Vrije natuur in Tirol

"Er wacht een mooie zomer op je. Onze claim is “Het gaat bergopwaarts“. Tirol biedt de ideale omgeving voor een veilige en afwisselende zomervakantie vol natuur, indrukwekkende landschappen en culinaire hoogstandjes. Je volgende Tiroolse gerecht gemaakt van lokale producten zal nooit ver weg zijn."

Reishonger spreekt met Stephan Nagl, marketingmanager Nederland van het Tirol Tourist Board. Stephan Nagl woont in Pertisau aan de Achensee, in Tirol (Oostenrijk). Een pittoresk dorpje dat dient als toegangspoort tot drie licht stijgende valleien die leiden naar de steile rotswanden van het Karwendel-gebergte. Hij houdt van reizen, mountainbiken, hiken, skiën, voetbal en tennis. Van goed eten en goede koffie. En sinds de laatste weken ook van racefietsen. In plaats van een geplande reis naar Japan in april heeft hij genoten van zijn lockdown-vakantie, thuis in de Achensee regio. Elke dag prijsde hij zich gelukkig dat hij op zo’n mooie plek woont. 😊

Pertisau aan de Achensee

Pertisau aan de Achensee

Stephan geeft antwoord op al onze vragen over de coronasituatie in Tirol. Over het abrupte einde van het wintersportseizoen 2019/2020, hoe het coronavirus is aangepakt, waarom Tirol zo’n mooie bestemming is en wat jou als vakantieganger nou eigenlijk te wachten staat als je deze zomer naar het hart van de Alpen op vakantie gaat. Heb je na het lezen nog vragen? Stel ze gerust onderaan het artikel.

Hoe is de situatie in Tirol geweest sinds de corona-uitbraak?

Oostenrijk heeft vergaande maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 13 en 19 maart volgden de maatregelen elkaar heel snel op. Zo werden op 13 maart de eerste gebieden (het Paznauntal -See, Kappl, Ischgl, Galtür- en St. Anton) in quarantaine gezet en golden vanaf 15 maart extra maatregelen in heel Tirol. Niemand in Tirol mocht meer de deur uit, alleen voor werk, boodschappen, om naar de apotheek of dokter te gaan, geld op te nemen of een kleine wandeling te maken. Vanaf 16 maart gold een complete lockdown voor heel Oostenrijk en op 19 maart werd Tirol zelf geïsoleerd van de buurstaten en deelstaten en ook ging elk dorp in Tirol in isolatie. Toeristen mochten nog wel naar huis, maar inwoners mochten hun dorp niet verlaten en niemand van buitenaf mocht het gebied betreden. Scholen werden gesloten, net als musea en skistations. Speeltuinen, sportgelegenheden en restaurants moesten volledig dicht. Het openbare leven in Oostenrijk werd een tijdje zo goed als plat gelegd, volledige regio’s werden geïsoleerd. Alles om het virus in te dammen. Er is sprake van een stapsgewijze versoepeling sinds 14 april.

Wat wordt verwacht met betrekking tot een mogelijke afbouw van de maatregelen?

“In Tirol zijn de meeste maatregelen al afgeschaft. Onze grenzen, hotels en restaurants zijn open, net als de recreatievoorzieningen. Ook zijn de regels om gezichtsmaskers te dragen versoepeld; het is alleen verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. En wanneer de veiligheidsruimte niet kan worden gegarandeerd. De plicht een mondkapje te dragen als je in de gastronomie werkt (voor bedienend personeel) is per 1 juli komen te vervallen. Niettemin staat veiligheid voorop en daarom garanderen wij onze gasten de hoogste veiligheids- en hygiënische normen. Onze hotels, restaurants en recreatievoorzieningen hebben veel individuele maatregelen genomen om het risico op besmetting te minimaliseren. Daarnaast is de overheid begonnen met coronatests voor werknemers in de toeristische branche.”

Naar Tirol deze zomer - Zugspitz Arena

Hoe zwaar is de reisindustrie getroffen en hoe belangrijk is vroegtijdige heropening van toerisme?

Het vroegtijdig einde van het skiseizoen heeft ervoor gezorgd dat de toeristische economie in Tirol zo goed als stilgevallen is. Het omzetverlies is natuurlijk enorm. Stephan licht het toe: “Tirol is de meest bezochte deelstaat van Oostenrijk. In Tirol wordt elke derde euro direct of indirect verdiend door toerisme. In 2019 werkten zo’n 56.000 mensen in het toerisme, wat zo’n 8,4 miljard euro opbracht. De bruto toegevoegde waarde vanuit het toerisme in Tirol bedraagt ​​ongeveer 4,5 miljard euro. Van november tot april hadden we een daling van het aantal aankomsten met ongeveer 20% en ongeveer 16,6% minder overnachtingen. Voor winter 2019/20 betekent dit 1,2 miljoen minder aankomsten en 4,6 miljoen minder overnachtingen dan het jaar ervoor. Volgens berekeningen van het Management Center Innsbruck (MCI Tourismus) zal de toeristische consumptie in Tirol tussen november 2019 en november 2020 met ongeveer € 4 à 5 miljard afnemen.”

“We zijn dan ook heel blij dat eindelijk de meeste Europese grenzen weer open zijn en we met veel positieve vibes opnieuw kunnen beginnen. We zijn al begonnen met onze zomercampagne “Es geht Bergauf” (NL: “Het gaat bergopwaarts”) en zijn erg blij om onze gasten weer in Tirol te verwelkomen.”

Zijn er creatieve/interessante initiatieven ontstaan tijdens de lockdown?

