De Molden Beklimmen

Grote delen van Noorwegen zijn bebost en vrijwel onbewoond. Dat maakt het uitstekend wandelgebied. De vaak op grote hoogte geleden wandelpaden zijn anders dan wij hier gewend zijn. Werkelijk.

Het uitzicht van op de Molden
In 2013 reisden manlief en ik door Noorwegen. Gelegen in het kleine, maar heerlijk hotelletje Bestebakken in Hafslo bij het Sognefjord. De eigenaresse Lindis raadde ons een wandeling aan die naar de top van de berg Molden.

Wilde FrambozenGemakkelijk?
Volgens Lindis was de wandeling gemakkelijk, met prachtige vergezichten. Het zou een beetje stijgen, maar dat was niet erg veel. Hoop en al drie uur wandelen heen en terug. We reden met de auto naar de parking onder aan de berg en begonnen te wandelen. Het pad was niet meer dan een halve meter breed en slingerde zich tussen (en soms over gevallen) bomen. De bermen waren begroeid met wilde bramen en frambozen, die heerlijk zoet waren. Op sommige punten langs het pad liepen zijpaden naar uitzichtpunten.


Boven de boomgrens
Het eerste ‘einde’ van de wandeling was een vervallen schaapsstal net boven de boomgrens. Zonder de altijd aanwezige bomen werd het uitzicht weids. De fjorden om de Molden zijn azuurblauw en ongelofelijk steil. Het zou het perfecte einde zijn van een stevige wandeling.

Fjorden om de Molden

Ware het niet dat het niet de top van de Molden was. Die was nog hoger, na een extra steile klim, die al het groen achter zich liet. Uiteindelijk deden we zes uren over een wandeling die wij Belgen behoorlijk stevig zouden noemen. We werden de hele tijd ingehaald door jonge Noren die vrolijk pratend de helling op huppelden, gekleed in shorts en t-shirts (wij droegen windbrekers, want het was koud). Toen we uiteindelijk weer beneden kwamen, waren we klaar om aan tafel te schuiven en recht naar bed te gaan. Uitgeteld, noemen we dat.

De Top van de Molden

Laatste berichten van Lotte (alles zien)
  1. Wij hebben de wandeling ook gedaan in juli 2014. Onder een stralende zon met onze twee kinderen van 10 en 11 jaar. Wij zijn rond 13 uur gestart en waren terug beneden aan de auto rond 17u30. Naar boven hebben we ca. 2u30 min gestapt en naar beneden zo’n 2 uur. Vanaf de verlaten stal is het inderdaad nog een steil en vrij lang stuk naar de uiteindelijke top, maar het uitzicht is adembenemend.

    TIP: als je aan de top bent moet je even tot achter de zendmasten stappen. Daar heb je een prachtig zicht op de fjord!

  2. Leuk voor jullie! De kinderen moeten zeker genoten hebben van die wandeling. Heel wat anders dan we hier gewend zijn, niet?
    We hebben zelf inderdaad een kleine wandeling ‘om de top’ heen gemaakt en hebben erg genoten van het uitzicht. Manlief overwoog zelfs eventjes een duik in het kleine ven, maar heeft daar uiteindelijk toch van af gezien.

    Jammer eigenlijk dat zo’n wandeling moet eindigen bij zoiets als een zendmast…

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>