Ben jij geschikt voor wildkamperen?

Wildkamperen staat voor het ultieme gevoel van vrijheid en tegelijkertijd overgeleverd zijn aan de natuur. Even Back to basic, op zoek gaan naar een geschikte slaapplaats en slapen onder de sterren in een pikdonkere omgeving maken wildkamperen een waar avontuur! Toch kan ik het niet iedereen aanraden, het vergt namelijk vaardigheden, kennis en een goede voorbereiding!

Wat is wildkamperen?

Het woord zegt het eigenlijk al: kamperen in het wild. Waar je bijvoorbeeld op een camping nog een aangewezen plek hebt, al dan niet met een douche en misschien zelfs een supermarktje, zal je het als je in het wild kampeert helemaal zelf moeten doen. Door overdrukte op veel vakantieplekken neigen steeds meer mensen op zoek te gaan naar stilte en rust, weg van de menigte.

Wildkamperen

Waar mag je wildkamperen?

Omdat er wordt gedacht dat je bij wildkamperen voor overlast kunt zorgen is het in veel Europese landen verboden. Toch zijn er enkele landen waar het wildkamperen op grond van het allemansrecht wordt toegestaan. Denk hierbij aan dunbevolkte landen als Noorwegen, Zweden en Finland. Hier is wildkamperen in de sneeuw erg populair.

Ook in Schotland en op andere Britse eilanden is wildkamperen toegestaan, mits je toestemming hebt van de landeigenaar. In Turkije is wildkamperen zelfs legaal en hier wordt deze manier van kamperen veel gebruikt om de ongerepte natuur van dit prachtige land te ontdekken. In Nederland is wildkamperen helaas niet toegestaan. Maar om het illegale kamperen te voorkomen heeft Staatsbosbeheer een aantal punten gecreëerd waar je kunt ‘paalkamperen’. Dit zijn speciaal aangewezen plekken in de Nederlandse ‘wildernis’ waar je vrij mag kamperen.

Handige tips voor wildkamperen

In Nederland mag je niet zomaar in de vrije natuur je tent opzetten. In de Alpenlanden is het voor 24 uur toegestaan, wat inhoudt dat je maximaal één nachtje blijft en de volgende dag vóór een bepaalde tijd al je spullen hebt ingepakt. In Scandinavië geldt het “right to roam”. Daar mag je op veel plekken in de natuur wel gewoon je tent opzetten. Ook in Schotland mag je wildkamperen, maar bijvoorbeeld in de Verenigde Staten gelden per staat (en zelfs binnen een staat) weer andere richtlijnen. Doe vooraf goed onderzoek naar de regels en richtlijnen van je bestemming.

Waarom zou je het doen? Of waarom zou je het niet doen?

Voordat je gaat wildkamperen moet je je afvragen met welke intentie je dit wilt gaan doen. Wil je je vaardigheden van survivallen oefenen dan is wildkamperen geschikt voor jou. Vind je het niet erg om ’s morgens je hebben en houwen in te pakken en ’s avonds op een nieuwe plek weer een slaapplaats te creëren, dan is wildkamperen ook iets voor jou! En uiteraard is een goede voorbereiding het halve werk. Er is geen keuken, geen douche en geen toilet in de wildernis, dus denk hier aan bij het voorbereiden van je overnachting. Denk ook aan basis accessoires zoals een zakmes kopen en een warme, ventilerende slaapzak.

Kamperen_benodigdheden

Wanneer je gaat wildkamperen is de kans groot dat je ook aan het hiken bent. Wanneer je zo’n lange wandeltocht maakt is het fijn om kleine, lichte spullen bij je te dragen. Wanneer je bijvoorbeeld een keuze maakt voor een slaapmatje is het aan te raden om op de afmetingen en het gewicht te letten.

Ongeschreven regels voor wildkamperen

Uiteraard zijn er regels voor wildkamperen die erg belangrijk zijn om na te leven.

  • Laat de natuur intact! Kies een ondergrond voor je tent die niet veel schade zal oplopen doordat jij er een nachtje op gaat slapen.
  • Ga niet heel de dag ergens met je tent staan, zoek ‘s avonds een plek en ruim ’s morgens je spullen weer op.
  • Laat geen afval achter! Dus ook geen toiletpapiertjes!
  • Respecteer anderen, met name ook planten en dieren. Weet wat voor schade je kunt aanrichten als je bijvoorbeeld een groot feest houdt midden in de natuur.
  • Pas op met vuur. Indien je vuur maakt, doe dit heel gecontroleerd op een kale ondergrond en omringd met stenen, zodat het vuur zich niet plotseling kan verspreiden. Maak het vuur altijd uit voordat je gaat slapen.

wildkamperen tips

Zelf wildkamperen?

Ben jij van plan om tijdens een vakantie te gaan wildkamperen? Of heb jij wel eens in het wild gekampeerd? Ik ben benieuwd! Deel je ervaringen in de reacties.

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>