Meest voorkomende ongemakken op reis

Of het nu komt door het eten, de zon, de hygiëne of de beet van een mug of ander insect, vroeg of laat krijg je tijdens het reizen te maken met reizigersziekten. Wat zijn de meest voorkomende ongemakken op reis? En belangrijker: hoe voorkom je ze? Lees snel verder.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree is de meest voorkomende ziekte onder reizigers. Waar het in Egypte bekend staat als ‘de vloek van de farao’ wordt het op Bali aangeduid als ‘Bali belly’ en ‘Delhi belly’ in India. Diarree wordt bijna altijd veroorzaakt door het drinken van leidingwater waar dat niet kan, het eten van voedsel gewassen in leidingwater of voedsel dat ongaar of besmet is.

Meestal is je diarree na 3 tot 5 dagen weer voorbij. Om de kans op diarree te minimaliseren is het verstandig je handen te wassen met water en zeep voordat je gaat eten of drinken en nadat je gebruik hebt gemaakt van het toilet. Droog je handen altijd goed af met papieren wegwerpdoekjes of een schone handdoek. Ook is het slim om regelmatig je handen schoon te maken met desinfecterende handgel.

Verbranding door de zon

Als je lekker de zon op zoekt tijdens je reis, is de kans groot dat jouw huid hieraan moet wennen. Zeker als je in de winter naar de tropen gaat krijgt je witte winterhuid aardig wat te verduren. Zonnebrandcrème mag dan ook zeker niet ontbreken in jouw koffer.

De zon... een van de meest voorkomende ongemakken op reis

De natuurlijke zonnebrandcrème wordt steeds populairder, aangezien deze geschikt is voor zelfs de meest gevoelige huid, minder impact heeft op het milieu en direct effectief is vanaf het moment dat je de zonnebrand aanbrengt. Als je in zee gaat zwemmen is verlies je altijd een laagje zonnebrand. Natuurlijke zonnebrand is veilig voor het zeeleven en de koraalriffen. Wel moet je je na een frisse duik opnieuw insmeren om ervoor te zorgen dat je niet verbrand.

Bij een zeer felle zon valt het aan te raden om op de heetste uren van de dag even de schaduw op te zoeken. Drink veel bronwater om gehydrateerd te blijven en bescherm je hoofd met een pet of hoedje ter voorkoming van een zonnesteek.

Blaren

Trek jij er ook graag op uit tijdens je reis? Of je nu eindeloos rondslentert door interessante steden of gaat hiken in de Hoge Tatra: je wilt geen blaren krijgen. Draag (ook als het warm is) passende schoenen en sokken. Loop je schoenen voordat je op reis gaat goed in en plak desnoods preventief al wat blarenpleisters op de meest gevoelige plekken van je voeten.

Wawóz Kraków

Malaria en dengue

Malaria en dengue zijn ernstige ziektes die overgebracht worden door besmette muggen. Je kunt tabletten slikken tegen malaria om besmetting te voorkomen. Ook valt het altijd aan te raden om lichaamsbedekkende kleding te dragen in tropische gebieden en DEET te gebruiken ter voorkoming van muggenbeten.

Vraag voor vertrek informatie aan rondom deze ziektes bij de GGD of reizigerspoli. Tegen zowel malaria als dengue bestaat geen vaccinatie.

Headerfoto: Syed Ali op Unsplash

Team Reishonger
Follow us
Latest posts by Team Reishonger (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>