Hurtigruten Route 2013

De klassieke Hurtigruten zeereis langs de imponerende kustlijn van Noorwegen staat bij menig Nederlander op het verlanglijstje. De tocht is in elk jaargetijde een unieke en bijzondere ervaring; in de zomer heb je de middernachtzon, in de winter worden de witte bergtoppen magisch verlicht door het noorderlicht. Hoewel elk seizoen zijn eigen specifieke aantrekkelijkheden heeft, is een tocht in de winter langs de besneeuwde kust extra fotogeniek.

De klassieke Hurtigruten zeereis langs de imponerende kustlijn van Noorwegen staat bij menig Nederlander op het verlanglijstje. De tocht is in elk jaargetijde een unieke en bijzondere ervaring; in de zomer heb je de middernachtzon, in de winter worden de witte bergtoppen magisch verlicht door het noorderlicht. Hoewel elk seizoen zijn eigen specifieke aantrekkelijkheden heeft, is een tocht in de winter langs de besneeuwde kust extra fotogeniek.

De Hurtigruten wordt internationaal erkend als “de mooiste zeereis ter wereld”. Elke dag vertrekt er een Hurtigruten postboot die in twaalf dagen van Bergen in het zuiden naar Kirkenes als noordelijkste keerpunt en weer terug vaart. Deze legendarische zeereis is ontstaan wegens een gebrek aan goede verbindingen tussen het noorden en zuiden van Noorwegen. Richard With heeft de Noorse kust in kaart gebracht en stippelde het meest gunstige traject uit. Al snel kreeg de lijndienst bekendheid als Hurtigruten, wat in het Nederlands letterlijk ‘snelle route’ betekent. Tot de hoogtepunten van de 12-daagse reis behoren de fantastische fjordenlandschappen en de vaardige aanlegmanoeuvres in de pittoreske havensteden, 34 keer noordwaarts en 33 keer op de zuidwaartse route.

De reis kan je eigenlijk niet vergelijken met een cruise, met name omdat de Hurtigruten in eerste instantie een vrachtschip is met passagiersaccommodatie. Het dagelijkse laden en lossen maakt je direct deelgenoot van het leven van de Noren en geeft de zeereis iets bijzonder authentieks. De sfeer aan boord is ongedwongen en informeel, de hutten zijn eenvoudiger (met name op de oudere schepen) en het aantal bemanningsleden is niet zo groot.


Nieuw in winterseizoen 2013: een directe vlucht van Amsterdam naar de Lofoten
Aankomende winter maakt reisorganisatie BBI Travel de Lofoten in Noorwegen als startpunt van een Hurtigruten zeetocht extra aantrekkelijk vanwege de directe vlucht die van 17 februari tot en met 24 maart 2013 wordt aangeboden. Transavia vliegt dan iedere zondag van Amsterdam Schiphol non-stop naar Evenes, de luchthaven van de Lofoten. “De directe vlucht maakt Centraal en Noord-Noorwegen nu wel heel toegankelijk,” aldus BBI Travel directeur Henk van der Kooi.

Hurtigruten Lofoten Safari
BBI Travel introduceert voor de winter 2012/13 verschillende nieuwe arrangementen die aansluiten op de nieuwe charterverbinding. Hieronder een achtdaagse Hurtigruten Lofoten & Arctic Ocean Safari met inscheping in Svolvær, varen in noordelijke richting via Tromsø en de Noordkaap naar Kirkenes en retour. Bezoek een nachtconcert in de IJszeekathedraal van Tromsø, ontbijt op de Noordkaap en maak een tocht met een huskyslee of op de sneeuwscooter door het fabuleuze landschap, onder het Noorderlicht. Op zee zie je ook genoeg. Door de schilderachtige Raftsund langs de Lofotenwand, door de smalle Trollfjord, een spectaculair uitzicht op de bergketen ‘de Zeven Zusters’, de ‘Torghatten’ met het gat in de rots en natuurlijk het ruim 300 meter hoge Noordkaap plateau.

Hurtigruten Polar Express
Een andere optie is de achtdaagse Hurtigruten Polar Express waarbij je naar Evenes vliegt, per Hurtigruten schip naar Kirkenes vaart en vervolgens twee dagen in Inari in het noorden van Finland verblijft. In dit arrangement is een Noorderlicht sneeuwschoensafari en een bezoek aan een Sami boerderij inbegrepen. Doe als je de kans hebt zeker ook mee aan één van sneeuwscootersafari’s of huskytochten over de bevroren fjorden en besneeuwde vlaktes van Finnmark. Op zoek naar het ultieme avontuur? Neem dan deel aan een opwindende sneeuwscootersafari door de poolnacht van Mehamn naar Kjøllefjord. Vanuit Kirkenes gaan er ook veel excursies naar de Russische grens, bijvoorbeeld via een spectaculair uitzichtspunt over de Pretfjelletfjord en het hart van Kirkenes naar Storskog, de grenspost met Rusland. Of een rivier- of sneeuwscootersafari tot aan het uitzichtspunt Kjerringstupet aan de Noors-Russische grens. Uiteraard mag ook een bezoek aan de rendieren en het sneeuwhotel in het Gabba Reindeer Park niet ontbreken. Terugvlucht is vanaf luchthaven Ivalo, de noordelijkst gelegen luchthaven van Finland.

De nieuwe vliegverbinding
Naast het voordeel van de nabijgelegen stad Svolvær, een van de aanmeerhavens van de Hurtigruten schepen, is de directe verbinding ook zeer praktisch voor vakantiegangers die de Lofoten en de eilandengroep Vesterålen per auto willen ontdekken. De Lofoten en de Vesterålen zijn vanwege het schitterende landschap, de vele vissersdorpjes en de talrijke toeristische attracties, waaronder het Walvis Centrum in Andenes, een Sea Eagle safari (zeearenden spotten) of orka safari, een aantrekkelijke fly-drive bestemming. Last but not least is het noordelijke deel van Noorwegen het gebied bij uitstek om op jacht te gaan naar het Noorderlicht. Nadere informatie over de Hurtigruten zeereizen 2013 en het wintervakantieaanbod Noorwegen via www.bbi-travel.nl.

  1. H.W. Aalders zegt:

    16 september as vertrekken wij met het kleinste schip van de Hurtigrutenvloot de MS Lofoten voor een 12 daagse tocht. Een jarenlange wens die uit gaat komen. We tellen de dagen voor vertrek met dit nostalgische schip. Na behoorlijk wat gelezen informatie over deze vaart gaan wij met behoorlijk wat bagage op reis.

  2. Wat een geweldige reis heeft u in het vooruitzicht! Helemaal van Bergen naar Kirkenes en terug? En tussendoor nog mooie uitstapjes op de planning?

    Ik heb begin dit jaar een nachtje mee mogen varen op de MS NordNorge (van Tromsø naar Honningsvåg) en dat was ook een onvergetelijke ervaring. Ik zal binnenkort wat foto’s van mijn reis toevoegen, dus houd de site in de gaten!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>