Toscane All Year Round

Het wilde en ruige berglandschap van de Garfagnana in Toscane is een gebied dat nauwelijks door toeristen wordt bezocht. Het achterland van de stad Lucca biedt geen zicht op lieflijke Toscaanse heuvels en hoge cipressen, maar wordt gekenmerkt door bergen, snelstromende riviertjes, eeuwenoude plaatsjes en overweldigend mooie natuur met natuurpark di Botri als stralend middelpunt.

natuurpark-di-botri

Op uitnodiging van de eigenaren van dolcevia.com bracht ik eind januari een paar dagen hoog in de bergen door in de Bed & Breakfast Casa Marchi in het slaperige dorpje Gombereto. Het klimaat in deze streek is mild, tijdens mijn verblijf lag de temperatuur rond de 11 graden. De Garfagnana is een uitgelezen gebied voor liefhebbers van trekkings. Er zijn meerdere goed gemarkeerde routes, veelal dagtochten, in dit gebied uitgezet. Tijdens een eerste verkennende wandeling van Gombereto naar San Cassiano zie ik onderweg al diverse bloeiende planten staan wat zelfs hier uitzonderlijk is in dit jaargetijde.

gombereto-toscane

Het verblijf in een Bed & Breakfast is in de Garfagnana eerder gewoonte dan uitzondering. Veel huizen zijn door Engelsen gekocht en tot paleisjes verbouwd om gasten te huisvesten, maar wie liever in een hotel wil logeren, vindt hier ook genoeg van zijn gading. Met de stad Lucca als uitgangspunt zijn er volop ideeën en excursies om in alle seizoenen een prettig verblijf te garanderen.

Lucca

Gedurende het zomerseizoen is het bijna onmogelijk om de auto in de buurt van het historische centrum van de stad Lucca te parkeren. Er zijn diverse parkeerterreinen waarvandaan een transferbus de bezoekers naar de stad brengt. Vandaag kunnen we echter in één van de parkeergarages binnen de stadsmuren terecht. De stad Lucca was al rond 180 jaar voor Christus een belangrijke handelsstad. De stadsmuur, met zeven ingangspoorten, is vier kilometer lang en nog volledig intact. Op de muur zijn wandel- en fietsroutes aangelegd. Lucca voelt bijzonder prettig aan. De stad is grotendeels autovrij en dat loopt prettig in de nauwe straatjes en steegjes. Er bevinden zich honderden kerken in Lucca, de één nog mooier dan de andere. Voor shoppingliefhebbers is Lucca een Eldorado.

florence

Veelzijdig Florence

Natuurlijk mag een bezoek aan de kunststad Florence niet ontbreken. Met de trein vanuit Lucca is Florence in iets meer dan een uur te bereiken. Zittend in het bovenste gedeelte van de sneltrein zie ik het Toscaanse landschap voorbijsnellen. Het station ligt midden in het centrum en daarvandaan is het slechts een kwestie van lopen en kijken. En ook nu zie ik het voordeel van een bezoek aan deze stad in de winter. Het is wel gezellig druk, maar ik kan overal goed bij komen om te kijken.

cathedral Florence

Tip voor een betaalbaar verblijf in Florence: onze redactrice Geerke bezocht Florence en schreef een review over The Student Hotel in Florence.

Montefegatesi

Een vakantie in de Garfagnana in de winter is niet voor iedereen weggelegd, maar wie het aandurft, kan rekenen op een bijzonder verblijf in deze ruige omgeving. De nevels die regelmatig opdoemen, en even snel weer verdwijnen, zorgen voor prachtige mysterieuze beelden. Vanaf Gombereto ga ik per auto naar het op 842 meter hoogte gelegen dorpje Montefegatesi. De bergweg omhoog biedt prachtige uitzichten op de besneeuwde bergtoppen langs de kust. Het dorpje zelf is in nevelen gehuld als ik er aankom. Vanuit de mist doemen af en toe dorpelingen op die zich ongetwijfeld verbazen over de eenzame bezoeker in hun dorp. Montefegatesi is een wirwar van steegjes, trappetjes, hellingen en nauwe straatjes waar je je ogen uitkijkt. De stilte in het eeuwenoude dorpje is bijna tastbaar, alweer een voordeel van een bezoek in de winter, want ook in deze dorpjes schijnt het in de zomer file lopen te zijn. Boven op de top van de berg staat het veel bezochte Dante monument.

montegegatesi-toscane

Wellness in de buik van moeder aarde

In Toscane zijn talloze plaatsen waar thermen met al dan niet geneeskrachtig water zijn gevestigd. In sommige plaatsen, zoals Montecatini zijn bepaalde thermen zelfs gratis toegankelijk. De Grotta Giusti Terme in het plaatsje Monsummano Terme, net buiten Montecatini werd door de componist Verdi als achtste wereldwonder bestempeld. Met een soort monnikspij aan loop ik dieper en dieper een druipsteengrot in waar een temperatuur heerst van 38 graden. In het heetste gedeelte, de “hel” genaamd staan relaxstoelen waar de overige ‘monniken’ in stilte de warme dampen inademen en het gestage gedruppel ondergaan. Ik voel me even als medespeler in een vreemde film, maar bijzonder is het wel!

Grotto Purgatorio

Versilia

De Versilia is het kustgebied met Pietra Santa en Forte dei Marmi als de meest bekende plaatsen. Ook deze plaatsen zijn vanuit Lucca gemakkelijk per trein te bereiken. Op zondag wordt in Pietra Santa een antiek- en kunstenaarsmarkt gehouden. Vanwege de marmerwinning rondom Pietra Sante, vestigden veel kunstenaars zich in het verleden in deze plaats. In de straten rondom de kunstmarkt vind je dan ook overal piepkleine galeries waar de artiesten soms zelf nog aan het werk zijn. Het nabijgelegen Forte dei Marmi is een mondaine badplaats, waar de nouveau riche zich te buiten kan gaan in de luxe winkelstraten.

Uitgebreide informatie over Italië in het algemeen en Toscane in het bijzonder is te vinden op Dolcevia.com.

Ank
Laatste berichten van Ank (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>