Ik kom uit in Frankrijk en vind daar een gebied vol met sneeuw in de Savoie Mont Blanc regio. Ik kies voor drie verschillende dorpjes; La Clusaz, Val Thorens en La Plagne. Drie totaal verschillende gebieden, van het dorpse gevoel naar toeristisch en van onder tot boven de boomgrens. En dat op nog geen 1,5 uur rijafstand van elkaar.
Na een lange autorit van 10 uur zien we de eerste sneeuw langs de kant van de weg als we op een hoogte van 900 meter richting onze eerste stop van onze roadtrip rijden. Er is de laatste tijd niet veel sneeuw is gevallen, maar zodra we de eerste hoger gelegen skidorpen passeren worden we al omringd door een witte massa van pistes en bergtoppen.
La Clusaz
La Clusaz is een authentiek bergdorpje gelegen op 1.100 meter hoogte direct aan het pistegebied en niet ver van Genève en de Mont Blanc vandaan. Het dorp is samen met nog een paar andere dorpen door middel van 152 kilometer aan pistes met elkaar verbonden, een flink gebied waar je met elke wintersport op elk niveau kunt beoefenen. In het dorp hangt een knusse sfeer, maar toch is het er levendig. Het seizoen gaat hier wat langer door vanwege de hoogste top van Massif Le Balme, die net naast het dorp tot 2.600 meter boven de andere toppen uit piekt.
Omdat we op zondag aankomen, worden we vergezeld door een aantal dagjestoeristen uit de omgeving. We verblijven twee nachten in Hotel Montagne, een typisch uit hout opgetrokken ski-hotel op 10 minuten lopen van de piste en midden in het dorp. Vanaf elk balkon in dit hotel heb je uitzicht op de bergen en pistes.
In de middag heb ik al meteen mijn eerste afspraak met een skileraar van de ESF-organisatie. Deze organisatie, waar maar liefst 17.000 instructeurs in de Franse Alpen bij aangesloten zitten (waarvan 240 in La Clusaz), staat bekend om hun kennis en service. En dat blijkt, mijn leraar Ferdinand heeft alle geduld met mij. Gelukkig, want als beginnend skiër met slechts 1 week ervaring sta ik toch met knikkende knieën op die latten. Hij brengt zijn rust in me over en na 1,5 uur maak ik mijn eerste ploegloze bochtjes al dalend op de blauwe piste.
Naast skitechnieken leer ik ook nog wat over de sneeuwkwaliteit. De laatste jaren heeft het gebied te kampen gehad met late sneeuwval en met een zuidelijke Sahara wind die zand op de sneeuw deed vallen. Gelukkig leren ze hier ook van en bereiden ze zich elk jaar beter voor op sneeuw tegenvallers. Dat moet ik ze inderdaad nageven, de pistes zien er perfect bijgewerkt uit.
Op dag 2 begin ik ’s morgens met mijn eerste zelfstandige afdalingen op de blauwe en rode pistes en het verkennen van het gebied. En daar horen natuurlijk de nodige skiblunders bij. Dagdromen in de sleeplift gaat dus niet samen; na een schok van de kabel vliegt de sleeplift van tussen mijn benen en weet ik er nog 50 meter achter aan te hangen tot mijn armen verzuren en ik maar los laat. En alsof dat nog niet erg genoeg is schiet tijdens het loslaten één van mijn ski’s uit en glijdt helemaal naar beneden tot aan het begin van de lift! Met schaamte gaat de tweede poging perfect, dat overkomt mij geen tweede keer natuurlijk 😉
Voor ik weet staat mijn volgende afspraak alweer te wachten beneden. Gids Astrid neemt me mee voor een namiddagse sneeuwschoenwandeling door een rustiger deel van de bergen. We beginnen boven aan de gondel op 1.640 meter hoogte en nemen een pad dwars door de dennenbossen. Achter de drukke piste wacht een uitgestrekt kalm landschap op ons.
Drie uur lang slof ik door een dik pak sneeuw, geniet ik van alle vergezichten en leert Astrid mij nog wat bij over de bergen en lawines. De lawines hebben de laatste tijd erg veel te maken met de wind. Die blaast de sneeuw namelijk naar één punt van de berg en wanneer dat punt te zwaar wordt gaat de massa schuiven. Als ik haar vraag wat haar hoogtepunt is van het afgelopen seizoen, antwoordt ze dat ze getuige mocht zijn van een lawine in de verte. Een echte natuurliefhebber dus!
Halverwege de route maken we een stop op het hoogste punt bij een berghut, en tovert ze een heerlijke bak koffie uit haar tas. Als we aan het einde van de wandeling door een in bloei komend dennenbos lopen vertelt ze me nog dat deze jonge takken ook worden gebruikt als smaak voor de lokale schnaps van La Clusaz.
De dagen vliegen voorbij en het is tijd voor onze volgende stop. Het is lekker weer dus we gaan op tijd de weg op. Voor we richting het volgende dorp rijden maken we eerst nog een stop bij Lac des Confins, een klein meer dat ligt aan het einde van de weg bij La Clusaz. Van het meer is nu niets te zien door de sneeuw, maar dit gebied staat bekend om de langlauf routes en het toerskiën. Vanaf de parkeerplaats hebben we een 360 graden uitzicht en genieten we van de natuur, de zon en de stilte en zien we in de verte een enkele sportieveling in actie.
Plannen van je trip
Ben je nieuwsgierig geworden naar de Franse Alpen en wil je ook een roadtrip gaan plannen? Kijk eens op de website van France Montagnes. Hier vind je een compleet overzicht van alle skigebieden in Frankrijk.
Benieuwd naar de rest van mijn roadtrip? Binnenkort kun je deel 2 en 3 lezen!
Bekijk hier de video van de hele roadtrip:
- Zomer in Zeeland - 15 juni 2020
- Dwalen door historisch Middelburg - 15 juni 2020
- De Outback van Tenerife - 11 oktober 2019
Elske says:
Wat een goed idee, een wintersport roadtrip!
Dionne says:
Echt hè?! Binnenkort kun je het tweede en derde deel verwachten! Wat lijkt jou mooie plaatsen om aan te doen tijdens een winterse roadtrip?
Elske says:
Ik heb geen idee? Ik ga zelf al jarenlang naar Val Thorens, dus ben erg benieuwd naar de andere skigebieden in de omgeving!