Mini roadtrip door Luxemburg

Luxemburg wordt vaak een beetje vergeten als reisbestemming, maar dat is onterecht. Het land heeft absoluut zijn charmes en vooral in de herfst vanwege de prachtige herfstkleuren die te zien zijn in de bossen… I love it! Ontdek de leukste plekken in Luxemburg!

In mijn studentenleventje heb ik gelukkig nog recht op een weekje herfstvakantie en dat was het goede moment om er even tussenuit te gaan. Ik besloot om drie dagen op roadtrip door Luxemburg te gaan en kijken wat er op mijn pad kwam. Al had ik wel de hoofdstad op mijn lijstje staan.

Dag 1: Vianden

Vianden is echt een sprookjesstad met het kasteel op de heuvel. Het stadje ligt in het noordoosten van het land, op de grens met Duitsland, en trekt jaarlijks veel toeristen. In de Romeinse tijd was de stad een castellum (Romeins fort) en kwam later in handen van de familie Van Nassau.

Het kasteel in Vianden in Luxemburg

Het beroemde kasteel op de heuvel in het sprookjesachtige Vianden

Ik bezocht het beroemde kasteel in Vianden, wat echt een eye-catcher is. Het is een onwijs mooi kasteel en zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is alleen lastig om informatie te ontvangen als je in het kasteel bent, want alles staat in het Duits en Frans. Ik spreek wel een beetje Frans, maar ik vond het wel erg lastig om te begrijpen wat er precies stond. Je kunt er voor kiezen om een audio-guide te nemen (kost je 2 euro), maar dat doe ik eigenlijk nooit. De entree voor het kasteel is 6 euro.

Een kamer in het kasteel van Vianden in Luxemburg

Een kamer in het kasteel van Vianden

Nadat ik het kasteel bezocht had, ging ik lunchen bij een typische Luxemburgse bakker en liep ik nog wat rond in het schattige sprookjesstadje.

De straten van Vianden in Luxemburg

De straten van Vianden

Dag 2: Luxemburg Stad

De hoofdstad stond al een tijdje op mijn lijstje en eindelijk ging ik er naartoe. Het is een kleine hoofdstad met maar ongeveer 115.000 inwoners(!). Ook al is het een kleine stad, het is wel een van de rijkste en belangrijkste steden van Europa, vooral in de financiële sector. Tegelijkertijd is Luxemburg samen met Brussel, Frankfurt en Straatsburg een van de belangrijkste vestigingsplaatsen van Europese instituties.

De beroemde Adolfsbrug in Luxemburg

De beroemde Adolfsbrug

Wat ik erg verwarrend vind is dat er soms iets in het Frans is aangegeven en soms iets in het Duits. De bevolking spreekt over het algemeen weinig tot geen Engels. Dat zorgde soms voor communicatieproblemen, aangezien ik totaal geen Duits spreek.

Prachtige herfstkleuren in Luxemburg Stad

De prachtige herfstkleuren in de hoofdstad

Ik had niet echt een plan met dingen die ik wilde bezoeken in de hoofdstad, dus ik liep wat rond. Wel wilde ik graag op de Adolfsbrug lopen, want vanuit een bepaald punt heb je een goed uitzicht over de stad. De stad lijkt totaal niet op een hoofdstad, want het is er ontzettend rustig. Dat komt natuurlijk omdat het zo’n klein landje is. Het is overigens maar drie uurtjes rijden vanuit Nederland!

De Adolfsbrug in Luxemburg

De Adolfsbrug

Dag 3: Esch-sur-Sûre

De laatste dag van mijn mini roadtrip breng ik door in Esch-sur-Sûre, een mooi plaatsje in het noordwesten van Luxemburg. Esch-sur-Sûre heeft een oppervlakte van ruim 50 vierkante kilometer en een kleine 300 inwoners. Het is een klein schattig plaatsje met weinig huizen, verscholen tussen de bergen, omringd door bossen en de rivier de Sûre. Er is niet veel te beleven, maar als je toch in de buurt bent, is het een leuk plaatsje om te bezoeken! Het is er erg rustig en je ziet er bijna niemand. Trek vooral de natuur in; wandelen, mountainbiken of op een paard. Ik kwam een trap tegen die mij naar de bekende ruïne uit de tiende eeuw leidde. Bovenop de heuvel had ik een waanzinnig mooi uitzicht over het prachtige Luxemburgse landschap met de herfstkleuren.

De weg naar de ruïne van Esch-sur-Sure

De weg naar de ruïne

Bovenop de heuvel bij de ruïne kwam er een einde aan mijn mini roadtrip door het mooie Luxemburg en ging ik weer richting Nederland. Luxemburg is een mooi land om te bezoeken en vooral in de herfst. Mocht ik ooit weer in Luxemburg komen, dan wil ik gaan als er sneeuw ligt. Dat levert zeker mooie plaatjes op!

Tekst en foto’s: Joëlle ‘t Jong

De ruïne van Esch-sur-Sûre in Luxemburg

De burchtruïne van Esch-sur-Sûre

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>