Kilimanjaro beklimmen? Deze route is het meest geschikt voor beginners

De Kilimanjaro is de grootste op zichzelf staande berg ter wereld. Het is echter niet de meest uitputtende of gevaarlijkste berg om te beklimmen. Gelukkig voor beginners kun je via zes verschillende officiële routes de vulkaan beklimmen. Als je geïnteresseerd bent om de tocht voor de eerste keer aan te gaan, kies dan voor de Lemosho route. Wij leggen uit waarom.

Kilimanjaro beklimmen

Uhuru Peak op de Kilimanjaro

De Kilimanjaro beklimmen

Via de Rongai, Umbwe, Lemosho, Machame, Marangu en de Northern Circuit (Kili 360) kun je genieten van het uitzicht vanaf de top van de vulkaan. De Uhuru Peak (Swahili voor ‘vrijheid’) ligt op 5.895 meter hoogte. Elke route heeft een andere moeilijkheidsgraad die is gebaseerd op meerdere factoren; de belangrijkste factor is hoe lang je erover doet om de verschillende typen terrein te overbruggen. Als je deze en alle andere factoren in overweging neemt, is de Lemosho route het beste te beklimmen voor beginners.

De Lemosho route wordt maar door weinig toeristen beklommen en de tocht kan in 7, 8 of zelfs 9 dagen worden ondernomen. Tijdens deze route overnacht je in tenten. Net zoals de Machame route kent ook Lemosho een geleidelijke stijging, waardoor de acclimatisatie goed is.

Lengte van de Lemosho route

De Lemosho route is zowel een van de mooiste als nieuwste routes naar de top van de Kilimanjaro. Het is tevens de langste route. Zelfs als het terrein wat je moet overbruggen erg steil is en daardoor een grote uitdaging vormt, kan de duur van je route het verschil maken. Je lichaam heeft meer tijd nodig om zich aan te passen op grote hoogtes. Recordbrekende hoogtes, beklommen op de Kilimanjaro, maken het nog belangrijker voor beginners om de tijd te nemen. Als je probeert te snel te klimmen, dan krijg je gegarandeerd last van hoogteziekte. Elke klim van de Lemosho route begint na twee nachten oriëntatie en rust, de klim zelf duurt acht tot negen dagen.

Slow traveling

De gemiddelde reiziger wil te veel in te weinig tijd, geniet daardoor minder en brengt zichzelf in gevaar. Een beetje toerist wil niet alleen maar voor de Kilimanjaro naar Afrika. Als je tien dagen uittrekt voor de beklimming, dan heb je minder tijd voor de rest. De reisorganisaties weten dit en bieden reizen aan met de berg, een safari en het strand en dat alles in twee weken en voor weinig geld. Zeg daar maar eens nee tegen. Maar denk zeker eens over de andere routes, met een veel lager risico op hoogteziekte en een veel grotere kans om de top te halen. Op de Western Breach Route bijvoorbeeld doe je er zeven dagen of meer over. Maar dan haalt wel 90% de top. En er zijn nog meer minder drukke en langere routes.

Sterrenhemel Kilimanjaro

Slapen onder de indrukwekkende sterrenhemel op de Kilimanjaro

Uniek uitzicht op de Kilimanjaro

Langere routes zijn vaak ook de mooiere routes. Korte, snelle routes zijn populair onder de professionele klimmers die de focus leggen op het bereiken van de top van de berg, het uitzicht aan het eind van de route. Dit is, zelfs wanneer hoogteziekte geen probleem is, niet de beste manier om de beroemde biodiversiteit van Tanzania te ervaren. Je moet zoveel mogelijk vlakten, rivieren, bossen, valleien en kloven willen zien als mogelijk. Daar wil je zeker niet doorheen haasten. Daarom slaan wij een aantal welbekende shortcuts over ten gunste van de best bewaarde geheimen van de Kilimanjaro.

Krater kamp op de Kilimanjaro

De Lemosho route begint bij Londorossi Gate, de westelijke ingang van Nationaal Park Kilimanjaro, op een weinig gebruikt, met planten bedekt pad door het regenwoud. Verder op de route ondervind je dat het ecosysteem compleet is veranderd. Je wandelt door de open gebieden, het minst bereisde gebied, je doorsteekt een woestijn, daalt neer in valleien en kraters en geniet eindeloos van het uitzicht op de Afrikaanse zon en de vlakten beneden. Naarmate de hoogte toeneemt wordt het terrein droger en meer stenig. Je passeert Lemosho Glades, het Shira-plateau, de beroemde Lava Tower en je bestijgt de Great Barranco Wall voordat je verder wandelt naar het zuidelijke deel van de Karanga Valley. Het laatste deel van de klimtocht vindt vanuit het oosten plaats.

