Sneeuw roadtrip deel 3: La Plagne

De derde stop van mijn roadtrip door de Franse Alpen is op niet al te verre afstand van Les Trois Vallées. Op slechts een uurtje kachelen door de bergen vinden we een compleet ander skigebied met 425 kilometer aan pistes. We bezoeken hier het sfeervolle La Plagne, een dorp dat onder de boomgrens ligt. Dat zorgt voor een piste omringd door bomen en leuke bospaadjes om doorheen te toeren.

Het door bomen omringde skigebied van La Plagne

Het door bomen omringde skigebied van La Plagne

La Plagne

La Plagne maakt samen met Les Arcs deel uit van het Paradiski skigebied. Dit is een gebied dat voor 80% bestaat uit blauwe en rode pistes die worden verbonden door stoeltjesliften, sleepliften en gondels. Het Paradiski skigebied heeft ook een dubbeldekker kabelbaan, de Vanoise Express. Dit is de grootste kabelbaan ter wereld en heeft een capaciteit van maar liefst 200 personen! Door deze verbindingen ontstaat er een groot uitgestrekt gebied met voor elk moment van de dag ergens een piste met de juiste sneeuw omstandigheden.

Olympische sfeer

La Plagne is een sportief dorp waar een Olympische sfeer heerst. Regelmatig worden hier wedstrijden gehouden. Vandaag zijn de Telemark Duo Sprint kampioenschappen en vanuit onze hotelkamer van Hotel Vancouver dat bovenaan het dorp ligt hebben we dan ook een uniek uitzicht op de race. Naast de race hebben we uitzicht op alle pistes rondom het dorp en zien we precies waar we de volgende ochtend kunnen beginnen.

Telemark Duosprint kampioenschappen

In het centrum stuitten we op de Telemark Duosprint kampioenschappen

Telemark Duo Sprint kampioenschappen

Vanuit het Vancouver hotel hebben we perfect uitzicht op de wedstrijd en de rest van het skigebied

Savoie Mont Blanc

Rond de piste van La Plagne is veel te beleven

Uiteraard willen we de wedstrijd ook wel even van dichtbij gaan bekijken en we pakken hiervoor even de auto. Het is namelijk gratis parkeren in La Plagne!  Naast wedstrijden op de piste vind je onderaan het dorp ook een echte Olympische bobslee baan. Dat willen we natuurlijk wel even proberen! Met 80 km/h sjeesden we in 1:37 minuten naar het eindpunt. Het was gelukkig een toeristische bobslee, dat wil zeggen stootkussens aan alle kanten en je hoeft niet zelf te sturen, anders waren we vast en zeker ergens uit de bocht gevlogen!

olympische bobsleebaan van La Plagne

De olympische bobsleebaan van La Plagne

De Bellecôte gletsjer

Op dag 2 in La Plagne beginnen we vroeg aan het ontbijt. Vandaag gaan we op eigen houtje het hele La Plagne skigebied verkennen. Via blauwe pistes kun je redelijk hoog komen. De hoogste blauwe piste begint namelijk op de Roche de Mio, een bergkam op 2.700 meter hoogte. Vanaf hier kun je ook nog een stapje verder naar het hoogste punt van La Plagne, de Bellecôte gletsjer. De top van de berg bij de gletsjer reikt tot maar liefst 3.417 meter! Vlak onder de top heeft men in 2005 een 150 meter lange ijsgrot ontdekt. Inmiddels omgetoverd tot een museum vol met prachtig uitgehakte ijssculpturen is dit een leuke afwisseling tijdens je skidag en door de ijsgrot krijg je meer het gevoel dat je op een gletsjer staat.

Bellecôte gletsjer

De Bellecôte gletsjer op 3.417 meter hoogte

lunchbreak op de gletsjer

Een lunchbreak op de gletsjer

ijsgrot La Plagne

Binnen in de ijsgrot

Na de ijsgrot echter, kan je slechts met een zwarte of rode piste naar beneden. Me laten overhalend door Chris ga ik toch via de rode piste naar beneden in plaats van de gondel terug te pakken, want dat is voor watjes natuurlijk. Rustig slalommend kom ik uiteindelijk weer op de blauwe piste uit en kijk ik met trots achterom om mijn afdaling nog eens te bekijken. Het viel eigenlijk best mee! We komen uit bij een stoeltjeslift die ons weer omhoog brengt naar de Roche de Mio berg. Omdat ik nog zo hyper ben van de rode afdaling stap ik zonder na te denken te vroeg naar voren en heb ik te laat door dat de man voor mij zonder achterom te kijken op het zelfde plekje wilt gaan zitten. Gelukkig weet de lift bediener snel te handelen anders had ik een spannend ritje naar boven gehad.  De blunder van de dag zou je denken, niet dus. Even later na de gondel klik ik mijn ski’s aan om de volgende stoeltjeslift te pakken. Blijkbaar als je teveel sneeuw op je ski’s hebt zitten klikken ze niet vast, en zo blijven allebei mijn ski’s achter bij de lift, terwijl ik al omhoog ga!

verse sneeuw

Verse poeder op de berg

Plannen van je trip

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Franse Alpen en wil je ook een roadtrip gaan plannen? Kijk eens op de website van France Montagnes. Hier vind je een compleet overzicht van alle skigebieden in Frankrijk!

 

Benieuwd naar de rest van mijn roadtrip? Lees hier deel 1 La Clusaz en deel 2 Val Thorens.

Bekijk hier de video van de hele roadtrip:

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>