Je zomervakantie is in aantocht en je hebt een huttentocht gepland in de Alpen. Naarmate je vakantie nadert verandert de weersvoorspelling. Wat eerst nog zon was, zijn nu donkere wolken met buien. Het ziet er naar uit dat deze tocht geen zonnige zomerwandeling wordt. Zal dit de pret bederven?

Ik ben uitgenodigd voor het wandelen van enkele etappes van de Ötztal Trek in Tirol, een prachtige huttentocht door de Oostenrijkse Alpen met bergtoppen van meer dan 3.000 meter. Omdat de weersvoorspelling niet veelbelovend is, zit er niets anders op dan de mentale detox aan te gaan en mij over te geven aan enkele elementen van de natuur waar ik normaal gesproken voor binnen zou blijven.

Ötztal trek

Markeringen tijdens de Ötztal trek

Ötztal Trek

De Ötztal Trek is een huttentocht van totaal 246 kilometer die onderverdeeld wordt in 22 etappes. Deze route begint in het kleine stadje Ötz en loopt van berghut naar berghut, bergop- en afwaarts over bergruggen en bergtoppen en eindigt uiteindelijk weer op het beginpunt in Ötz. Het is een hoog alpine route, dat betekent dat je je tijdens de route op hoogte begeeft en veel etappes gekwalificeerd zijn met een zware moeilijkheidsgraad. Een goede fysieke conditie en een goede voorbereiding is dan ook essentieel. Voor we van start gaan krijgen we eerst een korte briefing van een medewerker van het plaatselijke toerismebureau en bekijken we op de kaart hoe de huttentocht loopt en hoeveel hoogtemeters we kunnen verwachten. Na een stevige lunch met pasta zijn we klaar voor het avontuur en worden we bij het begin van het route afgezet.

Ötz - een vierdaagse van hut naar hut hiketrip naar het gebied Öztal

Vanuit Ötz kijken we uit op de bergen waar we doorheen gaan lopen

Dag 1  Ötz – Dortmunder Hütte

De route begint op een hoogte van 1.680 meter. Vandaag is een ‘makkie’, we eindigen bij de Dortmunder hut op 1.940 meter dus we hoeven niet veel te klimmen of dalen. Een perfecte eerste dag om de omgeving in ons op te nemen. Het weer valt reuze mee, de dreigende wolken boven ons hoofd houden het bij dreigen en het is eigenlijk perfect wandelweer. Af en toe trek ik een extra laag kleding aan en als we dan weer bergopwaarts lopen gooi ik weer een laagje uit.

Donkere luchten zorgen voor felle contrasten

Donkere luchten zorgen voor felle contrasten

Huttentocht Tirol - Koeien en Alpenklokjes

Koeien en Alpenklokjes bepalen het beeld in deze tijd van het jaar

Alpen Rapunzel

Een vlinder peuzelt aan een prachtige Alpen Rapunzel

De donkere luchten zorgen voor prachtige contrasten met het late voorjaarsgroen en de felgekleurde bloemen zoals die in deze tijd van het jaar door de Alpen heen verspreid in bloei staan. Ook het geluid van koeienbellen in de verte versterkt het échte Alpengevoel. De koeien die we passeren zijn ook helemaal niet bang en dat zorgt ervoor dat we af en toe moeten wijken voor een ruwe koeientong!

Oostenrijk Tirol

Lekker zo een koeientong!

De Dortmunder hut ligt niet heel idyllisch aan een doorgaande weg. Het uitzicht aan de andere zijde daarentegen is prachtig. We kijken vanuit het restaurant uit op het dal waar we net uit zijn komen wandelen. Onze regenkleding is getest door een korte regenbui en gelukkig hebben mijn wandelschoenen de regenbui ook doorstaan. Snel alles drogen, want de vooruitzichten lijken dramatisch en met een natte uitrusting beginnen maakt de zes uur durende tocht die ons op dag 2 te wachten staat er niet beter op. De rest van de dag vullen we, zoals alle gasten die na hun dagtocht in de hut arriveren, met relaxen in het restaurant.

hut hiketrip - berghut Tirol

Een sfeervolle met hout aangeklede berghut, zoals je ze verwacht in de Alpen

Wandelen met een ervaren berggids

Als je niet veel ervaring hebt met trektochten in een hooggebergte dan is het aan te raden om met een ervaren berggids op pad te gaan. De meeste berggidsen komen uit de regio en zijn bekend met het terrein en de paden in de bergen. Vanaf de Dortmunder hut wordt onze tocht moeilijker en om ons hierin te begeleiden sluit gids Ewald zich twee dagen bij ons aan. Ewald is een bekende berggids in de Ötztal regio waar hij ook is opgegroeid. Naast zijn werk als gids heeft hij ook een winkel met speciale uitrusting voor de bergen en zit hij bij het plaatselijke bergreddingsteam.

