(Off) pistehoppen in Tirol

Als je nog nooit op wintersport ​bent geweest, ​of zèlfs nog nooit in de Alpen​, ​dan kun je je er geen voorstelling bij maken. Ik heb dagenlang op internet gezocht naar een omschrijving van het gevoel wat je krijgt van een piste​. Of ​van het gevoel wat je krijgt als je om je heen kijkt en niets anders ziet dan sneeuw. Sneeuw in de straten, op de daken, op bergtoppen in de verte, in het dal, recht voor je neus en natuurlijk sneeuw op de piste.

Op ongeveer 1,5 uur rijafstand ten zuiden van München liggen Wildschönau en Alpbachtal, twee aan elkaar grenzende gebieden, die in 2012 hebben besloten hun gebieden te koppelen onder de naam SkiJuwel. Door deze twee gebieden te verbinden, met een gondel op de Schatzberg tussen de valleien van Alpbachtal en Wildschönau, is een gebied ontstaan dat breder is dan je 180° panoramafoto. Overal om je heen zie je witte bergtoppen en bossen met naaldbomen van tientallen meters hoog waar je met een gondel tussendoor sjeest.

Een dik pak verse poeder in Wildschönau

Er zijn 47 verschillende liften in het hele gebied

Ski Juwel is een gevarieerd skigebied dat veel te bieden heeft voor zowel beginners als ervaren snelheidsduivels. Er zijn bijna 50 liften en er is ruim 100 km aan pistes, meerdere blauwe halverwege de berg om te beginnen. Hier wordt in groepsverband of privé les gegeven. Ben je klaar voor een stapje hoger? Dan pak je de gondel naar de top en heb je keuze uit een tiental rode pistes en een aantal zwarte. Vanuit de gondel stap je in een reusachtig wit pretpark waar je echt alles voorbij ziet komen, van kinderen die net kunnen lopen en al in pflug-vorm de piste af kronkelen tot aan ver gevorderde snowboarders die hun 360°-draai al aardig onder de knie hebben.

Van beginnend tot ver gevorderd

De pistes zijn goed onderhouden, elke nacht worden de pistes opnieuw gestreken en waar nodig wordt er met het bronwater uit de bergen opnieuw sneeuw geneveld. In dit gebied begint het seizoen al in december, doordat er geen stenen liggen is er niet veel sneeuw nodig om dit gebied om te toveren in een goede piste. Het winterseizoen loopt in Ski Juwel tot april.

De pistes worden elke nacht opnieuw gestreken

Skiles voor beginners

Als beginner neem je natuurlijk les. De ski- of snowboardlessen worden hier voornamelijk verzorgd door lokale mensen die opgegroeid zijn in het gebied en de piste dus uit hun duimpje kennen. Veel locals die in de zomer koeien en schapen houden voor de bekende Tiroler kazen, verdienen in de winter bij als skileraar. Zo krijg ik berggeit Thomas die is opgegroeid in de Alpen. Hij geeft me snel een vertrouwd gevoel op de piste, wat het leren skiën een stuk makkelijker maakt. Het voornaamste doel van mijn 3-daagse skiles wordt niet hoe race ik zo snel mogelijk de berg af, maar hoe worden mijn ski’s en ik goede vrienden en zet ik volledig gecontroleerd en op techniek mijn afdaling in.

Op de ski’s achter de skileraar aan

Tijdens deze drie dagen neem ik op aanraden van Thomas 3 uur per dag les om vervolgens ‘s middags zelf te oefenen. Na een paar uur lang oefenen om mijn pizzapunt om te zetten in de parallelle skihouding terwijl ik mijn heupen en knieën naar de berg duw en mijn schouders naar het dal enzovoorts, nemen mijn hersenen niet veel meer op. Ik oefen nog 2 uur op mijn eigen tempo en vergeet vooral niet af en toe om mij heen te kijken en te genieten van mijn eerste keer Alpen. Over multitasken gesproken… tijd voor een biertje in het dal.

Tijd voor een biertje in het dal

Gastvrijheid

Wildschönau is een zonnig hoogdal aan de rand van de Kitzbüheler Alpen, waarin vier dorpen gelegen zijn. Het skigebied Alpbachtal bestaat uit 9 dorpen en 1 stadje. De bij elkaar gelegen dorpjes in het dal bieden jaarlijks aan zo’n 162.000 gasten onderdak. Overal heerst een ons-kent-ons dorpsgevoel. De meeste hotels en pensions zijn familiebedrijven. Gezamenlijk heeft men één doel, de gasten het zoveel mogelijk naar hun zin maken. Verblijf je graag dicht bij de piste? Dan zit je bijvoorbeeld in het Platzl hotel goed. Dit hotel ligt op zo’n 300 meter afstand van de gondel. Na een dagje piste duik je hier meteen de sauna in.

Kleinschalige hotels en een goede pistekaart bij de gondel

Ook in andere dorpen verder van de gondel zit je goed, want als je langer dan één nacht verblijft krijg je een Wildschönau-voordeelpas, of de Alpbachtal Seenland Card, bij verblijf in de Alpbachvallei. Met deze pas kun je gratis gebruik maken van een pendelbus van en naar gondel. Naast deze pendeldienst heb je ook voordelen als bijvoorbeeld gratis sneeuwschoenen huren, toegang tot het ‘Wörgler Wasserwelt’ zwemparadijs en met een gids de bergen in trekken, zeker een aanrader voor natuurliefhebbers.

Transport in het dal

Offpiste Freeriden

“Daar sta ik dan, bovenaan de rand van een afgrond en ik kijk naar mijn gids met de vraag; “meen je dit echt?”. Mijn gids Joe lacht en zegt dat het prima kan. Na een volledige briefing over reddingstechnieken en lawineherkenning nog even de lawinepieper testen en we zijn er klaar voor. Off we go!”

Voor wie de piste nu wel gezien heeft en iets meer uitdaging en spanning wil, is er het offpiste freeriden. Dat wil zeggen, buiten de begaande paden als eerste een spoor maken door het dikke pak met verse sneeuw. Geen piste, maar van steile hellingen afspringen en keihard naar beneden vliegen, dwars door de witte wildernis. Als dit je als muziek in de oren klinkt, dan is freeriden echt iets voor jou! Uiteraard ga je met een gids die het gebied uit zijn duimpje kent, want offpiste freeriden brengt enige gevaren met zich mee. Je krijgt dan ook eerst een volledige briefing over reddingstechnieken en de gevaren van het offpiste gebied. Zo is er bijvoorbeeld door het onbestendige Alpenweer extra lawinegevaar en wordt je de kennis bijgebracht hoe je lawinegevaar kunt herkennen.

Meer informatie over het SkiJuwel gebied en de activiteiten vind je op SkiJuwel.com en op de toeristeninformatie website Wildschoenau.com.

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>