De Mullerthal is het Zwitserland van Luxemburg

Klein Zwitserland wordt de regio liefkozend genoemd. Niet zozeer vanwege de hoge bergen. Want die zijn er niet. Het zijn maar heuvels. De rotsformaties daarentegen doen wel erg aan Zwitserland denken. Ze tekenen het landschap van de Mullerthal.

Trek je wandelschoenen aan

De regio Mullerthal ligt in het oosten van Luxemburg en grenst aan Duitsland. Op een halfuurtje rijden van hoofdstad Luxemburg Stad. Een outdoor paradijs binnen handbereik. Vooral de Mullerthal trail geniet internationale bekendheid. Deze wandeling over 112 kilometer wordt doorgaans in drie etappes afgelegd en toont het gevarieerde landschap van de regio dat uit meer dan alleen rotsen bestaat.

Vier andere wandelingen gelden als de extra routes. Eén daarvan is een leuke kennismaking met hiken in de Mullerthal en is bovendien geschikt voor kinderen. Naast het oude treinstation van het lieftallige plaatsje Bech bevindt zich het startpunt van een 5,5 kilometer lange wandeling. Educatief is het ook nog eens. Kinderen leren over dierensporen, soorten hout en insecten. De route loopt door bossen, langs weilanden en over karrensporen. De laatste paar honderd meter gaan dwars door een statige tunnel met een onvervalste echo.

Wandelen in Mullerthal
Mullerthal Trail
Kinderwandeling in Luxemburg
Wandelttocht voor kinderen
Op het spoor van Charly
Wandelen in Mullerthal

Mountainbiken op hoog niveau

Op de fiets is het ongetwijfeld een pittige klim. Het kasteel van Larochette ligt honderdvijftig meter boven de vallei. Alhoewel kasteel een groot woord is. Meer een kasteelruïne, dat dateert uit de twaalfde eeuw. Driehonderd jaar later ontvlamde de boel en brandde af tot de restanten zoals die er nu bij liggen. De enige gerestaureerde toren staat er wat eenzaam bij. Rondom het kasteel en Larochette slingert een vaste mountainbikeroute met een lengte van 26 kilometer. Met daarbij 670 hoogtemeters en de vermelding dat het een zware route betreft. Naast de blauw gesausde jeugdherberg is het startpunt van de route die met paarse bordjes is bewegwijzerd.

Het is meteen schakelen naar de kleinste tandbladen voor de eerste klimmetjes. Zweetdruppeltjes parelen langs mijn voorhoofd. Mirjam fietst op haar dooie gemakje voor me op haar gemotoriseerde mountainbike. Al meer dan twintig geleden verruilde ze Nederland voor Luxemburg. Eerst verliefd op de natuur en daarna op een local. Haar zoon Steve fietst achter me zonder motortje en ziet af. We passeren indrukwekkende rotsblokken in het bos. Verraderlijk steil is de uitgesleten afdaling die volgt. En dan meteen weer omhoog. Geregeld wordt onze inspanning beloond met weer een mooi uitzicht op het kasteel en Larochette. Net voor de laatste afdaling richting het dorp knijpen we flink in de remmen. Een bepakte ezel blokkeert het pad. Samen met zijn baasjes is hij toerist in eigen land en geniet net als wij van mooie bossen.

Kasteel van Larochette
Kasteelruïne Larochette
Larochette
Mountainbikem Mullerthal
Mountainbike Mullerthal
Mountainbiker Mullerthal
Mullerthal - Mountainbiken op hoog niveau
MTB-tocht Luxemburg
MTB Mullerthal
MTB'en Mullerthal
Ezels in Luxemburg

Sprookjesachtige omgeving

Nieuwsgierig kijk ik om me heen of er wellicht ook elfjes zijn. Ook kabouters zouden hier niet misstaan. Idyllisch, bijna sprookjesachtig is de Schiessentümpel waterval. Vlakbij het dorpje dat net als de regio zich Mullerthal noemt. Een wandeling van een halve kilometer naar de waterval. Het pad loopt langs een steile rotswand aan de ene zijde. Twintig meter lager stroomt een kabbelend beekje aan de andere zijde. Onder het boogbruggetje door stromen drie watervalletjes over de rotsen. Dit zal ongetwijfeld het meest gefotografeerde bruggetje van Luxemburg zijn.

In de omgeving liggen meer van deze mooie plekjes. De Priedegtstull is de Luxemburgse variant van de beroemde Noorse preekstoel. Zonder de urenlange hike ernaartoe, maar ook zonder de eindeloze diepte. De puntige rotsformatie ligt gewoon langs de weg en is met een trapje te beklimmen. Vlakbij Echternach ligt de Hohllay rotsformatie. Een door de mens uitgehouwde rots en daarmee een eeuwenoude steengroeve. Nu is het een indrukwekkende verzameling van rotsen en grotten. Door tunneltjes, via trapje en over bruggetjes is het prachtig wandelen in dit gebied. Met outdoorparadijs Mullerthal is Zwitserland dichterbij dat je denkt.

Sprookjesachtig Mullerthal
Schiessentümpel waterval
Schéissendëmpel waterval
Het meest gefotografeerde bruggetje van Luxemburg
Sprookjesachtig Mullerthal
Priedegtstull Luxemburg
Sprookjesachtig Mullerthal

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>