Berggids Ötztal Tirol

Een goede begeleiding door een ervaren berggids

Dag 2 Dortmunder Hütte – Schweinfurter Hütte

Op advies van onze gids beginnen we na het ontbijt van 7:00 uur meteen met lopen. Er komt een zware regenbui aan in de middag, dus vroeg beginnen betekent het langst droog blijven! De volgende hut ligt op een hoogte van 2.036 meter maar om deze te bereiken moeten we eerst de Finstertaler Scharte bergrug trotseren op een hoogte van bijna 2.800 meter. Een flinke klim dus.

Ötztal trek tweede etappe

De tweede etappe begint in een dal

Ötztal Trek - huttentocht Tirol

Laatste smeltwater van de vele sneeuw van afgelopen winter

Van de tien kilometer die we vandaag lopen bestaat de eerste acht kilometer uit een langzame stijging die begint in een groene weidevallei. Paarden grazen hier tussen overwoekerende rododendrons en er stroomt een riviertje met het laatste smeltwater. Na de vallei passeren we het Specher Finstertaler stuwmeer, wat met een oppervlakte van een vierkante kilometer en een diepte van 150 meter een grote bron van energie vormt voor de regio. Het doet me denken aan een groot gletsjermeer. Felblauw water en de omliggende bergtoppen die her en der nog besprenkeld zijn met sneeuw zorgen voor reflecterende plaatjes op het wateroppervlak.

Specher Finstertaler stuwmeer

Het Specher Finstertaler stuwmeer doet me denken aan een gletsjer meer

Specher Finstertaler stuwmeer

Mooi uitzicht op het Specher Finstertaler stuwmeer

Na het stuwmeer half rond te hebben gelopen gaat het pad kronkelend omhoog. We nemen de adembenemende uitzichten in ons op en dan laten we het meer achter ons. Maken kennis met een nieuw landschap dat bestaat uit grind, stenen en rotsblokken. We staan middenin een soort maanlandschap waar gletsjerijs vroeger de vlakte bedekte en de rosten heeft gevormd en geplaatst waar ze nu liggen. Enkele pioniers zoals mos en gras hebben zich gevestigd in het kale landschap.

Ötztal trek

Dit maanlandschap was vroeger bedekt met gletsjerijs

“Het is wel aan het regenen, maar na de opmerking van de gids dat we toch niet van suiker zijn, willen we onszelf niet laten kennen.”

Huttentocht Tirol – slecht weer

Zoals het slechte weer in Nederland nogal eens over kan waaien, blijft het in de bergen lekker hangen rond de bergtoppen. De weersvoorspelling klopt dan ook als een bus en rond de middag begint het met regenen. Tegen de middag bereiken we Finstertaler Scharte bergrug. Vanaf dit punt heb je op heldere dagen een panoramisch uitzicht op meerdere bergtoppen waaronder de Wildspitze, de hoogste berg van Tirol. Hier kunnen we kiezen, of meteen naar de hut of nog een zijweg naar de Kraspesspitze op bijna 3.000 meter hoogte. Omdat het nog vroeg is, besluiten we de zijweg in te slaan. Het is wel aan het regenen, maar na de opmerking van de gids dat we toch niet van suiker zijn, willen we onszelf niet laten kennen. Bovendien is een beetje afzien goed voor onze geest.

Finstertaler Scharte bergrug

Rond de middag arriveren we op de Finstertaler Scharte bergrug

Kraspesspitze Tirol

Onderweg naar de Kraspesspitze wordt het bikkelen door de sneeuw

Kraspesspitze

We zijn niet de enige bikkels die deze route lopen

Na tien minuten lopen verandert het landschap langzaam in een sneeuwvlakte. Normaal ligt er helemaal geen sneeuw in de zomer, maar door de strenge winter met veel neerslag is het langer blijven liggen. Dat maakt het nu gevaarlijker. De regen gaat maar door en als we over een bergkam lopen blaast de wind de regen nog harder tegen ons aan. Langzaam verandert de regen in sneeuw en nu wordt het een mentale test. Terug gaan is met de hele groep afhaken, doorgaan betekent nog natter en kouder worden, maar wel de top bereiken. Na een uur bereiken we dan toch de top. Ons doorzettingsvermogen wordt beloond en de euforie laat ons gevoel van onderkoeling als sneeuw voor de zon verdwijnen! Even een snelle snack, een schnaps van de gids en wat extra kleding aantrekken, en snel de daling ingezet. Na twee uur lang soppen in onze schoenen bereiken we de Schweinfurter hut.