Lemosho route op de Kilimanjaro

Privacy

Mooie uitzichten doen wonderen voor je moraal en energie level, maar ze zijn vooral aangenaam als er geen honderden onbekenden zijn die je verdringen. Op de Lemosho route hoef je niet tegen onbekenden te strijden voor de mooiste foto’s, of het met vertrapte paden te doen. De meeste routes over deze prachtige berg in Tanzania bereiken de top met middernacht. De Lemosho route kun je in de vroege ochtend beginnen waardoor je de top in de avond bereikt en alle andere klimmers allang weg zijn. Je kunt dan op je gemak foto’s maken, elk detail van het prachtige uitzicht zien en een innig feestje met je gidsen en mede Kilimanjaro beklimmers vieren.

Op zoek naar lokale ondersteuning? Lokaal specialist Martha helpt je graag op weg.

Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)
 1. Nienke - The Travel Tester zegt:

  Dit lijkt me echt gaaf om nog eens te doen. We hebben in Nepal de Annapurna beklommen en dat was echt onvergetelijk. Hebben jullie hiervoor moeten trainen om te kunnen lopen?

 2. Wij hebben niet veel getraind, maar in praktijk is het natuurlijk altijd verstandig om wél te trainen voor het beklimmen van de Kilimanjaro. De beste manier om dit te doen is middels hiking. Maar ik denk dat je redelijk weet wat je te wachten staat als je de Annapurna beklommen hebt! Gaaf hoor!!

  Ook al wordt het gezien als een ‘makkelijke berg’, slechts een kleine 60% haalt de top. Het gaat te snel te hoog. Het is geen technische klim; de uitdaging zit hem meer in de immense hoogte van de Kilimanjaro en de bijzonder snelle bestijging. Iedereen die de berg beklimt kan last krijgen van hoogteziekte; topfit of ongetraind… van te voren is niet in te schatten hoe je lichaam zal reageren op de hoogte. Ik sprak marathonlopers die dit het moeilijkst vonden wat ze ooit hadden gedaan, terwijl ik… 😉

  De belangrijkste manier om hoogteziekte tegen te gaan is je lichaam te laten wennen aan de hoogte. In principe geldt dat hoe meer tijd je neemt om te wennen aan de hoogte, hoe groter de kans dat je de top haalt! Dus naast wat training, raad ik je zeker aan een langere route te kiezen of een extra dag acclimatisatie in te plannen!

 3. Jet van de Meerendonk zegt:

  Geachte heer, mevrouw,

  Graag zouden wij komende zomer met onze drie zonen de Kilimanjaro willen beklimmen met eventueel aansluitend een safari en/of een aantal relaxdagen aan het strand.

  We zijn een gezin bestaande uit 5 personen en willen circa 15 dagen reizen in de periode vanaf zaterdag 21 juli 2018 tot maandag 13 augustus 2018.

  Graag verneem ik van u welke mogelijkheden u biedt en waar nog plaats voor ons is, en wat de kosten zijn.

  Met vriendelijke groeten,
  Jet van de Meerendonk

  • De beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen?

   Er zijn feitelijke twee seizoenen voor het beklimmen van de Kilimanjaro: december t/m maart en juni t/m oktober. December/januari (en ook nog feb/maart) kan koud zijn, vooral op de top, maar de berg is in het algemeen een stuk minder druk dan tijdens de meer populaire (en warmere) juni-oktober periode.

 4. Jochem zegt:

  Hi Martijn,

  Eindelijk vind ik eens een blog met wat nuttigs geschreven over de Lemosho Route.

  Nu vraag ik mij af of het echt de moeite waard is om het crater camp er bij te boeken, dus 9 dagen onderweg te zijn. Dat is wel wat duurder, als ik het goed begrijp. Ook vraag ik mij af hoe de afstanden per dag zijn. Zit er een dag tussen die je echt als heel zwaar kunt beschouwen? Thanks!

  • Hi Jochem,

   Op de 1e plaatst: overnachten bij het crater camp is zeker de moeite waard. Maar… veel mensen krijgen last van hoogteziekte als zij hier overnachten (en nog niet gewend zijn aan verblijven op deze grote hoogte). Wij adviseren hier alleen te blijven als je eigenlijk al langer op de Kilimanjaro bent (twee weken of meer).

   Daarnaast varieren de afstanden per dag van 3,5 km tot 14 km (max), afhankelijk van te overbruggen hoogteverschillen en moeilijkheidsgraad. 8 dagen lang ben je +/- 4 tot 7 uur onderweg. Er is 1 dag bij dat je ca: 12 to 15 uur onderweg bent, dat is vaak de laatste dag als je afdaalt.

   Groet,
   Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>