Tante Frieda woont in Tirol

994636_432770226845246_719763431_n
In het Oostenrijkse stadje Rattenberg vind je een geweldig winkeltje: Tante Frieda. Hier koop je vintage geïnspireerde jurkjes, grappige oorbelletjes en homemade lekkers. Dit winkeltje is van de Nederlandse Naomi.

Naomi is een heerlijk flamboyante dame. Ze ontvangt me in haar winkeltje in de hoofdstraat van dit kleine stadje. Het op het eerste zicht snuisterwinkeltje is een ware schatkamer. Ik neem mijn tijd om rond te kijken voor ik mijn vragen stel. Het is niet moeilijk om verliefd te worden op de spulletjes ze verkoopt.

DSC06674
Naomi, jij bent een Nederlandse in Duitsland. Hoe ben je hier terecht gekomen?

In Nederland was ik zwemster. Op mijn 17e blokkeerde een blessure mijn zwemcarrière. Ik begon te reizen en kwam ik in Oostenrijk terecht. Het leven is hier zo anders dan in Nederland en ik bleef. Later leerde ik mijn echtgenoot kennen en kwam er onze dochter.

Was de taal een barrière om hier te wonen?
Wel, ik sprak enkel schoolduits. Ik had het dus erg moeilijk in het begin, vooral met de plaatselijke dialecten. Maar oefening baart kunst en intussen spreek ik vloeiend Duits, zelfs in het dialect. Echte Oostenrijkers horen wel dat ik Nederlandse ben, dat ik een klein accent heb.

Vertel eens wat over jouw winkeltje?
Mijn man en ik hebben een fruitbedrijf. Ik experimenteer graag met smaken en zo ontstonden onze jams, chutneys en likeuren. Ik vond dit pand en opende een winkeltje. Maar de jams nemen maar half de ruimte in. En dus zocht ik naar leuke retro kledij die ik ook wilde verkopen. Jurkjes, schoenen en klein decoratief meubilair. Soms werk ik zelfs samen met plaatselijke kunstenaars. Dan verkoop ik hun juweeltjes of vilten popjes. Zolang het maar vrolijk en mooi is.

DSC06688
De jams hebben een paar bijzonder smaken, zoals braambessen-limoengras, aardbei-chocolade en bosbes-vanille.

Ja, ik hou er wel van om eens iets nieuws te proberen. Ik experimenteer wat tot ik een leuke smakencombinatie heb gevonden. Ik maak de producten allemaal zelf, en dat geeft me de vrijheid de smaken zelf uit te zoeken.

Dank je, Naomi.

DSC06681
Naomi’s winkeltje is een must see wanneer je Rattenberg bezoekt. Het is wel zo eerlijk om je te waarschuwen dat je wellicht niet zal kunnen weerstaan aan de jurkjes en jams. Ik ging zelf naar huis met een potje braambessen-limoengras jam. Intussen is het potje half leeg en heeft iedereen in mijn huishouden het bevel gekregen met zijn vingers van mijn heerlijke jam te blijven.

DSC06685
Je kan het fruitbedrijf en het winkeltje volgen op hun facebookpagina.

Jammer genoeg horen we net dat Naomi haar winkeltje Tante Frieda heeft gesloten. Haar producten zullen via andere kanalen te koop worden aangeboden. Hou haar facebook in het oog, want de lekkere jams zijn een perfect souvenir.

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>