Mountainbiken in Luxemburg

Het kost je slechts een uurtje om Luxemburg van noord naar zuid te doorkruisen. Dat Luxemburg veel meer is dan alleen een tussenstopje om de tank met paar euro’s voordeel vol te gooien hebben we al eerder ervaren. Dat het tevens een paradijs voor mountainbikers is wisten we nog niet. Waar een klein land groot in kan zijn.

In vogelvlucht

Oké, het is misschien wat chique om het vliegtuig naar Luxemburg te nemen. Een dik half uur nadat je in de wolken hangt heb je weer vaste grond onder de voeten. Bij onbewolkt weer is het een leuke vlucht op beperkte hoogte over ons land en dat van de zuiderburen. Rotterdam, de Zeelandbrug, Antwerpen vanuit vogelperspectief. Ook zie je de diversiteit in landschap van Luxemburg van bovenaf. Het noorden, dat nog onderdeel van de Ardennen uitmaakt, met haar beboste bergen, heuvels en rivierdalen. En het zuiden dat wat heuvelachtiger, maar minder ruig is.

Vliegen naar Luxemburg

Met het vliegtuig naar Luxemburg

Het is bijna aardrijkskunde les in de praktijk op deze kruishoogte

Huren of meenemen

Hét nadeel van vliegen is dat het erg kostbaar is om je eigen mountainbike mee te nemen. Niet onoverkomelijk. Hier vind je bijna geen bikes in de verhuur met een slag in het achterwiel, een knetterende derailleur of een weigerende voorvork. Gewoon goede kwaliteit. Enkele bikeshops doen zelfs dienst als teststation. Je kunt dan zelfs het nieuwste materiaal huren.

Mountainbiken in Luxemburg

We kregen de beschikking over de 2017 modellen van Scott


Mountainbiken in Luxemburg

‘Of we weten waar het begin van de route is?’. Verbaasd kijkt de agent van onder zijn zwarte pet me aan. ‘Eh, ik ga het navragen’, klinkt het vriendelijk. Hij rent een trap op en komt na ongeveer tien minuten terug. Gedegen politie onderzoek heeft uitgewezen dat net voor binnenkomst van Bavigne een smalle asfaltweg links omhoog moet worden genomen. Het hele kantoor heeft zich inmiddels bij de balie verzameld. Tien ogen kijken ons aandachtig aan. We bedanken ze vriendelijk en gaan op pad, om te ontdekken dat een klein wit bordje met een groene driehoek daadwerkelijk wijst naar het pad omhoog.

De route leidt over karrensporen langs uitgestrekte velden en mooie vergezichten. Dan weer door een dicht begroeide bospassage. Tussen de tientallen meters hoge slanke dennenbomen zoeken de zonnestralen hun weg naar de grond. Uitdagende hoogteverschillen en mooie lange stukken langs het glinsterende meer maken het een noemenswaardige route.

Mountainbiken in Luxemburg

Af en toe een stukje verhard naar beneden


Mountainbiken in Luxemburg

Of weer eens over een brug


Mountainbiken in Luxemburg: Boven-Sûre

Een rustmomentje bij het meer

Rust en ruimte

Voor onze eerste tocht namen we als uitvalsbasis het noordelijk gelegen dorpje Lutzhausen, grenzend aan het uitgestrekte meer van de Boven-Sûre, dat bekend staat om haar watersport mogelijkheden. De helft van Lutzhausen bestaat uit de jeugdherberg. Niet uitsluitend een onderkomen voor jeugd overigens, de naam klinkt wat misleidend. In Luxemburg is de jeugdherberg vooral een nette en betaalbare accommodatie. Geen hotel, maar voor nog geen vijfentwintig euro per nacht is daar de prijs/ kwaliteit ook na. In de kelder is een veilige en droge stalling voor het materiaal.

Jeugdherberg Lutzhausen

Het hoofdgebouw van de jeugdherberg in Lutzhausen


Fietsbrug Lutzhausen

Dwars over het meer leidt de fietsbrug je naar de eerste uitdagende trails

Monsterlijk

Nog een laatste rondje vroeg in de ochtend, voordat we naar het zuiden vertrekken. Het meer oogt mysterieus op dit vroege uur. Alsof ieder moment een angstaanjagend schepsel omringd door nevel uit het water kan rijzen.  Het wateroppervlak blijft echter spiegelglad als we nog een rondje om het meer cirkelen.

meer van de Boven-Sûre

Net na zonsopgang oogt het meer uitermate mysterieus

Langs de mijnen

Tijd voor de volgende route. Erg handig. Het voorwiel door de haak en de mountainbike gaat zo mee in de trein. We gaan per spoor naar het zuiden van het land, richting Esch-sur-Alzette. Het domein van de mijnen. Met name ijzererts werd hier aan de aarde onttrokken. Nadat de productie meer dan dertig jaar geleden werd beëindigd heeft de natuur het gebied weer tot zich genomen. Ondertussen is de zogenaamde ‘Red Rock’ een speeltuin voor bikers geworden. Het industriële karakter is op een bescheiden wijze bewaard gebleven. Spoorbielzen zijn singletracks geworden. Je passeert restanten uit het verleden zoals oude installaties en metalen bruggen.

Mountainbiken in Luxemburg

Fietsen langs herinneringen uit een lange vergane tijd


Red Rock Luxemburg

Vanaf de omringende heuvels heb je een mooi uitzicht op de groeve


Bikepark

Gids Gregory speelt met de afdalingen en schansen op het bikepark

Best uitdagend is deze dertig kilometer lange route, die deels langs de grens met Frankrijk loopt. Pittige afdalingen, steile klimmetjes en vooral veel natuurlijke obstakels. Stenen, door pruttelende riviertjes en onder bruggen door. Alle elementen zitten erin. Een voormalige groeve is tot een heus bikepark verworden met meerdere natuurlijke springschansen voor de gevorderde biker. Ook als je nog wat minder vaardig op de fiets bent is de route goed te voltooien. Halverwege geen zin meer? Dan fiets je gewoon richting het dichtstbijzijnde station en pak je de trein terug. Luxemburg-stad is iets meer dan twintig minuutjes en daarmee een prima plek om te overnachten.

Mountainbike in trein

Superhandig, de mountainbike kan gewoon mee in de trein

Zeven kastelen

Omringd door langgerekte weiden en heuvelachtige wouden staan zeven kastelen in de vallei van Eisch. Zowel wandel- als fietsroutes verbinden de kastelen, variërend in een staat van puntgaaf tot ruïne, met elkaar. Een officiële mountainbikeroute is hier niet, toch zijn er mogelijkheden genoeg om onverhard, met natuurlijk het nodige hoogteverschil, van kasteel naar kasteel te fietsen. Zie je het niet zitten om zelf de weg te moeten zoeken? Dat kan wat lastig zijn. Er zijn echter mountainbikegidsen in de regio die je zo op sleeptouw meenemen en je de mooiste plekjes laten zien.

Kasteel van Ansembourg

Het Kasteel van Ansembourg is één van de kastelen die je in de vallei passeert


Zeven kastelen route Luxemburg

Soms is het balanceren op smalle plankjes om aan de overkant te geraken

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>