De mooiste route van Noord-Ierland

Haastige spoed is zelden goed. Dit geldt ook in Noord-Ierland. De reistijd van Belfast naar Derry hoeft maar anderhalf uur te bedragen als je de snelste route neemt. Eeuwig zonde. Neem de Causeway Coastal Route en geniet.

Causeway Coastal Route: telkens weer stoppen

De Causeway Coastal Route is de weg tussen beide steden die geheel langs de kust leidt. Met een totale afstand van 190 kilometer. Belfast is het meeste gebruikelijke startpunt van deze route. In de stad zelf word je al met behulp van de poepbruine bordjes waarop de route staat aangegeven naar de kust geleid. Het duurt niet lang alvorens je de zee in je zijspiegel ziet schitteren. Een prachtig gezicht. Het kost soms moeite om niet alweer de auto te parkeren en te genieten van de omgeving. Bij het stadje Larne, op ongeveer een half uurtje rijden van Belast, is de verleiding bijna niet te weerstaan. Het met grote rotsen bezaaide strandje is verlaten. Langs de baai zijn schattige witte huisjes gebouwd. Dikke grijzen wolken geven het plaatje bijna een dramatisch aanzicht. Vijf minuutjes verderop scheidt slechts een stenen muurtje de weg van de woeste Atlantische Oceaan. Toch maar weer even de wagen aan de kant zetten.

Larne Noord-Ierland

Het stadje Larne ligt direct aan de zee

strandje bij Larne aan de Causeway Coastal Route

Net buiten Larne vind je dit strandje

Indrukwekkende wolkenpartijen drijven over

Genoeg parkeerplaatsen langs de Causeway Coastal Route

Overal langs de route vind je parkeerplaatsen

Ansichtkaart

Garron Point is ook weer zo’n plek waar je even moet stoppen. Een wit huis tegen een beboste heuvelrug in een rustige baai. Even omdraaien en je kijkt tegen hoge kale rosten aan die in zee steken. Ieder uitzicht is anders. En een ansichtkaart waard.

Garron Point

Ieder landschap leent zich voor een foto

Rotspartijen steken in zee bij Garron Point

Rotspartijen steken in zee bij Garron Point

Buitenaards

Na Cushendall loopt de Coastal Route iets meer landinwaarts. Hier heb je de keuze; de doorgaande weg vervolgen of de smalle landweggetjes langs de Torr Head nemen. Beide wegen zijn prachtig. Ook op de officiële route blijft de zee in zicht. Op de voorgrond een landschap van kleine dorpjes die zijn omgeven door een lappendeken van graslanden. Even verderop verdwijnt de zee dan toch uit het zicht en waan je je alleen op de wereld in een bijna buitenaards landschap, doorsneden door een kaarsrechte weg.

Lieftallige dorpjes nabij Torr Head

Lieftallige dorpjes nabij Torr Head

Het landschap verandert voortdurend

Binnen een kilometer verandert het landschap weer

Causeway Coastal Route: eindeloze wegen

Een schier eindeloze weg naar de horizon

Torr Head: van vier naar twee wielen

Het uitstapje naar Torr Head is erg verleidelijk. Het is één van de scenery routes; speciale lussen over veelal smalle weggetjes met prachtige vergezichten. Voor beginnende of onzekere bestuurders worden deze wegen, waar auto’s elkaar nauwelijks kunnen passeren, sterk afgeraden. Torr Head staat dan ook bekend als een pittige route. Je kunt het ook anders aanpakken door een fiets te huren en van Ballycastle naar Cushendun te trappen. Geen gemakkelijke tocht met het nodige klimwerk. Een enkele keer is door het stijgingspercentage fietsen zelfs geen keuze meer. Je wordt beloond. Het is een schitterende ervaring met verbluffende vergezichten naar de overkant, waar je de heuvels van Schotland ziet liggen. Je voelt je bijna weer eens alleen op de wereld.

