Vanwege vertraagde treinen en ook een vleugje onoplettendheid van mezelf arriveer ik 2 uur later dan gepland in de hoofdstad van het op een na kleinste land van de EU; Luxemburg! De trein heeft me door Nederland en België gebracht, door steeds mooiere landschappen. Ik had weinig beeld bij dit kleine landje, maar dat is na een weekend meer dan veranderd!

De stad Luxemburg

Zoals in de trein al zichtbaar werd bezit Luxemburg over prachtige, soms golvende, soms echt bergachtige landschappen. Maar laten we beginnen bij de hoofdstad Luxemburg zelf. Luxemburg barst van de cultuur en mijn reis naar Luxemburg staat in het teken van UNESCO werelderfgoed. Heel het oude centrum van Luxemburg staat in de lijst. Tijdens een rondleiding door de stad is merkbaar dat er veel vernietigd is in de tweede wereldoorlog, omdat alle gebouwen er relatief nieuw uitzien. Alles is mooi hersteld en er zijn ook spannende ondergrondse gangen om te verkennen. Ik bezoek het museum voor moderne kunst in Kirchberg.  Kirchberg is in tegenstelling tot de rest van de stad een supermoderne strakke wijk, een lust voor het oog voor architectuurliefhebbers. Het museum voor moderne kunst is heerlijk als je een beetje artistiek bent aangelegd. Ik maak mijn eigen kunst, bekijk kunst via foto’s, schilderijen, film en voorwerpen.

Luxemburg: een klein land, veel te bieden

Prachtig uitzicht midden in de stad

Musée d'Art Moderne Grand-Duc Jean of MUDAM

Mijn eigen kunst maken in het museum van moderne kunst

Het land Luxemburg

Kennen je het diorama in de Efteling? Dat is waar Luxemburg me aan deed denken. De landschappen met sprookjesachtige kastelen, treinen die over hoge rails rijden en ik geloof zeker dat er ergens nog schattige kabelbaantjes zijn. Mijn eerste indruk is dat Luxemburg goed verzorgd en schoon is. Met een auto kom je overal, met OV kom je bijna overal. Ik had geen idee dat Luxemburg een eigen taal heeft; Luxemburgs! Een grappig taaltje, wat bekend klinkt, maar wat je toch totaal niet kunt verstaan. Daarnaast spreekt praktisch iedereen ook zowel Frans als Duits. Dus je bent als Luxemburger standaard 3-talig opgevoed en daarbij spreken velen ook aardig Engels, respect! Luxemburg is geen koninkrijk; te klein voor een koning vertelt een gids ons terwijl we langs het parlementsgebouw lopen. Luxemburg heeft daarentegen een groothertog, welke erg populair is onder het volk.


groothertog Luxemburg

De Luxemburgers houden van hun royalty

Geraakt door fotografie

Een uitstapje uit de hoofdstad brengt me naar het kleine dorpje Clervaux. Daar ligt een kasteel met een hele bijzondere tentoonstelling.. Namelijk de fototentoonstelling ‘Family of man’. Ik had totaal geen idee of ik een fototentoonstelling eigenlijk wel leuk zou vinden, maar dit bleek het onverwachte hoogtepunt van mijn reis te zijn. In de jaren 50 is dit project gestart door de in Luxemburg geboren Edward Steichen, die in die tijd directeur van de fotoafdeling van het MOMA (Museum Of Modern Art) in New York was. Hij wilde met deze tentoonstelling een gemeenschappelijkheid laten zien van ALLE mensen. De mens in de meest brede zin staat dan ook centraal in de tentoonstelling. Mensen die lief hebben, mensen die verdriet hebben, mensen die werken, dansen, genieten, huilen, spelen. Ik had niet verwacht zo ontroerd te kunnen raken van stilstaand beeld.. Ik heb mezelf erop betrapt mee te moeten lachen met de vrolijke foto’s en emotioneel te worden van de verdrietige of ontroerende foto’s (als ik niet met een groep was had ik het op een huilen gezet).

fototentoonstelling Family of man, Cleraux

Geen woorden nodig

Cleraux

Cleraux

Culinair Luxemburg

Wanneer ik vraag waar de Luxemburgse keuken bekend om staat is het antwoord kort en krachtig.. ‘vlees!’. En toch weet ik me als vegetariër prima te redden gedurende het weekend. Veel kaas (o.a. gebakken camembert is een lokale specialiteit) en voor de zoete trek is er ook genoeg; gebakjes, koekjes en chocola. Er is een grote verscheidenheid aan lokale bieren, wijnen en champagnes. De Luxemburgers houden volgens mij echt van uitgebreid en lekker dineren, dus ik voelde me helemaal thuis. Iedere zaterdag en woensdag is er een markt op het Guillaume II-plein met lokale producten; honing, wijnen, kaasjes, verse groenten en fruit.

Lokale markt

Lokale markt

gefrituurde camembert

Heerlijk gefrituurde camembert

Luxemburg is prima te bereiken met de trein via België of Duitsland (aanrader vanwege de mooie landschappen!) of met het vliegtuig vanaf Amsterdam ( er zijn echter geen echte lowbudget opties). Helemaal ideaal is natuurlijk als je een auto hebt. Luxemburg is een ideale tussenstop als je op weg bent naar waar dan ook in Europa of voor een romantisch, actief, culinair of cultureel weekendje weg! Check hier voor actuele hotelprijzen bij onze partner Booking.com.

Tekst en foto’s: Jessica Groenestijn

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>