Een sprookje, Oman

In een land waar elke bewoner gratis een lapje grond krijgt om een huis op te bouwen en waar de gezondheidszorg en het onderwijs kosteloos zijn, leven tevreden burgers. Oman is zo'n land. Het staatshoofd, Sultan Qaboos bin Said, vindt dat de olierijkdom uit de grond, mede aan het volk behoort. Oman is dan ook sterk in opkomst als vakantiebestemming!

vakantie Oman in een luxe tent

Hoewel Oman een Arabisch land is, is het niet conservatief. Omani vrouwen hoeven niet volledig bedekt door het leven te gaan en van toeristen wordt slechts gevraagd om tijdens een bezoek aan een moskee de enkels en polsen te bedekken. (Jawel, óók de mannen). De bevolking heb ik tijdens mijn bezoek, begin oktober, als uitermate vriendelijk en open ervaren. Zelden maakte ik vriendelijker mensen mee dan in Oman.

Door de eeuwen heen hebben Omani opengestaan voor andere culturen. De ligging tussen India en Afrika, en de aanwezigheid van een grote kustlijn, heeft tot gevolg gehad dat in Oman sprake is van een multiculturele samenleving. Bovendien was Oman het kruispunt van de legendarische wierook- en zijderoutes. Een groot voordeel is, dat bijna iedereen Engels spreekt. Deze taal wordt op de scholen standaard onderwezen en oudere mensen die de taal niet machtig zijn, doen doorgaans verwoede pogingen om met handen en voeten iets duidelijk te maken.

Oman, land van wierook, kamelen en tradities

Beste reistijd Oman

De vliegreis naar Oman duurt ruim acht uur en de beste reistijd is in onze winter, ruwweg van oktober tot april. Dan is de gemiddelde temperatuur 25 graden. Maar er zijn, voor wat de temperatuur betreft grote regionale verschillen, mede omdat het land zo’n gevarieerde geologie heeft. Op een oppervlakte die zeven keer zo groot is als Nederland komen de meest uiteenlopende landschappen voor. Oman wordt niet voor niets het “Sultanaat van de zee” genoemd. Langs de een kuststrook van 1.700 kilometer liggen talloze moderne badplaatsen waarvandaan boten vertrekken naar de talloze ongerepte eilandjes. Verder landinwaarts zijn mangrovebossen, lagunes en zelfs fjorden, gelegen rond kleine vissersdorpjes te vinden. Om te duiken is het voor- en najaar de beste periode.

Vier gouvernementen

Het schiereiland Oman is onderverdeeld in vier gouvernementen die elk hun eigen “specialiteit” hebben: Musandam, Al Buraimi, Muscat en Dhofar.

  • Musandam ligt in het meest noordelijke puntje van Oman en wordt gedomineerd door fjorden, kliffen en steile rotsen. Een favoriete bestemming voor duikers!
  • Al Buraimi in het noordwesten staat bekend om oude forten en souks.
  • Muscat is de dichtstbevolkte regio met de hoofdstad Muscat als politiek en economisch middelpunt. Hier voert oud- en nieuwbouw de hoofdtoon. De hoofdstad Muscat is de afgelopen 30 jaar veranderd van een woestijn in een wereldstad, compleet met een schitterend operahuis.
  • In het zuiden van Oman ligt Dhofar en daar heerst een tropisch klimaat.

Tussen juni en september brengt de moesson neerslag met nevelige bergen en watervallen als resultaat. Bergen, fjorden, witte steden, kusten en de rijke onderwaterwereld maken Oman aantrekkelijk voor actieve reizigers. En dan de woestijn! Diverse organisaties bieden de mogelijkheid om in de woestijn te overnachten in een bedoeïenentent. Een ervaring om nooit te vergeten. De helder sterrenhemel, met een beetje geluk een sprookjesachtige volle maan, en de bijzondere geluiden van de woestijnnacht blijven je voor altijd bij.

Dune Bashing is het in een 4 wheel-drive auto de (woestijn) duinen in om te racen. Je gaat over de hele hoge duinen al gierend omoog en dan weer steil naar beneden. Het kan bijvoorbeeld in Dubai, Peru, Oman of de USU. Helemaal niet goed voor het milieu en vaak ook niet goedkoop maar wel erg spectaculair. De Wahiba Sands in Oman vormen een prachtig decor om te dune bashen en de wel 200 meter hoge zandduinen zorgen ervoor dat je maag flink zal buitelen. Dune Bashing hier wordt vaak gecombineerd met een nacht slapen in  een desert kamp in de woestijn, ook kan je eventueel bij zonsopkomst of zonsondergang nog een stukje kameel rijden.

Overnachten in Oman

In Oman kun je slapen onder de sterren of in een vijfsterrenhotel, met alles er tussenin wat mogelijk is. Vrij kamperen is overal in Oman toegestaan en het is mogelijk om ter plekke kampeeruitrustingen te huren. In het plaatsje El Alabin is een authentieke Omaanse Bed and Breakfast gevestigd. In de ruige bergen van Al Hamra vind je resort “The View”, een accommodatie met luxe safaritenten met een prachtig uitzicht, en wie voor luxe kiest, slaapt in het prestigieuze vijfsterrenhotel “The Chedi” in Muscat, de hoofdstad van Oman.

Vijfsterrenhotel The Chedi in Muscat

Kleuren en geuren

De souks en markten, die overal in Oman te vinden zijn, vormen een ware prikkeling voor alle zintuigen. Een overvloed aan gekleurde en geurige handelswaar, variërend van specerijen en kruiden, fruit en groente, stoffen, vissen, tot aan pantoffeltjes. Omani vinden het heerlijk om met toeristen te praten. De kooplieden blijven vriendelijk en zijn absoluut niet opdringerig. De geitenmarkt in het plaatsje Nizwa, de vrouwensouk in Ibra, de diverse kamelen- en vismarkten zijn plaatsen die je beslist moet bezoeken.

Al Muttrah Souk

Eten en drinken

Oman is door de eeuwen heen een kruispunt van handelaren geweest en dat is te zien aan de menukaart. Veel kruidige schotels met rijst, kip, rund, geit en vis. Pannenkoekjes en broodjes om te dippen in gepureerde groentes en humus worden vaak als vooraf geserveerd. De hygiëne staat hoog in het vaandel in Oman.

Vakantie Oman

Het Sultanaat Oman in het Middenoosten is sterk in opkomst als vakantieland. En dat is geen wonder, want het land beschikt over een groot aantal culturele schatten en een fabelachtige, afwisselende natuur. Wie de woestijn ingaat, moet beslist een 4WD huren. Er zijn ook organisaties die excursiepakketten aanbieden met een kort of lang verblijf in de woestijn. Inentingen zijn niet verplicht, maar DTP en hepatitis A worden aanbevolen. Het paspoort dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn en voor een reis naar Oman is een visum verplicht. Dit is op de luchthaven van Muscat verkrijgbaar. Stempels van Israel in het paspoort worden afgeraden. Uitgebreide informatie is te vinden op www.visitoman.nl.

Ank
Laatste berichten van Ank (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>