Schweinfurter Hütte

Na twee uur dalen zien we de Schweinfurter hut liggen

Saamhorigheid in de hutten

In de berghutten hangt een hechte, gezellige sfeer. Iedereen die aan het eind van de dag arriveert heeft eenzelfde zware tocht afgelegd en schept een saamhorigheidsgevoel. Er wordt met elkaar gesproken over de tocht, uitrusting, kennis en alles wat daarbij komt kijken. Alle kleding wordt massaal opgehangen en gedroogd. De Schweinfurter hut ligt prachtig genesteld in een omgeving waar twee valleien samenkomen. Het is een ideale plek om uit te rusten en de Alpen omgeving in je op te nemen.

Schweinfurter Hütte

De Schweinfurter hut ligt in een panoramische omgeving

Dag 3 Schweinfurter Hütte – Längenfeld

Er is de hele nacht neerslag gevallen en als we ’s morgens vroeg uit het raam kijken zien we dat de sneeuwgrens nu aanzienlijk lager ligt dan de vorige avond. De derde etappe van de Ötztaltrek is de route van de Schweinfurter hut naar de Winnebachsee hut, maar onze gids vindt het geen goed idee om deze route te lopen. Er is zeker 20 tot 30 centimeter sneeuw gevallen en als we de tocht voortzetten hebben we zeker gaiters en handschoenen nodig om een paar uur door de sneeuw te kunnen lopen. Op zijn advies passen we de route aan en plannen we een lagere route via het dal richting Niederthai.

Sneeuw in Tirol

De volgende ochtend zien we hoeveel sneeuw er is gevallen

Niederthai

We kiezen een alternatieve route via het dal naar Niederthai

Het weer in het dal valt gelukkig mee en de regenkleding wordt al snel opgeborgen in onze backpack. Als we in Niederthai zijn aangekomen bekijken we opnieuw de kaart en de weersomstandigheden en hier besluiten we nog even terug naar hoogte te gaan voordat we de huttentocht afsluiten in Längenfeld.

Längenfeld

Uitzicht op het dal waar we zullen eindigen in Längenfeld

Längenfeld

Omdat het weer meevalt lopen we onderlangs de bomengrens naar onze eindbestemming

In de verte zien we Längenfeld, de eindbestemming van onze driedaagse huttentocht. En hoe kan je een natte huttentocht beter afsluiten dan een overnachting inclusief een hele dag sauna in het Aqua Dome Therme in Längenfeld, waar heilzame warmwaterbronnen lichaam en geest verwennen.

Aqua Dome

Aqua Dome is een perfecte afsluiting na dagenlang lopen

Tips om mee te nemen

Omdat je uiteraard niet meerdere dagen met 20 kilo op je rug wilt lopen, moet je goed kijken wat je mee neemt. Kies allereerst voor een lichtgewicht backpack met een passende regenhoes. Het is essentieel dat de inhoud van je backpack droog blijft! Met de volgende uitrusting zal je ongeveer op acht kilo uitkomen:
– Outdoor kleding
– Regenkleding (jas, broek en gaiters)
– Handschoenen en eventueel nekwarmer
– Lakenzak en microvezel handdoek
– Wandelstok
– Enkelhoge bergschoenen
– Snacks waar je lang op kunt teren, bijvoorbeeld eiwitrepen
– Drinkwaterfles 1 L.
– EHBO kit met o.a. blarenpleisters
– Mobiele telefoon en powerbank
– Zonnebrandcrème
– Contant geld voor in de berghutten

Huttentocht Tirol – goed voorbereid op reis?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ötztal Tourismus heeft een website ontwikkeld voor toeristen, waar de hele tocht staat omschreven. Je kunt hier per etappe de route bekijken en GPX bestanden downloaden. De app die bij deze website hoort is zeker het downloaden waard. Het helpt je bij een goede voorbereiding van je tocht en je vindt er ook de actuele weersvoorspelling. Zoek je nog een goede navigatie app voor op je telefoon? Onze gids werkt met BergFex. Deze app heeft hele gedetailleerde kaarten met aanvullende informatie per wandeltocht!

 

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>