De klim langs Torr Head

De klim langs Torr Head vereist een basisconditie

Torr Head, Ballycastle

Na een stevige afdeling volgt weer een pittige beklimming door het heuvelachtige landschap

De contouren van Schotland zijn zichtbaar vanaf Noord-Ierland

De contouren van Schotland zijn zichtbaar

De route langs Torr Head is prachtig

De route langs Torr Head is prachtig

Causeway Coastal Route: de mooiste route van Noord-Ierland

De zon en de wolken dragen hun steentje bij aan mooie plaatjes

Schapen Noord-Ierland

Zorgeloos grazen de schaapjes in het groene landschap

Carrick-a-Rede: adrenaline stoot

Een klein eilandje vlak voor de kust. Zoals er wel meerdere zijn. Carrick-a-Rede is anders. Het eilandje is een toeristische trekpleister van formaat. Niet zozeer het eilandje, meer de touwbrug die de verbinding met het vasteland vormt. De Carrick-a-Rede Rope Bridge hangt op zo’n dertig meter hoogte boven het wassende water. Een mooie wandeling van een dikke kilometer eindigt in een rij van wachtende waaghalzen, die zich opmaken voor de streng bewaakte oversteek. Meermaals wordt de windsnelheid gemeten. De touwbrug, die vroeger door vissers werd gebruikt, is zo’n 20 meter lang en wiebelt een beetje. Niet heel beangstigend. Wel iets om niet te missen. Houd wel rekening met de drukte. Men werkt zelfs al met een tijdslot. Meer dan een uur wachttijd blijkt niet ongebruikelijk te zijn.

Carrick-a-Rede is maar een klein eilandje

Carrick-a-Rede is maar een klein eilandje

Een mooie wandeling van een dikke kilometer naar de Carrick-a-Rede touwbrug

De wandeling vanaf de entree is genieten

De Carrick-a-Rede Rope Bridge hangt op zo’n dertig meter hoogte boven de zee

Een halve minuut en je bent aan de overkant

De wandeling eindigt in een rij van wachtende waaghalzen, die zich opmaken voor de streng bewaakte oversteek

De oversteek wordt streng gereguleerd

Carrick-a-Rede touwbrug: in het hoogseizoen kan de rij aardig lang worden

In het hoogseizoen kan de rij aardig lang worden

Giant’s Causeway: reusachtig

Het echte hoogtepunt van deze reis langs de fraaie kust van Noord-Ierland bevindt zich een kilometer of twaalf noordwaarts. Tienduizenden cilindervormige rotsen van verschillende hoogten. Dit is de Giant’s Causeway. Volgens de legende was het de mythische reus Finn McCool die rotsformatie heeft gecreëerd als pad naar Schotland, waar zijn rivaal reus Benandonner woonde. Daar aangekomen bleek Finn net een maatje kleiner te zijn. Hij vluchtte terug, opgejaagd door Benandonner. Snel vermomde Finn zich als een baby. Benandonner schrok van het formaat van de baby en rende terug over de rotsen naar Schotland.

Giant’s Causeway

Voor de Giant’s Causeway is het parkeergeld het entreegeld

Giant’s Causeway van dichtbij

De Giant’s Causeway is van dichtbij pas echt indrukwekkend

Rotsen beklimmen Giant’s Causeway

De wenselijkheid van het beklimmen van de rotsen staat ernstig ter discussie

De wetenschap houdt het erop dat vulkanische activiteit miljoenen geleden tot de huidige formatie heeft geleid. Vanaf het vrij nieuwe bezoekerscentrum worden rondleidingen verzorgd. Er zijn drie wandelroutes in het gebied, die je prima op eigen gelegenheid kunt verkennen. Ook bij de Giant’s Causeway is het overdag aardig druk. Het is handig om in de nabijheid een accommodatie te boeken, om ’s avonds na ‘sluitingstijd’ terug te keren. Natuurlijk het liefst net voor de zonsondergang. Niet meer dan een handjevol mensen kom je dan tegen. Het moment om echt de magie van deze bijzondere plek te kunnen ervaren.

Giant’s Causeway: in de avond wordt het heerlijk rustig

Na zevenen in de avond wordt het heerlijk rustig en kun je je opmaken voor de zonsondergang

Een handjevol mensen resteert na sluitingstijd

Een handjevol mensen resteert na sluitingstijd

Giant’s Causeway in volle glorie

De rotsformatie in volle glorie

Genieten van de zonsondergang bij Giant’s Causeway

Genieten van de zonsondergang

 

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>