“Tijdens de lockdown hebben we ons gefocust op het in contact blijven met iedereen die Tirol een warm hart toedraagt. Van een recept voor Kaiserschmarnn tot een jodelworkhop en fitnesstips. Het Tirol Tourist Board produceerde en publiceerde samen met 18 Tiroolse musici een videoclip om iedereen die thuisblijft en degenen die in vitale sectoren werken, te bedanken. De video was erg populair en de clip werd meer dan 1 miljoen keer bekeken. Maar er waren ook verschillende creatieve initiatieven van onze hotels zoals online kooklessen, workout tutorials, huiskamerconcerten of online yogacursussen. Kortom: iedereen probeerde het beste uit de situatie te halen en in contact te blijven met onze gasten uit binnen- en buitenland.”

Steenbokken in National Park Hohe Tauern

Steenbokken in Nationaal Park Hohe Tauern

“De onderwerpen natuur, bergen, streekvoedsel etc. hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. En deze trend wordt momenteel versterkt. Ongeveer 47% van onze gasten noemt hun verblijf een natuurvakantie. Met zijn alpine landschap biedt Tirol de perfecte omgeving voor die behoeften. Bijvoorbeeld in de vijf natuurparken en het nationaal park Hohe Tauern, waar je de rijke biodiversiteit, de hoogste toppen en een van Europa’s laatste wilde rivieren kunt verkennen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van het brede aanbod dat de Tiroolse natuur biedt. Ook je volgende Tiroolse gerecht gemaakt van lokale producten zal nooit ver weg zijn.”

Kühtai - heerlijk genieten deze zomer in Tirol

Kühtai – heerlijk genieten deze zomer in Tirol

Hoe beïnvloeden de COVID-19 restricties het vakantiegevoel?

“Sinds 4 juni zijn de grenzen van Tirol met Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein weer open en per 16 juni zijn de Oostenrijkse grenzen zonder beperkingen voor 31 landen heropend. Dit betekent dat de situatie hetzelfde is als vóór de opkomst van Covid-19: reizigers hoeven geen negatieve PCR-test te presenteren of in quarantaine te gaan om Oostenrijk binnen te komen.”

“We zijn erg blij om te zien dat het reisadvies uit Nederland voor Oostenrijk op 16 juni ‘geel’ is geworden, wat betekent dat een vakantie naar Tirol officieel weer is toegestaan ​​en dat er geen beperkingen zijn voor Nederlandse reizigers bij het binnenkomen en verlaten van Tirol.”

“We wachten met smart op onze gasten met onze typische gastvrijheid, onze prachtige berglandschappen en meren en een breed scala aan activiteiten. Er is een speciale website gemaakt met een uitgebreid en actueel overzicht van de belangrijkste vragen en antwoorden met betrekking tot het coronavirus in Tirol. Inclusief diverse maatregelen om iedereen een veilige en gezonde reis te bieden.”

Wordt er gewerkt aan spreiding van toeristen?

“Vanwege de resterende reisbeperkingen vanuit verre landen en veiligheidsrichtlijnen verwachten we dit jaar minder gasten. Daarom denken we niet dat er veel behoefte is aan bezoekersspreiding.”

Engalm Tirol

Engalm – rust, ruimte en natuur in Tirol © Agrargemeinschaft Engalm

Wat staat reizigers precies te wachten?

“Over het algemeen zijn onze terrassen, restaurants, winkels en recreatieve voorzieningen open. Er is voor gasten ook geen plicht tot het dragen van mondkapjes – dus je kunt die plaatsen zoals gewoonlijk bezoeken. Maar we raden aan om van tevoren te reserveren bij een bezoek aan een restaurant. Vrijetijdsvoorzieningen, kabelbanen, zwembaden, dierentuinen en toeristische attracties mogen ook weer open.”

Stephan vervolgt: “We nemen veiligheid echter nog steeds zeer serieus, dus er zullen verschillende richtlijnen zijn in onze toeristische accommodaties, zoals de minimale afstand van één meter of preventieschermen van plexiglas bij de receptie. Het merendeel van onze accommodaties is open, maar we kunnen niet precies zeggen of ze op volle capaciteit draaien. Voor exacte details adviseren we je de individuele hotels rechtstreeks te bellen.”

“Het is nog steeds erg belangrijk dat iedereen de resterende regels volgt – of het nu gaat om de lokale bevolking of gasten. Dat betekent: geen grote evenementen, de veiligheidsafstand op openbare plaatsen bewaren en het gezichtsmasker dragen op de paar plekken waar het nog nodig is. Als we allemaal samen helpen, is er niets dat je ervan weerhoudt een geweldige tijd in Tirol door te brengen.”

Erlanger Hütte Ötztal

Erlanger Hütte (Ötztal)

Heb jij nog tips voor wie Tirol deze zomer bezoekt?

“Ontdek Tirol met al je zintuigen! Frisse lucht en water, natuur, bergen, meren, wandelen, fietsen, (e-)mountainbiken, rotsklimmen, watersport, geschiedenis, tradities. Er wachten zoveel verschillende activiteiten en sporten op je! En, altijd belangrijk op vakantie: haal diep adem, ontspan en geniet! Van de Tiroler lokale gerechten en gastvrijheid. In een berghut wacht een Kaiserschmarrn op jou en je dierbaren!”

Stephan sluit af met de mooie woorden: “Ontspannen staat in Tirol op nummer één. Waarden als natuur, vrijheid en gezondheid zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Tirol belichaamt deze waarden op een ideale manier.”

Lechtal, Lechtaler Höhenweg, Steinsee ©Tirol Werburg

Rust en ruimte in Lechtal, Lechtaler Höhenweg, Steinsee

Foto’s: ©Tirol Werburg

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>