Zwerven door Luxemburg-Stad met kinderen

Huh? Rue Münster zou toch echt hier moeten zijn. Tweehonderd meter tot het Natural History Museum. Nog vier minuten lopen. Maar de weg loopt hier dood. Hoe kan dat nou? Dan valt het kwartje. Het is eerst nog zeventig meter vrijwel kaarsrecht naar beneden voordat de plattegrond van Luxemburg Stad doorloopt.

Groene bovenstad

Ville Haut of Oberstadt is het hoger gelegen deel van de hoofdstad van één van de kleinste landen van Europa. Alhoewel, zes landjes zijn naar oppervlakte gerekend nog kleiner dan het groothertogdom. De bovenstad staat bekend als het chique stadsdeel. Aangeveegde straten waar exclusieve automerken geen bezienswaardigheid zijn. Etalages in natuurstenen gevels waar tassen staan die een modaal maandloon kosten. Tal van restaurants waar geen hamburger en friet op het menu staan. En het sierlijke paleis van Groothertog Hendrik.

De wandeling om de bovenstad heen dwars door Park Monterey, de groene long die zich om Ville Haut buigt, is aangenamer dan over de stoep langs etalages slenteren. Brede asfaltpaden slingeren door het park met eeuwenoude bomen. Jongeren liggen op het verdorde gras een wijntje te drinken of een boek te lezen. Het reuzenrad staat nog stil. Bij het piratenschip even verderop is het een stuk drukker. Kinderen klimmen, klauteren en rennen over het dek van het life sized schip. Ook de waterspeeltuin achter het schip is in trek bij de kleintjes. Ouders kijken tevreden toe hoe hun kroost zich vermaakt.

Luxemburg-Stad bovenstad
Luxemburg-Stad bovenstad
Luxemburg-Stad bovenstad reuzenrad
Bovenstad Luxemburg-Stad met kinderen

Balkon van de bovenstad

Tijdens kantooruren leeft de bovenstad. Zeker doordeweeks na zessen wordt het aardig rustig. Werklieden keren huiswaarts. En er wonen maar weinig mensen. De dreigende bewolking drijft na een flinke regenbui in de namiddag langzaam weg. Het is stil op straat. Een perfect moment om door de mooiste straat van de bovenstad te wandelen. Batty Weber, geroemd als de belangrijkste schrijver in de geschiedenis van Luxemburg, noemde deze straat liefkozend ‘het mooiste balkon van Europa’. Schitterend is het zeker.

Chemin de la Corniche geeft een prachtig uitzicht over het diepe dal, de lage stad en de rivier Alzette die zich een baan tussen de bebouwing door wringt. Zeker afgezet tegen het wolkendek is het een prachtig plaatje. Het grote hoogteverschil tussen beide stadsdelen is vanaf het uitkijkpunt goed zichtbaar. Via een stenen trap kan de afdaling naar Grund worden gemaakt. Nog makkelijker is om gewoon één van de twee gratis liften te nemen. De Grund elevator schiet de ganse dag en de halve nacht op en neer. Het scheelt een pittige beklimming of een steile afdaling.

Chemin de la Corniche
Chemin de la Corniche
Chemin de la Corniche

Afdalen naar de lage stad

Pfaffenthal is de wijk naast Grund in de lage stad. Hier staat de tweede lift van de stad. Deze lift bevindt zich niet in maar aan de buitenzijde van de rots en biedt daardoor met de doorzichtige wanden een panoramisch uitzicht over de vallei. Geen kaart, maar de stroom van de rivier Alzette deels volgend leidt langs de mooiste plekjes van Grund. Net buiten de wijk loopt een zijriviertje Pétrusse richting het westen van de stad naar de andere groene long; Parcs de la Pétrusse. Ingeklemd tussen hoge rotswanden slingert het park zich een weg door de groene vallei. Grund is een populaire wijk om uit eten te gaan of een biertje te doen op één van de vele terrassen.

Luxemburg-Stad lage stad
Luxemburg-Stad lage stad
Luxemburg-Stad lage stad
Luxemburg-Stad lage stad
Luxemburg-Stad lage stad

Luxemburg-Stad met kinderen – kinderen zijn koning

Geen wipkip, glijbaan of een schommel. Speeltuinen in Luxemburg zijn bijna kunstwerkjes. Het piratenschip in Park Monterey was al een aardig staaltje. Verspreid over de stad zijn meerdere speeltuinen aangelegd, elk met een eigen thema zoals bijvoorbeeld boerderij of kasteel. En op steenworp afstand van het vliegveld ligt een speeltuin met vliegtuigen waarop kan worden geklauterd, een verkeerstoren waar een glijbaan uit steekt en een gate die als zandbak fungeert. Ook in Parc Merveilleux is een vliegveld aangelegd waar de houten toestellen van nationale luchtvaartmaatschappij Luxair kunnen worden beklommen. Dit attractiepark in Bettembourg, op een kleine twintig minuten rijden ten zuiden van Luxemburg Stad, is een kruising van een speeltuin, sprookjesbos en een dierentuin. De enige dierentuin van het land. Hier zijn geen grote Afrikaanse beesten zoals olifanten of tijgers, maar meer de categorie paarden en wolven. Parc Merveilleux is misschien meer een grote speeltuin waar ook dieren wonen. Voor de kleintjes een prima plek om minstens een dagdeel door te brengen.

Luxemburg-Stad met kinderen: veel speeltuinen
Luxemburg-Stad speeltuinen

Luxemburg-Stad met kinderen: Parc Merveilleux
Parc Merveilleux

Luxemburg-Stad speeltuinen Luxair

Slapen zoals vroeger

Op zoek naar een leuke accommodatie is het niet meteen de meest voor de hand liggende optie. Verspreid over het land bevinden zich negen jeugdherbergen. De benaming is wat misleidend. Jeugdherbergen in Luxemburg kennen een zeer goede prijs/ kwaliteitverhouding en zijn populair onder alle leeftijden. Op mooie locaties met ruime kamers, met eigen sanitaire voorzieningen en stapelbed voor de kinderen is het een prima alternatief voor een hotel. Vlak naast de Bock-kazematten in de lage stad ligt bijvoorbeeld de jeugdherberg van Luxemburg-Stad. Gratis parkeren, ontbijtje, centrale ligging en een speeltuin in de achtertuin. Perfect voor een paar daagjes in de stad alvorens de rest van Luxemburg te verkennen.

Luxemburg-Stad jeugdherberg
Luxemburg-Stad jeugdherberg
Luxemburg-Stad jeugdherberg

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>