doe je nooit zonder helm, lawinepieper, sonde en schep. Er zijn tegenwoordig veel speciale rugzakken op de markt voor outdoor sporten. Een goede tip voor als je gaat freeriden is om een rugzak te kopen met een airbag, deze biedt een goede bescherming bij een lawine.

Freeridestad van Tirol: Innsbruck
Als er één stad de naam freeride city heeft verdiend, dan is dat wel Innsbruck. Aan de rand van de stad zijn talloze off-piste gebieden te vinden: naast de Hafelekar, die freeriders met de Nordkettenbahn rechtstreeks vanuit het stadscentrum bereiken, liggen de powderhellingen van de skigebieden Axamer Lizum, Schlick2000 of de Stubaier Gletsjer op slechts één skibusrit.

Freeridehotspots Tirol
Bron foto’s: ©Stubaier Gletscher (Andre Schönherr) en ©Kitzbühel Tourismus

De freeridehotspots van Tirol
Buiten Innsbruck en de freeridegiganten Kitzbühel, St. Anton am Arlberg en Stubaier Gletsjer is in Tirol vooral het Pillerseetal een begrip. Hier valt bovendien de meeste sneeuw van Tirol! De Venet in het Tiroler Oberland is nog een echte insidertip onder freeriders. Veel liefhebbers van poedersneeuw laten dit gebied op weg naar de Arlberg ten onrechte links liggen. Iets bekender onder off-piste liefhebbers is het Alpbachtal en Wildschönau. Hier vind je met name rond de Kohlgrubenalm of bij het Markbachjoch in Niederau goede mogelijkheden om de eerste sporen door de diepe sneeuw te trekken.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>